Δαπίτη τράβα να μείνεις εσύ στη Μόρια και στη Συρία – Πληρωμένη απάντηση της ΠΚΣ στο ρατσιστικό παραλήρημα στελέχους της ΟΝΝΕΔ στη Μυτιλήνη

“Να βαφτούμε μαύροι” και να “έρθουμε από απέναντι για να τρώμε τζάμπα” κάλεσε τους φοιτητές του τμήματος Κοινωνιολογίας ο πρώην γραμματέας της ΔΑΠ Μυτιλήνης, ρίχνοντας στους πρόσφυγες το φταίξιμο για τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης των εστιακών φοιτητών του πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σε ένα παραλήρημα που θα ζήλευαν οι Χρυσαυγίτες, ο Γιώργος Στρατηγέλλης, στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και πρώην γραμματέας Μυτιλήνης της ΔΑΠ, στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού υποβάθμισε τα οξυμένα προβλήματα των φοιτητών, ιδιαίτερα όσων μένουν στις εστίες, επέρριψε τις ευθύνες για την κατάσταση στους πρόσφυγες, τους “λαθρομετανάστες”, όπως τους χαρακτήρισε, όπως κάθε ρατσιστής που σέβεται τον εαυτό του. Μίλησε για “τεράστια κονδύλια” και “επιδόματα” που τάχα διατίθενται για τη σίτισή τους, παρουσιάζοντας την τύχη τους περίπου ως αξιοζήλευτη κι ειρωνευόμενος το δράμα που περνούν: “Αν είναι να βαφτούμε μαύροι, να περάσουμε απέναντι και να έρθουμε εδώ να τρώμε τζάμπα”.

Άμεση απάντηση έδωσαν οι εκλεγμένη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο “Τι είχες Γιώργο, τι ‘χα πάντα…”, καλώντας το γαλάζιο φοιτητοπατέρα, αφού τόσο μακαρίζει τους πρόσφυγες, να πάει ο ίδιος να μείνει στη Μόρια και τη Συρία για να ζήσει κι εκείνος το όνειρο.

Ολόκληρη η καταγγελία αναφέρει τα εξής:

«Αφού, στελέχη της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ νωρίτερα προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, καταθέτοντας ψήφισμα καταγγελίας απέναντι στο πλαίσιο πάλης που υιοθέτησε ο Φοιτητικός Σύλλογος (!) ότι δήθεν είναι αναληθές ότι μόλις το 3,7% των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει δωρεάν στέγαση, ότι οι εστιακοί φοιτητές το καλοκαίρι πληρώνουν 50 ευρώ για να αφήσουν τα πράγματα τους στην εστία, τη σκυτάλη πήρε η γνωστή βρωμιά και δυσωδία που αναβλύζει από την πολιτική που υπερασπίζονται.

Ο Γιώργος Στατηγέλλης, υπερασπιζόμενος την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε με απύθμενο θράσος ότι φταίνε οι πρόσφυγες αφού “δίνονται τεράστια κονδύλια για να τρώνε οι λαθρομετανάστες, να παίρνουν επιδόματα την ώρα που όπως λέτε εσείς (σ.σ. οι εκλεγμένοι της Πανσπουδαστικής) ο κόσμος πεινάει. Αν είναι να βαφτούμε μαύροι, να περάσουμε απέναντι και να έρθουμε εδώ να τρώμε τζάμπα”.

Αφού του φαίνεται τόσο ονειρική η ζωή που κάνουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά μας, ας πάει να μείνει μέσα στο κολαστήριο της Μόριας, ας πάει να ζήσει στη Συρία, εκεί που ΝΑΤΟικές δυνάμεις βομβαρδίσουν κάθε τόσο, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς, σακατεμένους και κατατρεγμένους ανθρώπους, οικογένειες και μικρά παιδιά.

Θέλει μεγάλη “μαεστρία”, την ίδια ώρα που χιλιάδες φοιτητές σηκώνουν ανάστημα για τις ανάγκες τους, να προσπαθούν κάποιοι να “σκορπίσουν” τη συζήτηση από τα προβλήματα του πανεπιστημίου, χύνοντας ρατσιστικό δηλητήριο. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξη της ΔΑΠ και η ΟΝΝΕΔ εκκολάπτουν στους κόλπους τους ρατσιστικές, φασιστικές φωνές. Ούτε είναι μακρινή η συνέντευξη Τύπου της ΔΑΠ (Γενάρης 2019) που έλεγε ότι “είναι μειωμένο το ποσοστό των φοιτητών στη Μυτιλήνη εξαιτίας των συνεχιζόμενων μεταναστευτικών ροών” και όχι το υψηλό κόστος σπουδών, ούτε οι φοιτητές έχουν κοντή μνήμη.

Αυτό που πραγματικά ενοχλεί είναι ότι σε μία σχολή που η ΔΑΠ συγκεντρώνει πάνω από 80%, υπάρχουν δεκάδες φοιτητές που τολμούν να ονειρεύονται, που μπαίνουν μπροστά για να διεκδικήσουν δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές, που συζητούν, που μοιράζονται τους προβληματισμούς τους, τις κοινές τους αγωνίες, ανταλλάσσουν σκέψεις και ιδέες.

Αυτό που πραγματικά ενοχλεί είναι ο συλλογικά οργανωμένος αγώνας με σημαία τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών για τις σπουδές, τη δουλειά και τη ζωή με αξιοπρέπεια.

Όσο για τα δήθεν “αναληθή” στοιχεία για τα οποία μιλούν τα στελέχη της ΔΑΠ…

Ας πάνε να συζητήσουν με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που μένουν στις εστίες για το αν πληρώνουν 50 ευρώ ή όχι, με τους εστιακούς φοιτητές στη Ρόδο για το αν τους ξεσπιτώνουν το καλοκαίρι για να μπούνε τουρίστες ή όχι.

Ας μάθουν την απλή μέθοδο των τριών για να δουν το πραγματικό ποσοστό των φοιτητών που έχουν δωρεάν στέγαση ή να πουν την αλήθεια… ότι ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στο πανεπιστήμιο, έχει περάσει στη συνείδηση τους ήδη το ν+2 και θεωρούν ήδη διαγραμμένους του χιλιάδες φοιτητές που έχουν φύγει από τα νησιά εξαιτίας του υπέρογκου κόστους σπουδών. Αυτό θέλουν να νομιμοποιήσουν και στη συνείδηση των φοιτητών. Αυτή είναι η λεγόμενη “αξιοκρατία” που υπερασπίζονται.

Δεν θα τους κάνουμε την χάρη! Δώσαμε μάχη για να μπούμε στη σχολή! Θα δώσουμε μάχη για να μείνουμε! Να πάρουν πόδι από τους Συλλόγους μας οι ρατσιστικές – φασιστικές φωνές!».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: