«Δεν θα χωρίσουμε τους Έλληνες ταξικά, έχουμε ζήσει αρκετή διχόνοια ως έθνος…»

Τέτοια φρασεολογία περί “ταξικού διαχωρισμού του έθνους” θα τη ζήλευε όλο το αστικό φάσμα από τους φιλελεύθερους ως τους φασίστες…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης βρέθηκε χτες ως ομιλητής σε εκδήλωση του “Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών” και είπε ακριβώς αυτά που φαντάζονται οι περισσότεροι. Ανάμεσα σε άλλους ύμνους στην υγιή επιχειρηματικότητα ο Στ. Κασσελάκης σημείωσε πως “υπάρχει μακρά ιστορία της Αριστεράς με τη λέξη επιχειρηματικότητα, με την λέξη κεφάλαιο. Εμείς είμαστε με την κοινωνία” και πως “θέλουμε να είναι ευτυχισμένος και επιτυχημένος ο Έλληνας. Δεν θα χωρίσουμε τους Έλληνες ταξικά, έχουμε ζήσει αρκετή διχόνοια ως έθνος. Δεν χρειάζεται άλλο. Ας φτιάξουμε μία καλύτερη κοινωνία και να φτιάξουμε και μία οικονομία για όλους μας”. Από που να το πιάσεις και που να το αφήσεις;

Η αλήθεια είναι πώς τέτοια φρασεολογία περί “ταξικού διαχωρισμού του έθνους” θα τη ζήλευε όλο το αστικό φάσμα από τους φιλελεύθερους ως τους φασίστες…

Βέβαια δεν χρειάζεται κανένας Κασσελάκης για να χωριστεί ταξικά η ελληνική κοινωνία, όπως και κάθε καπιταλιστική κοινωνία. Αυτό ισχύει ούτως ή άλλως. Χρειάζονται όμως Κασσελάκηδες, Τσίπρες, Μητσοτάκηδες για να κρύβουν αυτή τη διαφορά, για να παριστάνουν τους μάγους που τάχα μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στο κεφάλαιο και τον λαό, να πουλάνε τον παπά ότι αν πάει καλά η “οικονομία” τότε θα ζει καλά και ο λαός. Βέβαια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρωτοτυπεί. Από τα έτοιμα τρώει, καθώς σε αυτά τα σπορ διέπρεψε ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ- και γενικότερα η σοσιαλδημοκρατία – και από κυβερνητικές θέσεις και από θέσεις αντιπολίτευσης. Τη δίκαιη ανάπτυξη που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της διακυβέρνησής του (2015-2019) και το σύνθημα “δικαιοσύνη παντού” που λάνσαρε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις πρόσφατες εκλογές, τα συνδέει η ίδια ακριβώς λογική: ότι τάχα η καπιταλιστική ανάπτυξη ωφελεί και τους καπιταλιστές και την εργατική τάξη. Μόνο που τα κέρδη των λίγων γεννιούνται από την αδικία σε βάρος των πολλών και αυτή η αδικία, όσα βαφτίσια κι αν της κάνουν, δίκαιη δεν μπορεί να γίνει ποτέ…

Έτσι για παράδειγμα οι Έλληνες εφοπλιστές είναι “ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι” αφού βλέπουν τα κέρδη τους συνεχώς να ενισχύονται π.χ. με την μεταφορά αμερικάνικου LNG, ενώ ο ελληνικός λαός μετράει με το χρονόμετρο πόσο θα ανάψει το καλοριφέρ ή το air condition.

Έτσι για παράδειγμα οι ελληνικές ενεργειακές εταιρείες ανακοινώνουν σε κάθε τρίμηνο νέα ρεκόρ κερδών, την ίδια στιγμή που η ενεργειακή φτώχεια αγκαλιάζει όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά.

Έτσι για παράδειγμα οι Big5 των ελληνικών super market είναι “ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι” αφού θα κάνουν τζίρο σχεδόν 12 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2023 με αύξηση κερδών σε σχέση με το 2022, και εμείς θα σκεφτόμαστε αν θα παραγγείλουμε πιτόγυρα ή αν θα πάρουμε φέτα.

Δεν θα συνεχίσουμε την λίστα, ο καθένας μπορεί να προσθέσει άπειρα παραδείγματα… Αυτά στην Goldman Sachs τους τα μαθαίνουν στο πρώτο μάθημα… δεν μπορεί μην τα γνωρίζει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης στα ραντάρ μας έπεσαν και κάποιες αντιδράσεις πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είδαν το φως το αληθινό μετά την εκλογή Κασσελάκη και αποχώρησαν γιατί… δεν τις αντέχουν τέτοιες δηλώσεις. Βέβαια μία χαρά και οι ίδιοι ως πρωτοκλασάτα στελέχη πουλούσαν τον ίδιο παπά για “δικαιοσύνη παντού”, νομοθετούσαν ως υπουργοί για να είναι “ευτυχισμένοι” οι μεγάλοι όμιλοι, μοιράζονταν τα ίδια άγχη και τις ίδιες βλέψεις και υπόσχονταν πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει πολιτική υπέρ της “κοινωνικής συνοχής” και ενάντια στη… διχόνοια, που λέει κι ο Κασσελάκης. Το τι θα πει “κοινωνική συνοχή” σε μία ταξική κοινωνία είναι γνωστό: οι καταπιεσμένοι να υποτάσσονται χωρίς αντιδράσεις στους καταπιεστές.

Ας μην ανησυχεί λοιπόν ο Κασσελάκης. Οι Έλληνες είναι χωρισμένοι ταξικά ούτως ή άλλως. Γι’ αυτό που πρέπει να ανησυχεί μαζί με το (ταξικό) σινάφι του είναι για το γεγονός ότι στην… τραμπάλα “αυτοί επάνω/ κάθονται επάνω, επειδή οι άλλοι κάθονται κάτω/ και μόνο όσο θα κάθονται οι άλλοι κάτω. Οι επάνω/ δεν θα κάθονταν πια επάνω, αν οι κάτω άφηναν τη θέση τους/ κι ανέβαιναν…”. Κι επειδή ξέρουμε πως δεν αρέσουν τα …πολύ σύνθετα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα το πούμε πιο απλά: “και ταξικά, το πράγμα δεν τσουλάει…”

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: