«Αντιφασιστική» ξενοφοβία – Κάτοικοι συνοικίας του Αμβούργου επικαλούνται την ύπαρξη ναζιστικού στρατοπέδου για να μη δεχτούν πρόσφυγες

Ξαφνικό ιστορικό ενδιαφέρον έπιασε κατοίκους κυριλέ συνοικίας του Αμβούργου, μετά την προοπτική υποδοχής προσφύγων και αστέγων στη γειτονιά τους.

Ολοένα και πιο «πρωτότυπα» γίνονται τα προσχήματα που χρησιμοποιούν μερίδες κατοίκων στη Γερμανία για να μη δεχτούν την παρουσία προσφύγων στη γειτονιά τους. Στις αριστοκρατικές συνοικίες του Αμβούργου μια συνηθισμένη πρακτική είναι να επικαλούνται την προστασία του περιβάλλοντος. Μια άλλη πρωτοβουλία κατοίκων όμως στο προάστιο Ζάζελ βρήκε μια ακόμα καλύτερη δικαιολογία: Ισχυρίζεται πως στο οικόπεδο που προορίζεται για χώρος υποδοχής προσφύγων βρισκόταν στρατόπεδο που ανήκε στο σύμπλεγμα του ναζιστικού στρατοπέδου Νόιενγκαμεν, μολονότι οι ειδικοί έχουν ήδη διαψεύσει κάτι τέτοιο.

Είναι γεγονός πως στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε ένα από τα 80 εξωτερικά στρατόπεδα του Νόιενγκαμεν, το οποίο από το Σεπτέμβρη του 1944 ως το 1945 «φιλοξενούσε» 1500 γυναίκες, κυρίως Πολωνοεβραίες. Οι εγκαταστάσεις ωστόσο βρισκόταν ανατολικότερα του σημείου όπου σχεδιάζονται διαμερίσματα για τους πρόσφυγες.

Με το που ανακοινώθηκε πέρσι τον Ιούνη η πρόθεση κτισίματος 156 διαμερισμάτων για πρόσφυγες και άστεγους, κάτοικοι της περιοχής είδαν τον ιστοριοδίφη να ξυπνάει μέσα τους, σχηματίζοντας την βαρύγδουπη «Πρωτοβουλία μνημείου στρατοπέδου Χόχενζασελ», με τον υποτιθέμενο στόχο ανέγερσης μνημείου προς τιμήν των φυλακισμένων γυναικών.

Επικεφαλής της πρωτοβουλίας η Γκούντρουν Μπίσοφ, οφθαλμίατρος με δική της κλινική, της οποίας η τριώροφη βίλα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο χώρο που προορίζεται για τους πρόσφυγες. Η γιατρός ισχυρίστηκε πως το οικόπεδο είναι τόπος μνήμης, και πως τα «κόκκαλα των φυλακισμένων» είναι ακόμα στο έδαφος. Πρόσθεσε επίσης πως δε γίνεται να μεταφερθούν εκεί Σύριοι πρόσφυγες, αφού «Εβραίοι και μουσουλμάνοι είναι φανατικοί εχθροί» (!). Η Μπίσοφ επικαλέστηκε μάλιστα τη γνώμη δυο γυναικών που επιβίωσαν του ολοκαυτώματος, οι οποίες ωστόσο σε επικοινωνία του τύπου μαζί τους αρνήθηκαν κάθε συνεργασία με την πρωτοβουλία κατοίκων.

Αντιθέτως η Ένωση των Επιζησάντων του στρατοπέδου Νόιενγκαμε και οι συγγενείς τους αντέδρασαν με κατάπληξη στα σχέδια της πρωτουβουλίας, εκδίδοντας ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «είναι προφανώς πως η «Πρωτοβουλία Στρατοπέδου Χόχενζασελ έχει άλλους σκοπούς από την ιστορική διαφώτιση. Η ένωση τάσσεται αποφασιστικά ενάντια στην εργαλειοποίηση του ναζιστικού παρελθόντος.

Από τις 17 Γενάρη ως τις 10 Φλεβάρη θα λειτουργήσει έκθεση για την ιστορία του στρατοπέδου Νόιενγκαμε στο δημαρχείο του Αμβούργου, όπου θα φαίνεται ξεκάθαρα πως οι εγκαταστάσεις του δεν έχουν σχέση με το χώρο φιλοξενίας των προσφύγων.

Με πληροφορίες από jungewelt

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: