Αντώνης Αντανασιώτης: “Φαιδρή, δειλή και… ψιθυριστή η εισαγγελική πρόταση -Πώς να μην αναθαρρήσουν οι κατηγορούμενοι;”

Ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής έκλεισε την αγόρευσή του με τους στίχους του “Ακορντεόν” του Λοΐζου και το “Δε θα περάσει ο φασισμός”. “Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν ανοιχτά τα μάτια της ψυχής τους και να αντιμετωπίσουν τη ρίζα του κακού…”

“Αφιερωμένη” στην εισαγγελέα και την προκλητική της πρόταση ήταν η σημερινή

Ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ εξήγησε πως η εισαγγελέας πρότεινε ουσιαστικά να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι για μια κατηγορία που δεν τους αποδίδεται: αυτήν της ηθικής αυτουργίας. Εδώ έχουμε να κάνουμε όμως με σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που δεν αναζητά “ειδικές εντολές” για κάθε κακούργημα, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί. Αρκεί η συγκρότησή της με τις συγκεκριμένες αρχές.

“Είναι σαν να φτιάχνουν και να προγραμματίζουν κάποιοι ένα φονικό ρομπότ, για να εξολοθρεύει αυτούς που έχουν επιλέξει, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά ειδική εντολή”.

Η αγόρευση του Αντανασιώτη είχε οξείς χαρακτηρισμούς για την εισαγγελική πρόταση, την οποία στόλισε μια μια σειρά επίθετα, όπως: φαιδρή, δειλή, ψιθυριστή, φτωχή σε επιχειρήματα, νομικά διάτρητη, κατώτερη των περιστάσεων, προκλητικά μεροληπτική, προσβλητική για την αλήθεια και τη νοημοσύνη όλων μας. Η μόνη αντίδραση της Αδαμαντίας Οικονόμου -που είναι πιθανό να ετοιμάζει τη δευτερολογία της- ήταν να ξεφυλλίζει τον Νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η εισαγγελική πρόταση μας άφησε άναυδους, όχι μόνο για το “δια ταύτα” της απαλλαγής των κατηγορουμένων, αλλά για το σκεπτικό της. Είχαμε κάποια δείγματα στην ακροαματική διαδικασία, αλλά δεν περιμέναμε σε μια τέτοια δίκη, μια πρόταση τόσο φτωχή σε επιχειρήματα, τόσο νομικά και ουσιαστικά διάτρητη, τόσο προσβλητική για την αλήθεια και τη νοημοσύνη όλων μας, τόσο προκλητικά μεροληπτική υπέρ των κατηγορουμένων, τόσο τελικά κατώτερη των περιστάσεων“, είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: “Η εισαγγελέας παραβίασε τους κανόνες της λογικής, συγκροτώντας μια σαθρή δικανική σκέψη, που παρά την ψιθυριστή αγόρευσή της, έκανε εκκωφαντικό κρότο“. “Πώς να μην αναθαρρήσουν οι κατηγορούμενοι; Γιατί να μην επιτεθούν στο δημοσιογράφο Τζακόμπι; Γιατί να μην απειλούν στο ημερολόγιό τους πως θα ξαναγυρίσουν και θα τρέμει η γη;”

Ο Αντανασιώτης είπε ότι αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ο εγκληματικός χαρακτήρας της χρυσής αυγής με πλοκάμια και στηρίγματα σε τμήματα του κρατικού μηχανισμού και της εργοδοσίας, η οποία περιβλήθηκε και το μανδύα του πολιτικού κόμματος. Μια εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση, στα πρότυπα του κόμματος του Χίτλερ, που ο αρχηγός της παραδέχεται πως “είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες”. Αν ήταν “απλώς ρατσιστές”, δε θα εξηγούνταν η δολοφονία Φύσσα και η επίθεση στους κομμουνιστές συνδικαλιστές…

Ανέτρεψε τον κωμικό ισχυρισμός της εισαγγελέα πως τάχα δεν είχαν κάτι να κερδίσουν οι χρυσαυγίτες από τη δολοφονία του Φύσσα -κάτι που παραδέχονταν και οι ίδιοι στις συνομιλίες τους. Ανέδειξε τα αίτια της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, εξηγώντας πως αν δεν κατέληξαν σε δολοφονία ήταν γιατί οι φασίστες συνάντησαν αντίσταση.

Απέρριψε τον ισχυρισμό πως η χρυσή αυγή είχε ξεκόψει από τον εθνικοσοσιαλισμό (!;) με πληθώρα στοιχείων, που δείχνουν πως δεν ήταν απλώς μια παρέα ομοϊδεατών, αλλά με συγκεκριμένη νεοναζιστική δράση. Κατέδειξε τον συστημικό χαρακτήρα της συμμορίας κι απέκρουσε τους άθλιους συμψηφισμούς που επιχειρούν οι κατηγορούμενοι.

Τι όμως αλήθεια, προσπαθούν να συμψηφίσουν οι κατηγορούμενοι; Τις θηριωδίες του ναζισμού στη χώρα μας με τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση του λαού μας, μέσα από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, με κύριο οργανωτή, καθοδηγητή και αιμοδότη το ΚΚΕ;

Για να προσθέσει στη συνέχεια.

Τα ταξικά εργατικά σωματεία και το ΠΑΜΕ αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στον αντίποδα, οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής υπερασπίζονται την ανωτερότητα της Αρίας Φυλής.

Και να κάνει ακόμα πιο λιανά την ειδοποιό διαφορά των κομμουνιστών, λέγοντας:

Τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι περήφανα για την ιδεολογία και τις πράξεις τους, για την ιστορία του Κόμματός τους. Η ζωή, το ήθος και η δράση τους είναι μια θάλασσα αγώνα, ανιδιοτελούς προσφοράς, αμέτρητων θυσιών και αγάπης για τον άνθρωπο. Γιατί εκκινεί από την ακλόνητη πίστη ότι η κοινωνία της ανύψωσης του ανθρώπου είναι δυνατή και θα γίνει πραγματικότητα. Παλεύουν γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό. Για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που δεν θα στηρίζεται στον ανταγωνισμό, την εμπορευματοποίηση και την κυριαρχία του χρήματος με το οποίο αγοράζεις και πουλάς ακόμα και τον ίδιο τον άνθρωπο. Για την οικοδόμηση μας κοινωνίας, όπου ο άνθρωπος είναι άνθρωπος, η σχέση του με τον κόσμο είναι ανθρώπινη, η αγάπη ανταλλάσσεται μόνο με αγάπη, η εμπιστοσύνη μόνο με εμπιστοσύνη (όπως έγραφε ο Καρλ Μαρξ).

Η αγόρευσή του έκλεισε με τους στίχους του “Ακορντεόν” και το “δε θα περάσει ο φασισμός”.

Αλλά για να συμβεί αυτό  χρειάζεται οι εργαζόμενοι, οι νέοι άνθρωποι να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση, να έχουν πάντα ανοιχτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής τους και, το κυριότερο, να αντιμετωπίσουν τη ρίζα του κακού, το εκκολαπτήριο που επωάζει το αυγό του φιδιού, το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: