Απολύει 1000 εργαζόμενους από τα δημόσια σχολεία η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Πορτογαλίας

Το Πορτογαλικό ΚΚ, με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε “ακατανόητη” και “απαράδεκτη” την δρομολογούμενη απόλυση των συμβασιούχων, εξακολουθώντας πάντως να στηρίζει με την ψήφο ανοχής του την κυβέρνηση Κόστα.

Λίγες εβδομάδες  πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, 1000 και πλέον εργαζόμενοι μη διδακτικών καθηκόντων στα δημόσια σχολεία της Πορτογαλίας βρίσκονται στον αέρα. Τον περασμένο μήνα, η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Αντόνιου Κόστα, ανακοίνωσε ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων αυτών δε θα ανανεωθούν μετά το πέρας τους, κάτι που πρακτικά ισοδυναμεί με απόλυση.

Οι πληττόμενοι, μαζί με το συνδικάτο FNSTFPS (Εθνική Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσιες και Κοινωνικές Υπηρεσίες) βρίσκονται έκτοτε σε συνεχείς κινητοποιήσεις, ανάμεσά τος πολλές διαμαρτυρίες μπροστά στο Υπουργείο Παιδείας της χώρας. Σε νέα ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει πως “η κυβέρνηση απολύει πάνω από χίλια άτομα μη διδακτικού προσωπικού από τα δημόσια σχολεία, που είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το 2017. Για άλλη μια φορά εδώ η κυβέρνηση, μόνο και μόνο για λόγους δημοσιονομικών περιορισμών που οφείλονται στην παράδοση των σχολείων στους δήμους, επιλέγει να απολύσει αντί να λύσει το πρόβλημα, με την πρόσληψη αυτών των εργαζομένων ως αορίστου χρόνου.” Προσθέτει πως η κυβέρνηση γνώριζε ότι τον Αύγουστο επίκειται η λήξη των συμβάσεων, δεν έκανε ωστόσο τίποτε για να εξασφαλίσει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και μάλιστα ως μονίμων για να τον τερματισμό της εργασιακής ομηρίας.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα σχολεία κινδυνεύουν να αποψιλωθούν όχι μόνο από βοηθητικό, αλλά και από διδακτικό προσωπικό, καθώς 12000 δάσκαλοι και καθηγητές ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και πιθανότατα θα αναγκαστούν να απέχουν από τη φυσική τους παρουσία στην τάξη την ερχόμενη χρονιά.

Το Πορτογαλικό ΚΚ, με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε “ακατανόητη” και “απαράδεκτη” την δρομολογούμενη απόλυση των συμβασιούχων, εξακολουθώντας πάντως να στηρίζει με την ψήφο ανοχής του την κυβέρνηση Κόστα. Το ΠΚΚ επικρίνει επίσης την κυβερνητική πρόθεση για πρόσληψη 700 συμβασιούχων στη θέση των απολυμένων, ζητώντας την μονιμοποίηση των τελευταίων, αλλά και επιπλέον προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών στις σχολικές μονάδες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: