Ανείπωτη η φρίκη στη Λωρίδα της Γάζας: Ούτε ένα φορτηγό με βοήθεια στη βόρεια Γάζα από τις 23 Γενάρη – Παιδιά πεθαίνουν μέσα στα νοσοκομεία από υποσιτισμό και αφυδάτωση

Οι εγκληματικοί ισραηλινοί περιορισμοί και αποκλεισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια και στα καύσιμα, που οδηγούν τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας στη λιμοκτονία και την καταστροφική έλλειψη πόσιμου νερού, καθώς και η συστηματική στοχοποίηση των δομών Υγείας με αποτέλεσμα το κλείσιμο και των ελάχιστων νοσοκομείων που έχουν απομείνει να λειτουργούν, «συμπληρώνουν» τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από τις δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις…

Οι εγκληματικοί ισραηλινοί περιορισμοί και αποκλεισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια και στα καύσιμα, που οδηγούν τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας στη λιμοκτονία και την καταστροφική έλλειψη πόσιμου νερού, καθώς και η συστηματική στοχοποίηση των δομών Υγείας με αποτέλεσμα το κλείσιμο και των ελάχιστων νοσοκομείων που έχουν απομείνει να λειτουργούν, «συμπληρώνουν» τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από τις δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις που συνεχίστηκαν χτες σε όλη τη Γάζα για 145η μέρα.

Τουλάχιστον 29.954 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις και άλλοι 70.325 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 76 Παλαιστίνιοι.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εξαπέλυσε νέες δολοφονικές επιθέσεις από στεριά και από αέρα, μεταξύ άλλων στην πόλη Al-Qarara της επαρχίας Χαν Γιούνις στα νότια και στον πολύπαθο προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Σφοδρές μάχες μαίνονται και στη βόρεια Γάζα, με το Ισραήλ να ανακοινώνει χτες τον θάνατο 2 στρατιωτών του κατοχικού στρατού και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 7 σε μάχες στην περιοχή.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι δολοφονικές αεροπορικές επιδρομές και στη νότια πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι 1,5 εκατομμύριο άμαχοι Παλαιστίνιοι, με την ισραηλινή κυβέρνηση να προαναγγέλλει συνεχώς προετοιμασίες για γενικευμένη χερσαία επίθεση…

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC), Γιαν Εγκελαντ, ο οποίος σε συνέντευξή του, από τη Ράφα, στο CNN, τόνισε ότι δεν έχει «ξαναδεί ποτέ τοποθεσία να έχει βομβαρδιστεί τόσο και για τόσο πολύ καιρό με τον πληθυσμό παγιδευμένο χωρίς καμιά δυνατότητα διαφυγής». Οι οργανώσεις αρωγής έχουν «κατακλυστεί» μπροστά σε αυτόν τον «ωκεανό αναγκών», επισήμανε.

Ισραηλινό μπλόκο και επιθέσεις σε οχηματοπομπές βοήθειας

Στη Ράφα βρίσκεται η μοναδική είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Ισραήλ την εγκρίνει με το σταγονόμετρο, επιβάλλοντας μείωση της τάξης του 50% ακόμα και στις ανεπαρκείς ποσότητες που εισήλθαν στη Γάζα τον προηγούμενο μήνα.

«Αν δεν αλλάξει τίποτε, επίκειται άμεσα λιμός στη βόρεια Γάζα», τόνισε προχτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) του Οργανισμού.

Από τις 23 Γενάρη, δεν έχει μπορέσει να φθάσει καμιά οχηματοπομπή με βοήθεια στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που επικρίνει τους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών.

Ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν «συστηματικά» την πρόσβαση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το ήδη δύσκολο έργο της παροχής βοήθειας σε μια άναρχη εμπόλεμη ζώνη, κατήγγειλε χτες ο Γ. Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Οπως υπογράμμισε, έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο να γίνει απομάκρυνση από τη Γάζα ανθρώπων για ιατρικούς λόγους και να εκτελεστεί παράδοση βοήθειας στη βόρεια Γάζα και όλο και πιο δύσκολο στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Ολες οι άδειες για οχηματοπομπές μεταφοράς βοήθειας προς το βόρειο τμήμα του θύλακα απορρίφθηκαν από τις ισραηλινές αρχές τις τελευταίες βδομάδες.

Ακόμη χειρότερα, πλέον και οι οχηματοπομπές που είχαν λάβει άδεια από τις ισραηλινές αρχές μπλοκαρίστηκαν επανειλημμένα ή δέχθηκαν πυρά.

Ο Λέρκε υπενθύμισε το περιστατικό που συνέβη την περασμένη Κυριακή, όταν μια οχηματοπομπή που είχε οργανωθεί από κοινού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο για την απομάκρυνση και τη μεταφορά ασθενών από το πολιορκημένο Νοσοκομείο αλ Αμάλ στην πόλη Χαν Γιούνις, αποκλείστηκε για ώρες και οι τραυματιοφορείς συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, «παρά τον προηγούμενο συντονισμό με τις ισραηλινές αρχές για όλο το προσωπικό και τα οχήματα».

«Ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε ασθενείς και προσωπικό να βγουν από τα ασθενοφόρα και ανάγκασε το ιατρικό προσωπικό να γδυθεί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η αυτοκινητοπομπή, η οποία μετέφερε 24 ασθενείς, παρέμεινε ακινητοποιημένη για 7 ώρες.

«Τρεις Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς της Ερυθράς Ημισελήνου συνελήφθησαν έπειτα, αν και τα προσωπικά τους στοιχεία είχαν δοθεί εκ των προτέρων στις ισραηλινές δυνάμεις», δήλωσε ο Λέρκε, προσθέτοντας ότι μόνο ένας από αυτούς έχει αποφυλακιστεί μέχρι στιγμής.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σημείωσε. «Οι οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν δεχτεί πυρά και τους απαγορεύεται συστηματικά η πρόσβαση σε ανθρώπους που χρειάζονται διάσωση».

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, συναντήθηκε στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με τον Φ. Λαζαρινί, επικεφαλής της Οργάνωσης Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), η οποία, μετά από μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία του Ισραήλ, αντιμετωπίζει αναστολή της χρηματοδότησής της από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους τους.

Ο Μ. Αμπάς τόνισε ότι στόχος αυτής της εκστρατείας του Ισραήλ κατά της UNRWA (με πρόσχημα κάποιες αναπόδεικτες κατηγορίες για σχέση ελάχιστων εργαζομένων της υπηρεσίας με τις επιθέσεις στο Ισραήλ στις 7 Οκτώβρη) είναι να «τελειώσει» το θέμα των Παλαιστινίων προσφύγων.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, την ίδια ώρα που στέλνουν διαρκώς όπλα στο Ισραήλ για να συνεχίζει το μακελειό στη Γάζα, που μπλοκάρουν με διαρκή «βέτο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όλα τα ψηφίσματα που καλούν σε άμεση και διαρκή εκεχειρία, εμφανίζονται τάχα να «νοιάζονται» για τους Παλαιστίνιους αμάχους.

Η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία «για τη Διεθνή Ανάπτυξη» (USAID) ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας 53 εκατ. δολαρίων για τους Παλαιστίνιους. Η επικεφαλής της USAID, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε ότι η βοήθεια θα διοχετευθεί μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και των ΜΚΟ, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει τη χρηματοδότηση της UNRWA, της μεγαλύτερης υπηρεσίας αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας.

Χωρίς πόσιμο νερό – Κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής

Την ίδια ώρα, το ισραηλινό μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της παράδοσης καυσίμων έχει τραγικές συνέπειες και στην πρόσβαση των Παλαιστινίων σε πόσιμο νερό, καθώς και στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον Μ. Mαρτίνα, αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), οι αυστηροί ισραηλινοί περιορισμοί στις αποστολές καυσίμων και η μη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης αποτελειώνουν τα αποθέματα νερού στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά εκτιμάται ότι η παροχή νερού στη Γάζα είναι μόλις στο 7% σε σχέση με τα επίπεδα που υπήρχαν πριν από τον περασμένο Οκτώβρη.

Οι ελλείψεις καυσίμων έχουν επίσης παρεμποδίσει την παραγωγή τροφίμων και ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν βλάψει σοβαρά την ικανότητα των αρτοποιείων να παράγουν ψωμί, είπε ο Μαρτίνα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής στον βορρά συμβαίνει ήδη και, κατά το πιο πιθανό σενάριο, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάη. Πάνω από το 46% του συνόλου των καλλιεργειών στη Γάζα εκτιμήθηκε ότι έχει υποστεί ζημιές.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε επίσης ότι πάνω από το ένα τέταρτο των πηγαδιών νερού έχει καταστραφεί, καθώς και περίπου 339 εκτάρια θερμοκηπίων, ενώ τεράστιες είναι και οι καταστροφές στην κτηνοτροφία: Εκτιμάται ότι το 65% των μοσχαριών και το 70% των βοοειδών έχουν πεθάνει.

Χωρίς κανένα νοσοκομείο έμεινε όλη η βόρεια Γάζα

Παράλληλα, εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων, αναγκάζονται να κλείσουν το ένα μετά το άλλο και αυτά τα ελάχιστα νοσοκομεία που είχαν απομείνει να λειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Νοσοκομείο Al-Awda, το τελευταίο νοσοκομείο που έμενε να λειτουργεί στη βόρεια Γάζα, ανακοίνωσε την πλήρη αναστολή όλων των ιατρικών του υπηρεσιών λόγω σοβαρών ελλείψεων σε καύσιμα και ιατρικές προμήθειες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «Wafa».

Η διοίκηση του νοσοκομείου προειδοποίησε ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε «πλήρη στέρηση βασικών υπηρεσιών Υγείας για τους πολίτες, ιδίως υπό το πρίσμα της διακοπής της λειτουργίας όλων των νοσοκομείων του βορρά»…

Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιόρκησαν το νοσοκομείο επί 18 μέρες, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές.

Εκτός λειτουργίας είχε τεθεί τις προηγούμενες μέρες και το Νοσοκομείο Kamal Adwan επίσης στη βόρεια Γάζα, αφού έμεινε χωρίς καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τις γεννήτριες που το τροφοδοτούν με ρεύμα.

Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες μέρες τουλάχιστον 4 παιδιά πέθαναν στο νοσοκομείο, λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης, ενώ αρκετοί ακόμα ασθενείς πέθαναν λόγω έλλειψης φαρμάκων και τροφίμων.

Στο μεταξύ, ένα από τα κτίρια του Ιατρικού Συγκροτήματος Νάσερ στη νότια πόλη Χαν Γιούνις τυλίχθηκε χτες στις φλόγες, όταν χτυπήθηκε από βλήματα του ισραηλινού πυροβολικού.

Η δε Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι 7 μέλη της συνεχίζουν να κρατούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων μελών πληρωμάτων ασθενοφόρων, τεχνικών αναισθησίας και ενός γιατρού…

Οπως αναφέρει, συνελήφθησαν κατά την εισβολή των κατοχικών δυνάμεων στο Νοσοκομείο Αλ Αμαλ, και η τύχη τους παραμένει άγνωστη.

Δυτική Οχθη: Μπαράζ επιθέσεων του κατοχικού στρατού και εποίκων

Την ίδια ώρα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέα μεγάλη επιδρομή στην Τζενίν και στον προσφυγικό της καταυλισμό.

Ισχυρές κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη, προκαλούσαν τους κατοίκους και έκαναν πλήθος συλλήψεων, ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολίστηκαν σε ταράτσες κτιρίων, ενώ μπουλντόζες και άλλα οχήματα του ισραηλινού στρατού προχώρησαν σε γκρέμισμα και ξήλωμα υποδομών και δρόμων, με ζημιές να καταγράφονται και σε σπίτια και οχήματα Παλαιστινίων.

Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά σε επιδρομή του κατοχικού στρατού στην πόλη Καλκίλια.

Συνολικά, σε πολλαπλές επιδρομές του κατοχικού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από το βράδυ της Τρίτης συνελήφθησαν 35 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην περιοχή της Χεβρώνας. Συνολικά, από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί πάνω από 7.300 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη.

Την ίδια ώρα, Εβραίοι έποικοι, υπό την προστασία του κατοχικού στρατού, επιτέθηκαν εναντίον παιδιών κοντά στο χωριό Wadi Al-Jawaya, νότια της Χεβρώνας, ενώ αυτά μάζευαν άγρια φυτά στην περιοχή. Αλλη επίθεση εποίκων καταγράφηκε στην περιοχή Al-Ain Al-Bayda, εναντίον Παλαιστινίων βοσκών.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ι. Χανίγια, κάλεσε τους μουσουλμάνους της Δυτικής Οχθης και της Ιερουσαλήμ να συγκεντρωθούν μαζικά στο τέμενος Αλ Ακσα την πρώτη μέρα του Ραμαζανιού (10 Μάρτη).

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: