Δ. Κουτσούμπας: «Ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού πρέπει να δοθεί ενιαία με τον αγώνα για να ζήσει αξιοπρεπώς η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα»

Στις γειτονιές του Πειραιά γίνεται ακόμα πιο εμφανές ότι οι κρατικοί και επιχειρηματικοί σχεδιασμοί, που υπηρετούν τα συμφέροντα των ομίλων και της μεγαλοεργοδοσίας, είναι πάντα σε βάρος της προστασίας της υγείας και της ζωής της εργατικής τάξης και του λαού!

Σε σύσκεψη μαζικών φορέων και εργαζομένων στις δομές Υγείας την οποία διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, με θέμα «Δύο χρόνια πανδημία, η κατάσταση του συστήματος Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Πειραιά», μίλησε τη Δευτέρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Είναι αλήθεια πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κουράστηκαν πολύ τρεις μέρες στη Βουλή, με τους καβγάδες και τις κάλπικες αντιπαραθέσεις. Κόπιασαν πολύ για να μείνει στο απυρόβλητο ο πραγματικός ένοχος για τις μεγάλες καταστροφές, την πανδημία και τα άλλα μεγάλα προβλήματα.

Ο πραγματικός ένοχος, που δεν είναι άλλος από την πολιτική τους, το κράτος τους και οφείλεται στην κοινή στρατηγική τους, η οποία αντιμετωπίζει τις ανάγκες του λαού ως κόστος, γιατί έχει για ευαγγέλιο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Και αν το μόνο που έμεινε σε όσους την παρακολούθησαν, είναι μια απογοήτευση από το θέαμα, μαζί με αγανάκτηση για όσα τους βασανίζουν, τους λέμε υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική. Μακριά όμως από όλους αυτούς.

Αυτή η ελπίδα βρίσκεται στη συμμετοχή στους αγώνες και στη δράση των εργαζομένων, παντού.

Βρίσκεται σήμερα εδώ, σ’ αυτή τη σύσκεψη με εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς για την οργάνωση της πάλης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, όπως και σε κάθε σύσκεψη που οργανώνει την πάλη, γιατί εκεί μπορεί η οργή να γίνει δύναμη αγώνα και ανατροπής.

Αυτή είναι η διέξοδος για τον λαό και όχι η αναζήτηση ίδιων ή παρόμοιων επίδοξων “σωτήρων” – σταρ, που το μόνο που κάνουν είναι να συνεχίζουν το ίδιο αντιλαϊκό έργο από εκεί που το αφήνουν οι προηγούμενοι, όπως συνέβη τόσες φορές στο παρελθόν.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η σημερινή σύσκεψη εδώ στον Πειραιά επικεντρώνεται -και πολύ σωστά- στην κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ζήτημα το οποίο αποδεικνύεται κρίσιμο ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας.

Όμως αν ρωτούσαμε λαϊκές οικογένειες ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο, θα παίρναμε και αυτή, αλλά και πολλές ακόμα απαντήσεις, γιατί πολλά είναι και τα προβλήματα που τις βασανίζουν.

Από πού να αρχίσει κανείς;

Από την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στους λογαριασμούς ρεύματος, που ροκανίζουν το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα; Και την ίδια ώρα, αυτοί που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση να έχουν το θράσος να μας λένε πως μπόρα είναι και θα περάσει;

Από πού να αρχίσουμε;

Από την ανεργία και τις συνθήκες δουλειάς, που γίνονται ολοένα χειρότερες, αφού η εργοδοσία έχει στα χέρια της και νέα αντεργατικά όπλα, που όλες οι κυβερνήσεις της έδωσαν με τους νόμους τους, με πιο εμβληματικό τελευταία το νόμο Χατζηδάκη;

Από πού να αρχίσουμε και προς τα πού να συνεχίσουμε;

Από τη μόρφωση των παιδιών, που όλες οι οικογένειες ακριβοπληρώνουν και η οποία θα υποβαθμίζεται ακόμα, όλο και περισσότερο, σε ένα σχολείο όπου όλα θα πουλιούνται και όλα θα αγοράζονται;

Ή από τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, όπου κάθε τρεις και λίγο, μια νέα δραματική κατάσταση, μια νέα καταστροφή έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες.

Το καλοκαίρι ήταν οι φωτιές σε μια σειρά περιοχές, μετά το φθινόπωρο ήρθαν οι πλημμύρες, οι σεισμοί που δεν επιλέγουν εποχή, τώρα το χειμώνα οι χιονοπτώσεις, που έφεραν αποκλεισμούς, διακοπές ρεύματος και ταλαιπωρία για χιλιάδες εργαζόμενους.

Το ζήτημα δεν είναι να απαριθμήσουμε ένα προς ένα τα προβλήματα, τα ξέρετε, τα ζείτε. Το ζήτημα είναι να δούμε ποιος φταίει, τι χρειάζεται να αλλάξει και πώς θα τα καταφέρουμε, τι μπορούμε να διεκδικήσουμε.

Γιατί αν μπορούμε κάτι κακό να εμποδίσουμε, ακόμα και να κερδίσουμε μια ανάσα, ένα θετικό, αυτό θα γίνει με την οργάνωση της εργατικής – λαϊκής πάλης, που θα ιεραρχεί τις λαϊκές ανάγκες, βάζοντας στο στόχαστρο τις κυβερνήσεις, το κράτος και το σύστημα που υπηρετούν.

Από παντού αποδεικνύεται πως δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτός που δημιουργεί τα προβλήματα θα δώσει και λύσεις.

Μιλάμε για ένα κράτος που είναι εχθρικό απέναντι στις ανάγκες, τα δικαιώματά μας, γιατί είναι ένα κράτος φτιαγμένο για να εξυπηρετεί τους λίγους, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα κέρδη τους.

Την ίδια ώρα που είναι ανίκανο, δυσκίνητο να προστατεύσει τη ζωή του λαού, να ικανοποιεί τις ανάγκες του, είναι ταχύτατο και αποτελεσματικό στο να θυσιάζει εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, προκειμένου να υπηρετήσει τις καπιταλιστικές επενδύσεις του, τα άπληστα κέρδη, τα μεγάλα συμφέροντα.

Από παντού αποδεικνύεται πως δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις, όπως κι αν αυτές ονομάζονται, με όποιο προσωπείο κι αν εμφανίζονται, γιατί είναι μέρος του ίδιου προβλήματος, όλες τους υπηρετούν αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Μην κοιτάτε τους καυγάδες που στήνουν τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, όπως τις τελευταίες μέρες στη Βουλή. Να ξέρετε ότι έτσι παίζεται το παιχνίδι ανάμεσα στα αστικά κόμματα για να εγκλωβίζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Απέναντί του ο λαός έχει ένα κράτος εχθρικό για τις ανάγκες του.

Έχει όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν, αφού η μία μετά την άλλη, σε έναν αγώνα σκυταλοδρομίας, νομοθετούσαν και νομοθετούν σε βάρος του.

Αυτός είναι και ο λόγος που στα τρία μεγάλα νοσοκομεία του Πειραιά, που εξυπηρετούν ασθενείς και από τη Δυτική Αθήνα, τα νησιά, λείπουν δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές, οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του λαού.

Αυτά τα νοσοκομεία τώρα σηκώνουν και το βάρος της πανδημίας με χειρουργεία να αναβάλλονται, εξωτερικά ιατρεία να αναστέλλονται.

Οι περιγραφές παραπέμπουν σε δημόσια νοσοκομεία τριτοκοσμικών χωρών και μάλιστα προηγούμενων δεκαετιών.

Μπορείς να δώσεις τη μάχη της πανδημίας με απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας, όπου ασθενείς περιμένουν ακόμη και ένα 24ωρο στα επείγοντα μέχρι να βρεθεί κρεβάτι; Να έχεις προβλήματα στο σύστημα ροής οξυγόνου, το προσωπικό να δουλεύει διπλοβάρδια;

Όλα αυτά, εδώ στο Κρατικό της Νίκαιας, με τις άθλιες υποδομές, που σε κάθε εφημερία -χρόνια τώρα, όχι μόνο στην πανδημία- ταλαιπωρείται η φτωχολογιά που φτάνει εδώ για να γιατρευτεί, αγανακτούν και οι γιατροί που δεν έχουν όλα τα μέσα και τις υποδομές για να τους προσφέρουν ό,τι μπορούν.

Εδώ σ’ αυτά τα νοσοκομεία με τις τεράστιες ελλείψεις καταφεύγουν οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, γιατί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλους τους δήμους του Πειραιά έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της με ιατρικές ειδικότητες να λείπουν, νοσηλευτές επίσης.

Και μιας και αναφέρθηκα στα παιδιά, αλήθεια, μπορείς να καλύψεις τις αυξημένες ανάγκες για την ιατρική φροντίδα των παιδιών -και μάλιστα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας- και να προχωράς στην αναστολή της εφημερίας ενός από τα τρία Παιδιατρικά Νοσοκομεία, του Παίδων Πεντέλης, και να το μετατρέπεις αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο;

Όταν μάλιστα, το Παίδων Πεντέλης είναι από τα νοσοκομεία το οποίο μόνο από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει νοσηλεύσει πάνω από 1.300 παιδιά στις Παιδιατρικές του Κλινικές και έχουν περάσει από τα εξωτερικά του ιατρεία πάνω από 11.000.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, με την έξαρση της πανδημίας και στα παιδιά -ως αποτέλεσμα και των απαράδεκτων πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων και την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας- είναι δεδομένο ότι το κλείσιμο της εφημερίας του νοσοκομείου και η παραπέρα υποβάθμισή του θα έχει τραγικές και επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία των παιδιών μας.

Αναδεικνύεται από όλες τις πλευρές η ανάγκη να αποκατασταθεί πλήρως η πρότερη λειτουργία του Παίδων Πεντέλης και να αναβαθμιστεί, ώστε να αντεπεξέλθει μαζί με τα υπόλοιπα στις μεγάλες ανάγκες της υγειονομικής φροντίδας των παιδιών μας.

Ταυτόχρονα και παράλληλα, αναδεικνύεται και η κατεπείγουσα ανάγκη αποφασιστικής αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλες τις περιοχές, με παιδίατρους και άλλες αναγκαίες ειδικότητες.

Όπως και το να δημιουργηθούν και άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία, ειδικά στην περιοχή του Πειραιά, όπου κατοικεί σχεδόν μισό εκατομμύριο πληθυσμός και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά!

Φίλες και φίλοι,

Στις γειτονιές του Πειραιά γίνεται ακόμα πιο εμφανές ότι οι κρατικοί και επιχειρηματικοί σχεδιασμοί, που υπηρετούν τα συμφέροντα των ομίλων και της μεγαλοεργοδοσίας, είναι πάντα σε βάρος της προστασίας της υγείας και της ζωής της εργατικής τάξης και του λαού!

Γιατί εδώ είναι που συγκεντρώνονται μεγάλοι ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών κρατών, κυρίως των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα, και αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών ομίλων με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά και τη ναυπηγική βιομηχανία.

Αυτοί οι ανταγωνισμοί είναι που μετατρέπουν τη χώρα μας και ειδικά την περιοχή, από την Ελευσίνα μέχρι την Πειραϊκή, σε στόχο αυτών των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων.

Εδώ είναι που εξελίσσονται επιχειρηματικά σχέδια, όπως το Master Ρlan της COSCO. Ένα πλάνο που μετατρέπει το λιμάνι του Πειραιά σε ένα “τέρας”, με κοντέινερ και κρουαζιερόπλοια, συνθλίβοντας τα δικαιώματα των λιμενεργατών και τις λαϊκές ανάγκες για ποιοτικού επιπέδου λιμενικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών, επιβαρύνοντας παράλληλα το περιβάλλον και καταστρέφοντας το φυσικό και ιστορικό τοπίο της περιοχής.

Εδώ λειτουργούν τα καζάνια πετρελαιοειδών, τα “καζάνια του θανάτου” στο Πέραμα, τα οποία βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό και δίπλα σε σχολεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Εδώ είναι και τα καζάνια στη Δραπετσώνα, που ζέχνουν βρώμα και καρκίνο, μολύνοντας τα εργατικά – λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Γιατί εδώ είναι που εξελίσσονται οι σχεδιασμοί κυβερνήσεων -της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ πριν- καθώς και περιφερειακών και δημοτικών αρχών για τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό, το οποίο θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον και την υγεία του λαού στις περιοχές του Πειραιά!

Τα ίδια συμφέροντα είναι που μπαίνουν εμπόδιο στα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τον μεγάλο αγώνα των εργατών στην COSCO για να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγείας και ασφάλειας ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά νεκρό και ένα νέο επικίνδυνο ατύχημα έγινε στο λιμάνι, που από θαύμα δεν μετατράπηκε σε δυστύχημα.

Ενώ, οι εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη μετρούν κάθε χρόνο δεκάδες σακατεμένους ακόμα και νεκρούς συναδέλφους τους από την έλλειψη μέτρων και την εντατικοποίηση.

Ενάντια σε όλα αυτά, όλοι εσείς, από τα Σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς όλου του Πειραιά δίνετε καθημερινούς αγώνες.

Αγώνες των εργατικών σωματείων, όπως των λιμενεργατών στην COSCO, των μεταλλεργατών στη Ζώνη στο Πέραμα και των ναυτεργατών στα καράβια, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής.

Αγώνες για αξιοπρεπείς μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ώστε να μπορούν οι εργάτες και οι οικογένειές τους να ζήσουν αξιοπρεπώς, να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική λαίλαπα:

– Των επιπτώσεων της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας.

– Της τεράστιας ακρίβειας στο ρεύμα και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης που σαρώνει τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά!

Έδωσαν μεγάλους παλιότερους αγώνες και συνεχίζουν να δίνουν και σήμερα νεότερους αγώνες τα Σωματεία και οι μαζικοί φορείς για την υπεράσπιση των γειτονιών από τα επιχειρηματικά και κρατικά σχέδια που προωθούν όλες οι ως τώρα κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και οι δημοτικές αρχές.

– Τέτοιοι είναι οι αγώνες ενάντια στο master-plan της COSCO και στις επιπτώσεις του στην ποιότητα ζωής της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

– Τέτοιοι είναι οι αγώνες για να μετεγκατασταθούν τα “καζάνια του θανάτου” από το Πέραμα και τη Δραπετσώνα.

– Για να μη φτιαχτεί εργοστάσιο απορριμμάτων δίπλα στα σπίτια σας.

– Για να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της νεολαίας μεγάλοι ελεύθεροι χώροι, όπως ο Αρμός στο Πέραμα και η περιοχή των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Που διεκδικούμε να αποδοθεί εξ ολοκλήρου, χωρίς αποζημίωση, ολόκληρη η έκταση των 640 στρεμμάτων, για τις ανάγκες σε Αθλητισμό, Πολιτισμό, πράσινους και ελεύθερους χώρους.

Είναι αγώνες αναγκαίοι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των λαϊκών οικογενειών, για το μέλλον των παιδιών σας!

Όλοι αυτοί οι αγώνες που πρέπει να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο.

Πρέπει να συνδεθούν πιο αποφασιστικά με τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας από την πανδημία:

– Για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων της περιοχής με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

– Για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ειδικά του “Μετροπόλιταν” και άλλων ιδιωτικών κλινικών, χωρίς να χρυσοπληρωθούν γι’ αυτό τα κοράκια της ιδιωτικής υγείας, αλλά για να ενταχθούν και να συμβάλουν στο πανεθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας!

Σήμερα -κατά το ΚΚΕ- ο αγώνας για την υγεία του λαού στον Πειραιά σημαίνει:

– Άμεση στελέχωση, με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, των Νοσοκομείων του Τζάνειου, της Νίκαιας και του “Μεταξά”.

– Επίταξη του “Μετροπόλιταν” και του συνόλου των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς αποζημίωση και ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

– Να δημιουργηθεί δημόσιο παιδιατρικό νοσοκομείο στον Πειραιά για τις ανάγκες των παιδιών του λαού της περιοχής.

– Άμεση στελέχωση με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με την αναγκαία υποδομή των Κέντρων Υγείας και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), με μαζικές προσλήψεις.

– Να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας στον Κορυδαλλό. Να φτιαχτεί σταθμός πρώτων βοηθειών στο Πέραμα, δίπλα σε δύο μεγάλους εργασιακούς χώρους που είναι η Ζώνη και οι προβλήτες της COSCO.

– Να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες, πολλαπλάσιες από ό,τι είναι σήμερα, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, για δωρεάν rapid tests που να καλύπτουν όλες τις περιοχές του Πειραιά στις οποίες ζουν και εργάζονται δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι, με μαζικά διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό.

– Δωρεάν PCR τεστ στις δημόσιες μονάδες! Όχι άλλη οικονομική αιμορραγία των λαϊκών οικογενειών!

– Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς, στα σούπερ μάρκετ, τα εμπορικά καταστήματα και αλλού καθώς και στους χώρους εργασίας στο λιμάνι, στα καράβια, στα εργοστάσια.

– Να καταργηθούν οι τροπολογίες για την περικοπή μισθού σε εργαζόμενους που παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού και υποχρεώνουν σε τηλεργασία νοσούντες με κορονοϊό.

– Άμεσα μέτρα προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Αραίωση τμημάτων, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ στις σχολικές μονάδες, δωρεάν χορήγηση των αναγκαίων μασκών με ευθύνη του κράτους, να προσληφθεί τώρα το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.

– Να πυκνώσουν τώρα όλα τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά στις ώρες αιχμής προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού πρέπει να δοθεί ενιαία με τον αγώνα για να ζήσει αξιοπρεπώς η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Για:

– Να υπογραφούν ΣΣΕ με αποφασιστικές αυξήσεις στους μισθούς, όπως διεκδικούν οι λιμενεργάτες στην COSCO.

– Να υλοποιηθεί η ΣΣΕ που κατάφερε να υπογράψει μετά από αγώνες το Συνδικάτο Μετάλλου στη Ζώνη στο Πέραμα.

– Να υπάρξει προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια στο ρεύμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

– Να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε αυτά τα είδη. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και την Ενέργεια για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.

– Να μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε κατοικίες και χώρους επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων.

Εμείς όλα αυτά τα βάζουμε για συζήτηση μέσα στους μαζικούς φορείς, στα Σωματεία, εκεί που μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα αιτήματα, να δυναμώσει ο προβληματισμός για τις μορφές και το περιεχόμενο του αγώνα.

Εκεί που μπορεί ο εργάτης να σταθεί δίπλα στον εργάτη και όλοι μαζί σε συμμαχία με τους βιοπαλαιστές μικροεπαγγλεματίες, τις γυναίκες και τα παιδιά τους, να σταθούν απέναντι από το σύστημα, το κράτος και τις κυβερνήσεις τους και να βάλουν στο επίκεντρο τις δικές τους πραγματικές ανάγκες.

Εκεί μπορεί να δυναμώσει και η συζήτηση ποια πολιτική αλλαγή χρειάζεται ο λαός. Κι αυτή βρίσκεται στην άλλη όχθη από τα κόμματα του κεφαλαίου. Βρίσκεται στη λαϊκή πάλη που θα δυναμώσει και θα τα πάρει όλα αμπάριζα: Τα αστικά κόμματα, το αστικό κράτος και το σύστημά τους.

Η προοπτική αυτής της πολιτικής αλλαγής θα δυναμώνει όσο δυναμώνει και γίνεται συνείδηση πως “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”.

Και μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να τελειώσω την εισηγητική μου παρέμβαση και να σας ακούσω.

Εσείς ζείτε τα προβλήματα από κοντά, έχετε την άμεση πείρα οργάνωσης των αγώνων».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: