Ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού στην Ικαρία – Επίκαιρη Ερώτηση του ΚKE

Στην προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας στα ερωτήματα που αφορούν τις δομές υγείας της Ικαρίας, μετά την  εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στο νησί τα τελευταία 24ωρα, κατατέθηκε σήμερα δεύτερη ερώτηση (η πρώτη στις  6/5/2021) από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με την μορφή της επίκαιρης ερώτησης

Στην προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας στα ερωτήματα που αφορούν τις δομές υγείας της Ικαρίας, μετά την  εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στο νησί τα τελευταία 24ωρα, κατατέθηκε σήμερα δεύτερη ερώτηση (η πρώτη στις  6/5/2021) από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με την μορφή της επίκαιρης ερώτησης. Έτσι ώστε διαδικαστικά να δοθούν το συντομότερο δυνατό, απαντήσεις  επί των  διεκδικήσεων   του  σωματείου των εργαζόμενων στην υγεία, και των συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν  προειδοποιήσει εδώ και μήνες για την ανεπάρκεια των υγειονομικών δομών του νησιού να αντιμετωπίσουν μια τέτοια εξέλιξη.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα: Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου Ικαρίας και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. 

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ικαρία τα τελευταία 24ωρα. Η εξέλιξη αυτή κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να ικανοποιηθεί το χρόνιο αίτημα του σωματείου εργαζομένων στην υγεία, αλλά και των συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, για ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού που παραμένουν υποστελεχωμένες με ευθύνη τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η κατάσταση της ΠΦΥ, αλλά και του Νοσοκομείου Ικαρίας- που καλείται να καλύψει τον πληθυσμό της Ικαρίας, των Φούρνων και της Θύμαινας- είναι τραγική. Οι κλινικές του νοσοκομείου καλύπτονται από ένα άτομο, πχ υπάρχει ένας παθολόγος. Σε μια σειρά ειδικότητες επίσης υπάρχει μόνο ένας γιατρός, πχ υπάρχει ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας γυναικολόγος και ένας αναισθησιολόγος που μάλιστα συνταξιοδοτείται χωρίς να έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αναπλήρωσης της θέσης, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία της χειρουργικής κλινικής. Μια σειρά ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου (πνευμονολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος κλπ). Δεν υπάρχει ακτινολόγος παρότι το νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονο αξονικό τομογράφο. Η μονάδα τεχνητού νεφρού που δημιουργήθηκε μετά από διεκδικήσεις πολλών ετών, ακόμα δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς του νησιού να συνεχίζουν να πηγαίνουν στη Σάμο. Αν παράλληλα ληφθεί υπόψη ότι ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων (περίπου το ¼) είναι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους μέχρι τέλος της χρονιάς, καταλαβαίνει κανείς ότι τα προβλήματα γιγαντώνονται.

Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζονται ζητήματα με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου (π.χ αναπνευστήρες) , αλλά και με την έλλειψη ΜΕΘ και ΜΑΦ. Παράλληλα το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει τον απαιτούμενο στόλο και προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των κατοίκων του νησιού το βάρος να πέφτει στο ήδη υπάρχον ελλιπές προσωπικό. Στο μικροβιολογικό τμήμα δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα για τη διεξαγωγή PCRtest και η διοίκηση αναζητεί χορηγίες για να εξασφαλίσει επαρκές απόθεμα. Ενώ υπάρχει μόνο ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες.

Επειδή υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται με το άνοιγμα της εστίασης και ενόψει της αναμενόμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, προδιαγράφεται δυσοίωνο το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές δυνατότητες των δομών υγείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει:

 

  • Για την ενίσχυση της δομής του ΕΟΔΥ ώστε να γίνει στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού με μαζικά τεστ. Για τη διασφάλιση επάρκειας σε τεστ διάγνωσης και για την προμήθεια του νοσοκομείου με εκατοντάδες μοριακά τεστ (PCR) τα οποία θα συνδράμουν στην ακριβή διάγνωση της νόσου και ώστε να γίνεται έλεγχος των ταξιδιωτών κυρίως κατά την είσοδό τους στο νησί, (αλλά και κατά την έξοδό τους),με υποχρεωτικό τεστ ενόψει της αναμενόμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου.
  • Για να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο Ικαρίας και οι δομές ΠΦΥ του νησιού και για να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που εργάζεται ήδη σε αυτά.
  • Για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες υλικοτεχνικής υποδομής.

 

Η Βουλευτής

Κομνηνάκα    Μαρία

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: