Άστορ Γκαρσία: “Θα έθαβα το VOX” – Η “προφητική” συνέντευξη του γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας

Μπορεί το PCTE να μην έκανε την εκλογική έκπληξη, παραμένοντας κοντά στο προηγούμενο αποτέλεσμά του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, περί τις 14000 ψήφους, αλλά σαφώς χαμηλότερα από τις 19.000 που είχε φτάσει στις “χαλαρές” ευρωεκλογές το Μάη, αυτό όμως δε μειώνει την ορθότητα και την επικαιρότητα των κρίσεων που εξέφρασε ο Γκαρσία λίγο πριν την κάλπη.

Επιβεβαιώθηκαν εν τέλει τα έξιτ πολ για τις ισπανικές εκλογές, που έδειχναν υπερδιπλασιασμό για το ακροδεξιό εθνικιστικό Vox, που αποτελεί κι επίσημα πια την τρίτη δύναμη στην ιστπανική βουλή, αλλά και “επαναφορά” των κεντροδεξιών του Λαϊκό Κόμματος, που στις προηγούμενες εκλογές μόλις τον περασμένο Απρίλη είχαν πληρώσει ακριβά τη σωρεία σκανδάλων διαφθοράς που βάρυνε στελέχη τους, ανάμεσά τους και τον πρώην πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Την τάση ενίσχυσης των δεξιών δυνάμεων – με εξαίρεση τους Θιουδαδάνος, που λειτούργησαν προφανώς ως δεξαμενή στα άλλα κύρια κόμματα του χώρου – είχε διαβλέψει ο γγ του ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας, Άστορ Γκαρσία, σε συνέντευξη που είχε παραδώσει προεκλογικά. Μπορεί το PCTE να μην έκανε την εκλογική έκπληξη, παραμένοντας κοντά στο προηγούμενο αποτέλεσμά του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, περί τις 14000 ψήφους, αλλά σαφώς χαμηλότερα από τις 19.000 που είχε φτάσει στις “χαλαρές” ευρωεκλογές το Μάη, αυτό όμως δε μειώνει την ορθότητα και την επικαιρότητα των κρίσεων που εξέφρασε ο Γκαρσία, τόσο για το Vox, όσο και για την εκταφή του Φράνκο, η οποία με τον τρόπο που έγινε, όπως είχε προβλέψει ο Γκαρσία, κατέληξη στην ενίσχυση των πιο αντιδραστικών δυνάμεων στη χώρα. Συγκεκριμένα, για την εκταφή του διαβόητου δικτάτορα είχε αναφέρει: “Η εκταφή του Φράνκο ήταν ένα ζήτημα που δεν έπρεπε να το συζητάμε το 2019. Έπρεπε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα. Ενώ ήταν μια θετική κίνηση, μετατράπηκε σε φόρο τιμής στον δικτάτορα. Επιτράπηκε σε όλα αυτά τα άτομα που ήταν θαμμένα στις κατακόμβες και υπερασπίζονταν αυτό το σύστημα, να βγουν ενισχυμένοι. Έπρεπε να γίνει, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο και όχι αυτήν τη στιγμή”, προσθέτοντας ότι “το βασικό είναι να εκταφουν οι χιλιάδες αγνοούμενοι που εξακολουθούν να κείτονται στα χαντάκια της χώρας μας.”

Ενώ για το Vox είπε γλαφυρά πως:”Εγώ θα προσπαθούσα να το ενταφιάσω. Θα προσπαθούσα να αποτρέψω τη διάδοση των προτάσεων του, που φαίνεται κάθε φορά πιο καθαρά ότι ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των μεγάλων καπιταλιστών της Ισπανίας με ένα πρόγραμμα υπερφιλελεύθερο και προσπαθούν να μας αφήσουν με.λιγοτερα δικαιώματα και πιο απροστάτευτους από όσο είμαστε.”

Διαχρονικά επίκαιρο, παρά το μη ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα, είναι και το κάλεσμα που απευθύνει για λογαριασμό του PCTE στην ισπανική εργατική τάξη: “Κάποιοι θα πουν το πρόγραμμα μας ουτοπικό αλλά εμείς λέμε ανοιχτά ότι είναι αυτό που χρειάζεται ο λαός μας, η τάξη μας, και για να μη μας εκμεταλλεύονται και τις επόμενες περιόδους οι καπιταλιστές, να μην απολαμβάνουν αυτοί τον πλούτο που δημιουργούμε εμείς.”

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: