Απόπειρα πραξικοπήματος στην Βενεζουέλα;

Τη ματαίωση «τρομοκρατικής επίθεσης» κατά στρατιωτικής βάσης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μετά την εμφάνιση βίντεο που δείχνει άνδρες με στρατιωτική περιβολή να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ανταρσία κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Οι εξελίξεις τρέχουν μετά την καθαίρεση της γενικής εισαγγελέα Λουίσα Ορτέγα, από τη νέα Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τον 902.gr:

“«Τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής βάσης καταγγέλλει η κυβέρνηση

Τη ματαίωση «τρομοκρατικής επίθεσης» κατά στρατιωτικής βάσης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μετά την εμφάνιση βίντεο που δείχνει άνδρες με στρατιωτική περιβολή να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ανταρσία κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Τα ξημερώματα, τρομοκράτες εισέβαλαν στο Φορτ Παραμακάι στη Βαλένσια», σε απόσταση 180 χιλιομέτρων βόρεια του Καράκας, και επιτέθηκαν κατά των στρατιωτικών, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης. Επτά άτομα συνελήφθησαν και «δίνουν πληροφορίες», δήλωσε από την πλευρά του ο στρατηγός Ρεμίγιο Σεμπάγιος.

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε σοβαρά κατά την επίθεση κατά στρατιωτικής βάσης σήμερα στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Χεσούς Σουάρες Τσούριο, διευκρινίζοντας ότι και οι δύο προέρχονται από την ομάδα που πραγματοποίησε την επίθεση.

Το βίντεο που φέρεται να έχει γυριστεί σε μονάδα τεθωρακισμένων της Βαλένσια κυκλοφορούσε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλά μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας. Εδειχνε έναν άνδρα που παρουσιαζόταν ως αξιωματικός να αναγγέλλει «νόμιμη ανταρσία κατά της φονικής τυραννίας του Νικολάς Μαδούρο».

«Δεν πρόκειται για πραξικόπημα, είναι μία πολιτική και στρατιωτική πράξη για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», έλεγε ο άνδρας που παρουσιάσθηκε ως λοχαγός Χουάν Καγουαριπάνο, περιστοιχισμένος από 15 άνδρες με στολές παραλλαγής, ορισμένοι από τους οποίους οπλοφορούσαν.”

Ενώ το newsit.gr κάνει λόγο για πραξικόπημα, χωρίς όμως να επικαλείται περισσότερες πληροφορίες:

“Απόπειρα πραξικοπήματος στην Βενεζουέλα – Ένστολοι στην πόλη Βαλένσια

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) στην Βενεζουέλα, δείχνει μία ομάδα αντρών με στρατιωτικές στολές να δηλώνουν ότι οργανώνουν εξέγερση στην πόλη Βαλένσια. Η κίνηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των σφοδρών συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει στην χώρα τους τελευταίους μήνες.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ντιοσντάντο Καμπέλο, χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή “τρομοκρατική επίθεση.”

Μία μάρτυρας στην Βαλένσια, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο ωρών από το Καράκας, είπε ότι άκουγε πυροβολισμούς στην διάρκεια της νύχτας.

Ο Καμπέλο ανέφερε ωστόσο ότι η κατάσταση στην Βαλένσια έχει τεθεί υπό έλεγχο.”

Θυμίζουμε ότι χτες η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης Ντέλσι Ροντρίγκες, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας,  απέρριψε κάθε «εξωτερική παρέμβαση», ιδίως από τις ΗΠΑ, στην πολιτική κρίση στη χώρα της, τονίζοντας (902.gr):

«Για τη διεθνή κοινότητα (…) το μήνυμα είναι σαφές, ξεκάθαρο: εμείς, οι Βενεζουελάνοι, θα επιλύσουμε τη διαμάχη μας, την κρίση μας, χωρίς κανενός είδους εξωτερική παρέμβαση, χωρίς κανενός είδους αυτοκρατορική εντολή», είπε η Ροντρίγκες στην ομιλία της κατά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Απευθυνόμενη στις ΗΠΑ, που έχουν επιβάλει κυρώσεις στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, η πρόεδρος της Συντακτικής είπε: «Άγρια και βάρβαρη αυτοκρατορία, μην αστειεύεσαι με τη Βενεζουέλα, η Βενεζουέλα δεν αποθαρρύνεται και δεν παραδίδεται ποτέ».

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
2 Σχόλια

  • Ο/Η Γιώργος Παπαδημητρίου λέει:

    Γεια σας,

    Μία μικρή ενημέρωση για την επίθεση της 6ης αυγούστου 17 σε στρατιωτική βάση. Αν θέλετε το αντιγράφετε όπου εσείς νομίζετε.

    Τα σημεία κλειδιά:

    1) Οι ένοπλες επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Βενεζουέλα, αποτελούν μέρος της τακτικής εκφοβισμού από την φασιστική “αντιπολίτευση” στην Βενεζουέλα. Έχουν προηγηθεί, γεγονότα όπως η επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης του Φρανσίσκο ντε Μιράντα (Λα Καρλότα) και κτηριακών υποδομών της βάσης Τιούνα στο Καράκας.

    2) Η επίθεση πραγματοποιήθηκε καθώς η αντιπολίτευση στη χώρα αυτή χάνει την πολιτική ικανότητα να κινητοποιήσει τους πολίτες, ώστε να προκαταλάβει τις πρώτες αποφάσεις της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης (Η Βενεζουέλα είχε εκλογές στις 30 Ιουλίου 2017)

    3) Δεν ήταν πραξικόπημα ή στρατιωτική εξέγερση. Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους είναι μισθοφόροι που φορούσαν στρατιωτικές στολές και ενδεχομένως, διευθύνοντο από τον πρώην λοχαγό της εθνοφρουράς Χουάν Κάρλος Caguaripano, ο οποίος αυτομόλησε από το στρατιωτικό σώμα το 2014 για να συμμετάσχει σε αποτυχημένο πραξικόπημα.

    4) Ισπανόφωνα μέσα ενημέρωσης (όπως πχ το CNN en Español) χρησιμοποιήσαν το γεγονός ώστε να προβάλουν εικόνα ακυβερνησίας

    5) Μετά την ένοπλη επίθεση στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Υπουργείου Εσωτερικών στις 30 Ιουλίου, η νέα μορφή επίθεσης στην Βενεζουέλα περιλαμβάνει τη δημιουργία, κατάρτιση και χρηματοδότηση όλο και περισσότερο επαγγελματικών ομάδων οι οποίες μπορούν να εφαρμόσουν την τακτική του σαμποτάζ. Σχέδιο το οποίο εκτελέστηκε στη Συρία και τη Λιβύη για την προώθηση της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

    6) Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Marco Rubio απροσωπεύει την πιο επιθετική πτέρυγα της πολιτικής των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας.

    7) Η επίθεση απωθήθηκε από το στρατό και η κατάσταση επέστρεψε στην ηρεμία. Ωστόσο μετά την επίθεση ανακοινώθηκε ότι εκλάπησαν όπλα από την 41 ταξιαρχία (η ταξιαρχία υπό την επίθεση), κάτι που σηματοδοτεί και τους στόχους της επιχείρησης.

    8) Ήδη εδώ και μήνες διάφοροι διεθνείς αναλυτές και ΜΚΟ που συνδέονται με την ηγεμονία των ΗΠΑ/ΕΕ έχουν νομιμοποιήσει μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση.

    9) Ο Rex Tillerson, Υπεξ των ΗΠΑ δήλωσε στις 3 Αυγούστου ότι “πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει η Βενεζουέλα στο Σύνταγμά της”, γεγονός που φανερώνει τα πολεμικά σχέδια.

    10) Τα πολεμικά σχέδια, συμπεριλαμβάνουν τον πόλεμου με ιδιωτικό στρατό. Η εχθρική στάση του Juan Manuel Santos (προέδρου της Κολομβίας) θα πρέπει επίσης να ληθφθεί υπόψη, γιατί η Κολομβία είναι μια τεράστια αγορά των όπλων και μισθοφόρων/τρομοκρατών που μπορεί να αξιοποιηθεί για τέτοια σχέδια.

  • Ο/Η Γιώργος Παπαδημητρίου λέει:

    Και μία σημείωση: Για να μην παρεξηγηθεί η χρήση του όρου “ηγεμονία” των ΗΠΑ/ΕΕ, θα ήθελα να διευκρινήσω ότι αυτός αναφέρεται απλά ως πραγματικότητα και όχι ως “το κακό” που μπορεί να αντικατασταθεί από μία άλλη “καλή” ηγεμονία. Η ενημέρωση αυτή δεν “φιλοδοξεί” να αντιπαρατεθεί με την ανάλυση εδώ: http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9430955

Κάντε ένα σχόλιο: