Αποσύρεται η Adidas από χορηγός της Ισραηλινής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου

Είχε προηγηθεί μεγάλη εκστρατεία με μπροστάρη παλαιστινιακές ομάδες ποδοσφαίρου κατά της εταιρείας, δεδομένου ότι στην Ισραηλινή Ομοσπονδία περιλαμβάνονται και ομάδες εποίκων.

H παλαιστινιακή οργάνωση BDS, που έχει ως στόχο το μποϊκοτάζ εταιρειών που συνεργάζονται με το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες πως η μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas δε θα είναι πια χορηγός της IFA, της Ισραηλινής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, μετά από μια εκστρατεία πίεσης στην εταιρεία να σταματήσει τη συνενοχή της στην κατοχή και την βάναυση καταπίεση του παλαιστινιακού λαού.

Από τον περασμένο Μάρτη πάνω από 130 παλαιστινιακές ομάδες ποδοσφαίρου ξεκίνησαν εκστρατεία ώστε να σταματήσει η Adidas να είναι χορηγός της IFA, στην οποία περιλαμβάνονται έξι ομάδες βασισμένες στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς. Δυο μήνες αργότερα, σχετικό κείμενο με 16000 υπογραφές έφθασε στα κεντρικά της εταιρείας στο Άμστερνταμ, με την Adidas να απαντά πως έχει ζητήσει από τη FIFA να κρίνει το ζήτημα των ομάδων σε εδάφη εποίκων, βάσει του διεθνούς νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μέχρι τώρα, παρά την διεθνή πίεση που ασκείται στην οργάνωση, η FIFA κρύβεται πίσω από την “ουδετερότητα” που επικαλείται, δικαιώνοντας ουσιαστικά την ύπαρξη αυτών των ομάδων, άρα εκ των πραγμάτων την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ.

Παρότι δεν είναι σαφές αν η διεθνής εκστρατεία, που από πλευράς BDS κρατάει από το 2012, είναι άμεσος υπαίτιος για τη συγκεκριμένη απόφαση, η οργάνωση χαιρέτησε την απόφαση, καλώντας τώρα σε μποϊκοτάζ της Puma, που έσπευσε να αναπληρώσει το “κενό” που άφησε η ανταγωνίστρια εταιρεία.

Με πληροφορίες από telesurtvnet

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: