Άνετη επικράτηση Μαδούρο στις βουλευτικές εκλογές της Βενεζουέλας – Πολύ υψηλή η αποχή

Στο 67,6% το ποσοστό του κυβερνητικού συνασπισμού, εν μέσω μποϊκοτάζ της διαδικασίας από την ακροδεξιά αντιπολίτευση του Γκουαϊδό. Στο 2,73% το ποσοστό που κατέγραψε η “Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική” όπου συμμετέχει το ΚΚ Βενεζουέλας, που καταγγέλλει κράτηση των μελών του σε έφοδο της αστυνομίας σε τοπικά γραφεία του κόμματος ανήμερα των εκλογών.

Xωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις κύλησαν οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα, με το “Μεγάλο Πατριωτικό Πόλο”, στον οποίο ανήκουν συνολικά 8 κόμματα περιλαμβανoμένου του PSUV του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, να κατακτά την πλειοψηφία των ψήφων και εδρών στη νέα εθνοσυνέλευση. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 82,35% των ψήφων, ο “Πόλος” συγκεντρώνει το 67,6% των ψήφων και χάρη στο εκλογικό σύστημα της χώρας που ευνοεί το πρώτο κόμμα, αναμένεται να κατακτήσει τα 2/3 των εδρών. Η θητεία των νεοεκλεγέντων βουλευτών ξεκινά στις 5/1 και θα διαρκέσει για πέντε χρόνια.

Στη δεύτερη θέση ήρθε ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς “Δημοκρατική Συμμαχία” με περίπου 18% και ακολουθούν άλλες δεξιές δυνάμεις με 12%. Η εκλογική καταγραφή της “Λαϊκής Επαναστατικής Εναλλακτικής” στην οποία συμμετέχει το ΚΚ Βενεζουέλας, που σε αυτή την αναμέτρηση κατέβηκε ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ανήλθε σε 2,73%. Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να ερμηνευτεί μέσα σε ένα πλαίσιο πλήρους μιντιακού αποκλεισμού της “Λαϊκής Επαναστατικής Εναλλακτικής” στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και περιστατικών παρενοχλήσεων από πλευράς των αρχών. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη μέρα των εκλογών το ΚΚ Βενεζουέλας κατήγγειλε την έφοδο της αστυνομίας στα τοπικά γραφεία του κόμματος στην κοινότητα Βαλμόρε Ροντρίγκες, με αποτέλεσμα τη σύλληψη μελών του κόμματος, εν γνώσει της δημάρχου.

Μετά την ετυμηγορία της κάλπης η ακροδεξιά της χώρας υπό τον αυτοαποκαλούμενο “μεταβατικό πρόεδρο” Χουάν Γκουαϊδό, χάνει και το τελευταίο οχυρό της, δηλαδή τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 2015. Οι δυνάμεις που ελέγχονται από τον επίδοξο πραξικοπηματία είχαν αναγγείλει αποχή από τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για “νοθεία”, αν και οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 1500 παρατηρητών και 300 εκπροσώπων από 34 χώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΕ, πιστή στη γραμμή στήριξης του Γκουαϊδό, αρνήθηκε την πρόσκληση για αποστολή παρατηρητή. Ο Γκουαϊδό προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση μέσω ενός “δημοψηφίσματος”, στο οποίο καλεί από το Σάββατο ως τις 12 Δεκεμβρίου του Βενεζολάνους “στο εσωτερικό και το εξωτερικό”, ενώ διοργανώνει διαδήλωση στη χώρα το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο Νικολάς Μαδούρο ευχαρίστησε μέσω τουίτερ τους ψηφοφόρους του, κάνοντας λόγο για “τεράστια και γιγαντιαία νίκη”, καλώντας την αντιπολίτευση να ζητήσει “με μια φωνή” από την ερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν να άρει όλες τις κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας. Γεγονός αποτελεί πάντως πως η δυσαρέσκεια στη χώρα που μαστίζεται από οικονομικά προβλήματα, αλλά και τις συνέπειες της πανδημίας, είναι μεγάλη, όπως πιστοποιούν και τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αποχής που έφτασαν στο 69%. Τα πολύ στενά περιθώρια της αστικής διαχείρισης που επιχειρεί το PSUV εδώ και δεκαετίες, θα συνεχίσουν να γίνονται ασφυκτικότερα και στη διάρκεια της νέας θητείας της βουλής, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι πραξικοπηματίες και οι σύμμαχοί τους στο Πεντάγωνο θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειες επιβολής της εξουσίας τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: