Αυστριακοί στρατιώτες κάνουν πρόβες κατάργησης των διαδηλώσεων

Ο στρατός προετοιμάζεται στη Βιέννη για παρεμβάσεις σε διαδηλώσεις απεργίες και διαμαρτυρίες. Ποιος είπε ότι δεν μπορεί να γίνει πιο δημοκρατική η Ευρώπη; Και η καινούργια στρατοκρατική καταστολή αν την βαπτίσεις «δημοκρατική»… είναι.

Οι «φιλοευρωπαϊκές» ιδέες και προθέσεις καθώς και η «αναβάθμιση» της Αυστρίας όπως υποσχέθηκε ο νικητής των αυστριακών εκλογών, πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος (ΟVP), Σεμπάστιαν Κουρτς, αρχίσανε. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας με τη συμμετοχή του ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) δείχνει τα πρώτα σημάδια διακυβέρνησης της χώρας.

Ο στρατός προετοιμάζεται στη Βιέννη για παρεμβάσεις σε διαδηλώσεις απεργίες και διαμαρτυρίες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά του νέου… ακρο-κυβερνητικού συνασπισμού. Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ελάχιστα αισθητές – προφανώς αυτή η συγκράτηση ήταν αποφασισμένη εκ των ανώτερων. Αυτό το σενάριο μάλλον αλλάζει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Στις 26 Ιανουαρίου πραγματοποιείται στο Hofburg της Βιέννης ο παραδοσιακός χορός των δεξιών εξτρεμιστικών αδελφοτήτων. Σε αυτήν τη συνάντηση θα πάρει μέρος, όπως ανακοίνωσε σε διαφορές ακροδεξιές σελίδες, και ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, πρόεδρος του κόμματος του FPÖ, μέλος της αδελφότητας Vandalia και από το Δεκέμβριο Αντιπρόεδρος της Αυστριακής κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών.

Οι διαδηλώσεις κατά της σύναξης αυτής συνοδεύτηκαν τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα από επιθέσεις στις αδελφότητες και συγκρούσεις με την αστυνομία. Η εκρηκτικότητα αυτών των διαδηλώσεων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Για αυτό το λόγο η αστυνομία και ο στρατός επιθυμούν τη δυνατότητα στο μέλλον να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο στρατός εναντίον διαδηλωτών στην Αυστρία (θεωρείται ως πρόβα τζενεράλε για την επιτυχία της καταστολής).

Ασκήσεις για τέτοιες αποστολές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Τον Νοέμβριο του 2017, περίπου 700 στρατιώτες μαζί με περίπου 100 αστυνομικούς εκπαιδευτήκαν στο κέντρο της Βιέννης, στην κοινή δράση κατά των διαδηλώσεων. Η αστυνομική διοίκηση της Βιέννης δικαιολόγησε αυτήν την άσκηση με την έλλειψη προσωπικού λέγοντας το εξής: «η αστυνομία είναι δεμένη με ισχυρές δυνάμεις αλλού, επομένως ο στρατός καλείται να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό ενάντια σε διαδηλώσεις».

Μεταξύ άλλων, ασκήθηκε και η καταστολή των διαδηλωτών στο μετρό της Βιέννης. Ο «εχθρός» είναι σαφώς καθορισμένος: «Οι διαδηλωτές με καλυμμένα πρόσωπα, με μαύρα ρούχα είναι εξοργισμένοι και έτοιμοι για βιαιοπραγίες», γράφει στη σελίδα 2 μια έκθεση του τάγματος της Βιέννης Jäger. Αυτό μόνο είναι αρκετό για να παρέμβει ο στρατός.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι στρατιώτες ανοίγουν τις πόρτες του μετρό και βγάζουν τους διαδηλωτές από τα βαγόνια ακόμη και με χρήση βίας. Δεν έκαναν ασκήσεις μόνο για τη δράση κατά των διαδηλωτών αλλά και τη δράση ενάντια των καταλήψεων εργασιακών χώρων. Προσποιούνται ότι αυτό θα ισχύει για καταλήψεις από εργαζόμενους που δεν ανήκουν στην εταιρεία, αλλά στην πραγματικότητα η κατάληψη επιχειρήσεων είναι ένα παραδοσιακό μέσο εργατικής δράσης. Οι εικόνες από αυτή την άσκηση δείχνουν πώς οι στρατιώτες χρησιμοποιούν αυτόματα όπλα για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές και τους «καταληψίες» να πέσουν στο έδαφος.

Ποιος είπε ότι δεν μπορεί να γίνει πιο δημοκρατική η Ευρώπη;

Και η καινούργια στρατοκρατική καταστολή αν την βαπτίσεις «δημοκρατική»… είναι.

Emmanuel Cambas

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: