Δ. Κουτσούμπας: Οι «λογαριασμοί» θάρθει μια μέρα που θα εξοφληθούν. Γι’ αυτό πρέπει να είναι περισσότερο από βέβαιοι

Με λόγια του Ν. Ζαχαριάδη έκλεισε την ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας, στα εγκαίνια του νέου Μουσείου που ίδρυσε η ΚΕ του ΚΚΕ, αφιερωμένο στη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στην περιοχή Βίτσι – Πρεσπών, απευθυνόμενος σε όσους κουνάνε το δάχτυλο στο ΚΚΕ και απεργάζονται νέα αντικομμουνιστικά μνημόνια και επιθέσεις κατά των λαών (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ).

Στην Καλλιθέα Πρεσπών ένα χωριό στο οποίο τη δεκαετία 1940-50 και με μπροστάρη το ΚΚΕ γράφτηκαν μερικές από τις πιο λαμπρές ιστορίες των αγώνων του ελληνικού λαού, εγκαινιάστηκε σήμερα το νέο Μουσείο που ίδρυσε η ΚΕ του ΚΚΕ, αφιερωμένο στη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στην περιοχή Βίτσι – Πρεσπών.

«Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ΟΠΛΑ – ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ» Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» είναι μερικά από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν κρατώντας κόκκινες σημαίες τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που τίμησαν τους χιλιάδες αγωνιστές που μπήκαν μπροστά στον αγώνα για την λευτεριά του λαού και του τόπου.

Στο χώρο έξω από το Μουσείο βρισκόταν αναρτημένο ένα πανό που έγραφε: «Τιμή και δόξα στους μαχητές και τις μαχήτριες των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ. Συνεχίζουμε ως την τελική νίκη. “Τη γνώμη σου έπραξες, στους ανθρώπους χαρίστηκες, πέρα από το μέτρο”. Μουσείο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ- ΔΣΕ».

Την εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης της περιοχής, άνοιξε ο Θανάσης Χαστάς γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ενώ ακολούθησε ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή.

Ο Θ. Χαστάς ευχαρίστησε όσους παραβρίσκονταν στην εκδήλωση, τους κατοίκους της Καλλιθέας που φιλοξενούν το Μουσείο στο χωριό τους, το Δημοτικό Συμβούλιο Πρεσπών και την Δημοτική αρχἡ, τον δήμαρχο, Παναγιώτη Πασχαλίδη, για την παραχώρηση του χώρου του παλιού δημοτικού σχολείου για την κατασκευή του Μουσείου. «Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της, τον Κώστα Τεριόπουλο, που από την αρχή στήριξαν με υπογραφές το αίτημά μας για παραχώρηση του χώρου, τόνισε ο Θ. Χαστάς ευχαριστώντας τους κατοίκους της περιοχής «που προσέφεραν διάφορα αντικείμενα για την έκθεσή τους στο Μουσείο, μια ενέργεια η οποία φιλοδοξούμε να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα με τη λειτουργία του Μουσείου».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος πριν την έναρξη της εκδήλωσης ξεναγήθηκε στο Μουσείο και ενημερώθηκε για τα εκθέματα που έχουν στηθεί στο χώρο.

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ στην ομιλία του αναφέρθηκε στους αγώνες του λαού της περιοχής κατά την τριπλή Κατοχή από τους Ιταλούς, τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους «την ώρα που η αστική τάξη, μαζί και οι πολιτικοί και κρατικοί υπάλληλοί της, το έσκαγαν σε άλλες χώρες και παρέδιδαν τους φυλακισμένους αγωνιστές στα στρατεύματα κατοχής» και στην προσφορά των χωριών στον αγώνα του ΔΣΕ

Σημείωσε ότι ο τόπος που επιλέχτηκε να ανοίξει το Μουσείο υπήρξε έδρα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, ενώ για ένα διάστημα ήταν και η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, και ευχαρίστησε τους κατοίκους τονίζοντας: «Δεν μας ξεγελά ο τίτλος “Μουσείο”. Οι αγώνες του λαού δεν μπαίνουν στο μουσείο. Εγκαινιάζουμε αυτό το Μουσείο – πραγματικό Σχολείο, στον τόπο που οι δυνάμεις της φασιστικής ιμπεριαλιστικής Κατοχής της πατρίδας μας έκλειναν τα σχολεία. Στον τόπο που κατοπινά, το ’46-’49 η αστική τάξη βομβάρδιζε τα σχολεία, τα οποία και στις δύο περιόδους ο λαός τα ξανάνοιγε και τα ξανάχτιζε. Σ’ αυτόν τον τόπο που η άρχουσα τάξη έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να τον ερημώσει. Σ’ αυτόν τον τόπο, το ΚΚΕ μαζί με τους κατοίκους των χωριών, εγκαινιάζει σήμερα ένα Μουσείο – Σχολείο για τους αγώνες του λαού της περιοχής».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και ο τόπος, στην γενικότερη πολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή και έδωσε ηχηρή απάντηση σε όσους «απεργάζονται και σήμερα νέα αντικομμουνιστικά μνημόνια και επιθέσεις κατά των λαών», χρησιμοποιώντας το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, στον Ριζοσπάστη της 28 Ιούλη του 1946, λέγοντας:

«Και επειδή ορισμένοι μας κουνούν το δάχτυλο, θέλουμε να κλείσουμε αυτήν την ομιλία με μια υπενθύμιση: “Μια μικρή δασκάλα η Ειρήνη Γκίνη, αυτή μονάχη εξευτέλισε και εκμηδένισε ηθικά ολόκληρο τον κόσμο της σαπίλας. Πώς φαντάστηκαν, όταν έχουν και μόνο το παράδειγμα της Γκίνη, ότι μπορούν να φτάσουν κάπου με τα εκτελεστικά αποσπάσματα; Ανοίγουν μόνο μεγαλύτερο το χάσμα και πληθαίνουν τους λογαριασμούς. Και αυτοί, θάρθει μια μέρα πού θα εξοφληθούν. Γι’ αυτό πρέπει να είναι περισσότερο από βέβαιοι…”. Αυτό ας το σκεφτούν καλύτερα όσοι απεργάζονται και σήμερα νέα αντικομμουνιστικά μνημόνια και επιθέσεις κατά των λαών». Ολόκληρη την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και να δείτε στο βίντεο:

Ακουλουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το πόρταλ 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: