Απαγόρευση της Παλαιστινιακής σημαίας σε δημόσιους χώρους προωθεί το Ισραήλ

Κυβερνητική βουλευτής προτείνει δημόσια απαγόρευση ανάρτησης της “εχθρικής σημαίας” της Παλαιστίνης, ως αντίδραση σε διαδήλωση Αράβων ισραηλινών πολιτών κατά του πρόσφατου νόμου που θεσμοποιεί πλήρως τις εθνικές διακρίσεις σε βάρος των μη Εβραίων.

Πιθανή φαίνεται η δημόσια απαγόρευση της ανάρτησης παλαιστινιακής σημαίας, μετά από πρόταση της βουλευτίνας του ακροδεξιού κυβερνητικού κόμματος Λικούντ, Ανάτ Μπέρκο. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει τον Οκτώβρη μετά το θερινό διάλειμμα της Ισραηλινής Κνεσέτ, η ίδια ωστόσο θεωρεί βέβαιο πως η κυβέρνηση Νετανιάχου όχι μόνο θα στηρίξει αλλά θα επιταχύνει την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Αφορμή για την πρόταση νόμου ήταν πρόσφατη διαδήλωση 30.000 ατόμων στο κέντρο του Τελ Αβίβ, με έντονη παρουσία παλαιστινιακών σημαιών, καθώς οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως Άραβες με ισραηλινή υπηκοότητα, δηλαδή το 1/6 του ισραηλινού πληθυσμού της χώρας. Θέμα της διαμαρτυρίας είναι ο πρόσφατος “Νόμος του έθνους – κράτους” ο οποίος αντικειμενικά νομιμοποιεί θεσμικά και εμβαθύνει περαιτέρω το καθεστώς οιονεί απαρτχάιντ κατά των μη Εβραίων κατοίκων, ορίζοντας την εθνική αυτοδιάθεση ως δικαίωμα “αποκλειστικά του εβραϊκού λαού”.

Η βουλευτής θεωρεί απαράδεκτη την παρουσία της “εχθρικής σημαίας” στη δημόσια σφαίρα, περιλαμβανομένης της σημαίας της οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αλλά και όσων χωρών δεν επιτρέπουν τη δημόσια παρουσία ισραηλινής σημαίας στο έδαφός τους. Θεωρητικά η απαγόρευση αφορά μόνο τις δημόσιες συγκεντρώσεις, οι οποίες όμως ορίζονται ως οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των τριών ατόμων, ξερπερνώντας ακόμα και τα όρια της δικής μας χούντας.

Έντονη είναι η αντίδραση των Αράβων βουλευτών της Κνεσέτ, τους οποίους η Μπέρκοτ κατηγορεί ότι “δεν έχουν ισραηλινή σημαία” στα γραφεία τους κι ότι ταυτίζονται με “εχθρικές οντότητες”, στις οποίες περιλαμβάνει και τις Παλαιστινιακές Αρχές στη Δυτική Όχθη.

Μένει να δούμε αν θα εγκριθεί το νομοσχέδιο, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να πάψει η πολιτική που στοχεύει στο χτύπημα της ταυτότητας των Παλαιστινίων, χέρι – χέρι με την ωμή βία που ασκείται διαρκώς κατά του μαχόμενου αυτού λαού.

Με πληροφορίες από mintpressnews.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: