Με ανέγερση ανδριάντα τιμούν στην πόλη Τρίνινταντ (Κολοράντο) τον Έλληνα ήρωα συνδικαλιστή Λούη Τίκα

Στις 23 του Ιούνη 2018, στην πόλη Τρίνινταντ της Πολιτείας Κολοράντο των ΗΠΑ, έχει προγραμματιστεί να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του μεγάλου συνδικαλιστή ηγέτη, του Έλληνα Ηλία Σπαντιδάκη (Λούης Τίκας), που δολοφονήθηκε από την Εθνοφυλακή του Κολοράντο, στην «σφαγή του Λάντλοου», στις 20 Απρίλη 1914…

Στις 23 του Ιούνη 2018, στην πόλη Τρίνινταντ της Πολιτείας Κολοράντο των ΗΠΑ, έχει προγραμματιστεί να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του μεγάλου συνδικαλιστή ηγέτη, του Έλληνα Ηλία Σπαντιδάκη (Λούης Τίκας), που δολοφονήθηκε από την Εθνοφυλακή του Κολοράντο, στην «σφαγή του Λάντλοου», στις 20 Απρίλη 1914, στην διάρκεια της μεγάλης εργατικής απεργίας στα ορυχεία Ροκφέλερ, στην περιοχή Λάντλοου, κοντά στην πόλη Τρίνιταντ, στα νότια της Πολιτείας.

Με ανέγερση ανδριάντα τιμούν στην πόλη Τρίνινταντ (Κολοράντο) τον Έλληνα ήρωα συνδικαλιστή Λούη Τίκα

Ο Λούης Τίκας (δεύτερος από δεξιά) στο Λάντλοου

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας kalami.us Ελλήνων της Αμερικής, αναφέρει ότι τα αποκαλυπτήρια θα συνοδευτούν από εκδηλώσεις, ενώ η ημέρα θα τιμηθεί με διακηρύξεις της Πολιτείας Κολοράντο και της Πόλης Ντένβερ. Έχει προσκληθεί για να παραστεί και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Με ανέγερση ανδριάντα τιμούν στην πόλη Τρίνινταντ (Κολοράντο) τον Έλληνα ήρωα συνδικαλιστή Λούη Τίκα

Με ανέγερση ανδριάντα τιμούν στην πόλη Τρίνινταντ (Κολοράντο) τον Έλληνα ήρωα συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Πηγή φωτογραφίας: kalami.us)

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ανδριάντας θα στηθεί με πρωτοβουλία του ”Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής”, με τις χορηγίες Ομογενών. Η πόλη Τρίνινταντ δέχτηκε σχετικό αίτημα του Ιδρύματος (2017). Το Ίδρυμα, είχε πρωτοστατήσει και στην τοποθέτηση του ανδριάντα του ”Δρ. Παπ” (Παπανικολάου), τον προηγούμενο χρόνο, στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Φλόριδα. ‘Οπως δηλώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Μιχάλης Σέρβος «ήταν υποχρέωση του Ελληνισμού Αμερικής να τιμήσει τον μεγάλο ήρωα συνδικαλιστή, σύμβολο των συνδικαλιστικών αγώνων στις ΗΠΑ».

Για την μεγάλη απεργία του Λάντλοου, τη σφαγή των απεργών ανθρακωρύχων και τη δολοφονία του συνδικαλιστή ηγέτη Λούη Τίκα, διαβάστε στην Κατιούσα, εδώ, ενώ αξίζει να δείτε και το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του Άνθρακα».

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: