Αγόρασε κι εσύ ένα αξεσουάρ του Χίτλερ – Σε δημοπρασία αντικείμενα της ηγεσίας των ναζί στο Μόναχο

Η δημοπρασία προκάλεσε οργή στην εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας, που ζήτησε από τα κόμματα της χώρας να απαγορεύσουν την πώληση τέτοιων αντικειμένων, αλλά και να υποχρεώσει τον υπεύθυνο οίκο να δημοσιοποιήσει την ταυτότητα των αγοραστών.

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γερμανία η είδηση πως ο οίκος δημοπρασιών Herman Historica του Μονάχου προχώρησε την Τετάρτη σε δημοπρασία ναζιστικών αναμνηστικών στο Γκράσμπρουν, έναν οικισμό στα περίχωρα της βαυαρικής πρωτεύουσας. Η συλλογή περιλάμβανε συνολικά 842 αντικείμενα, ανάμεσά τους το καπέλο του Χίτλερ, μια τουαλέτα της Εύας Μπράουν και μια ειδική έκδοση του «Αγών μου» του Χέρμαν Γκαίρινγκ, και ένα σύνολο επιστολών, ενδυμάτων κι άλλων αντικειμένων που ανήκαν στο Χίτλερ και στενούς του συνεργάτες.

Η δημοπρασία προκάλεσε οργή στην εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας, που ζήτησε από τα κόμματα της χώρας να απαγορεύσουν την πώληση τέτοιων αντικειμένων, αλλά και να υποχρεώσει τον υπεύθυνο οίκο να δημοσιοποιήσει την ταυτότητα των αγοραστών. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ένωσης, ο ραββίνος Μεναχέμ Μαργκόλιν, δήλωσε πως «η πώληση τέτοιων αντικειμένων δε διαφέρει από τη δημοπράτηση προσωπικών αντικειμένων του Οσάμα Μπιν Λάντεν». «Τι κίνητρο έχει κάποιος να αγοράσει τα μαχαίρια και τα πιρούνια του Χίτλερ; Τι είδους εγγενές ιστορικό ενδιαφέρον έχει αυτό; Δεν είναι παράνομη η αγοραπωλησία ναζιστικών αναμνηστικών. Δεν είναι νομικό αίτημα, αλλά ηθικό».

Να διασκεδάσει τις αιτιάσεις επιχείρησε ο διευθυντής του οίκου δημοπρασιών, Μπέρνχαρντ Πάχερ, λέγοντας πως οι άνθρωποι που αγοράζουν αυτά τα αντικείμενα δεν είναι νεοναζί κι ότι η επιχείρηση καταβάλλει «μεγάλες προσπάθειες ώστε τέτοιοι άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση στον κατάλογο και τις δημοπρασίες μας». Διαβεβαίωσε επίσης ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι διεθνή και εγχώρια μουσεία και ερευνητικά κέντρα, όπως και γνωστοί ιδιωτικοί συλλέκτες».

Στην πραγματικότητα βέβαια, μια σύντομη εγγραφή στην ιστοσελίδα του οίκου αρκεί ώστε να έχει κανείς πρόσβαση στον κατάλογο. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια δημοπρασία. Πριν τρία χρόνια, ο ίδιος οίκος πούλησε προσωπικά αντικείμενα γνωστών ναζί, που αγόρασε ένας Αργεντίνος πολίτης που δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του. Είναι γνωστό βέβαια ότι η Αργεντινή ήταν τόπος καταφυγής διαβόητων Γερμανών εγκληματιών, κάτι που σαφώς ρίχνει σκιές στους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχει περίπτωση νοσταλγοί του χιτλερισμού να αγοράζουν τέτοια «σουβενίρ».

Με πληροφορίες από telesur

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: