Απαγόρευση σε κομμουνιστές και Άραβες στις εκλογές του Ισραήλ – Πράσινο φως σε ακροδεξιούς υποψηφίους

Την ώρα που φασίστες παίρνουν έγκριση συμμετοχής, αποκλείονται από τη συμμετοχή Άραβες και κομμουνιστές ως “τρομοκράτες”.

Η “μόνη δημοκρατική χώρα της Μέσης Ανατολής” παρέδωσε για άλλη μια φορά μαθήματα ελευθερίας και ανεκτικότητας, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Απρίλη. Την ώρα που φασίστες παίρνουν έγκριση συμμετοχής, αποκλείονται από τη συμμετοχή Άραβες και κομμουνιστές ως “τρομοκράτες”.

Η εκλογική επιτροπή δεν είχε κανένα πρόβλημα να εγκρίνει την υποψηφιότητα του Μάικλ Μπεν – Αρί, ηγέτη του κόμματος “Εβραϊκή Ισχύς”, που έχει χαρακτηριστεί και ως “Ισραηλινή Κου – Κλουξ – Κλαν” και του συνυποψηφίου του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Αυτό έγινε παρά την αντίθετη εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ, που ζήτησε να ακυρωθεί η υποψηφιότητα, και τις διαμαρτυρίες πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ως βασική αιτία πρόβαλε την “υποκίνηση στο ρατσισμό” που προκαλεί ο Μπεν – Αρί, που έχει χαρακτηρίσει τους Ισραηλινούς Άραβες “προδότες και δολοφόνους”.

Ο Μπεν Αρί βρέθηκε στο κοινοβούλιο χάρη στην πτροτροπή του ίδιου του Νετανιάχου στα δυο ακροδεξιά κόμματα “Εβραϊκή Ισχύς” και “Εβραϊκή Εστία” να συνενωθούν ώστε να ξεπεράσουν το όριο του 3,5% για είσοδο στην Κνεσέτ. Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως έτσι το εθνικιστικό Λικούντ θα μπορέσει ευκολότερα να σχηματίσει μία ακόμα κυβέρνηση συμμαχίας ώστε ο ίδιος να γίνει για πέμπτη φορά πρωθυπουργός.

Η ίδια επιτροπή απαγόρευσε κατόποιν αιτήματος του Λικούντ τη συμμαχία αραβικών κομμάτων Ράαμ – Μπάλαντ, ένα κόμμα Αράβων ισλαμιστών κι εθνικιστών, που ο ισραηλινός πρωθυπουργός θεωρεί πως στηρίζει την τρομοκρατία, ενώ το ίδιο αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκρατικό κι ενάντια στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης. «Αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτή είναι ανησυχητικό, αλλά όχι απροσδόκητο», σχολίασε η Χίμπα Γιάζμπακ, υποψήφια του Ράαμ – Μπάλαντ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα της θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Καταστολή εφαρμόστηκε και στε βάρος του κομμουνιστή υποψηφίου Όφερ Κασίφ, ο οποίος είναι ο μοναδικός Εβραίος υποψήφιος του συνασπισμού “Χαντάς”, στο οποίο συμμετέχει και το ΚΚ Ισραήλ και πάλι για λόγους “τρομοκρατίας”. Ο Ο δικηγόρος του δήλωσε πως  «είναι η πρώτη φορά που ένας Εβραίος υποψήφιος αποκλείεται για τους λόγους αυτούς», ενώ το Χαντάς κατήγγειλε την απόφαση ως πλήγμα ενάντια στους Άραβες Ισραηλινούς και όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: