Αυτή είναι η …πλούσια παρακαταθήκη του Πατούλη, που τώρα ο Χαρδαλιάς θέλει να συνεχίσει και να εμπλουτίσει

Μία παρακαταθήκη στην οποία έχουν μεγάλη συμμετοχή και οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι κυβερνήσεις διαχρονικά…

Το ζεϊμπέκικο Πατούλη την ώρα που καιγόταν η χώρα πυροδότησε εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με αποτέλεσμα την αποπομπή του και την αντικατάστασή του, με τον Νίκο Χαρδαλιά ως επίσημο υποψήφιο του κόμματος για την Περιφέρεια Αττικής. Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, στον αστικό Τύπο γράφτηκαν πολλά και διάφορα. Χαρακτήρισαν λοιπόν τη θητεία Πατούλη «πολύ πετυχημένη», «σημαντική παρακαταθήκη», ενώ ο πρωθυπουργός, δίνοντας το χρίσμα στον επόμενο, του ευχήθηκε να συνεχίσει αυτό το …«έργο». Εχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε λίγο καλύτερα ποιο ήταν ακριβώς αυτό το «έργο», για το οποίο αποθεώθηκε ο Πατούλης, και ο Χαρδαλιάς έχει σηκώσει τα μανίκια για να το συνεχίσει…

Βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής της διοίκησης της Περιφέρειας ήταν η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Ηταν δε εκπληκτική η ταχύτητα όταν επρόκειτο να «τρέξουν» αποφάσεις σχετικά με έργα και υπηρεσίες που αφορούσαν συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων για «πακέτα» και επενδύσεις. Προωθήθηκαν έργα με βασικό κριτήριο πόσο και ποια μεγάλα συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα θα ωφεληθούν, ενώ όσα αφορούν ανάγκες των εργαζομένων, είτε βαλτώνουν είτε γίνονται αποσπασματικά. Γι’ αυτό, άλλωστε, για παράδειγμα, μια σειρά απαραίτητα έργα υποδομής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής ακόμα τα «ψάχνεις» με το κιάλι…

«Τρέχουν» για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα που δείχνουν ότι ο προσανατολισμός της διοίκησης της Περιφέρειας ήταν προσαρμοσμένος στις ανάγκες των ομίλων:— Η διοίκηση της Περιφέρειας ήταν πάντα παρούσα και …σβέλτη για τις επιθυμίες των «πράσινων» επενδυτών. Χαρακτηριστικό είναι το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΠΣΚΑ) που εγκρίθηκε και είναι κυριολεκτικά κάλεσμα προς τους περίφημους επενδυτές να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, δαπανώντας μάλιστα σχεδόν μισό δισ. ευρώ. Και περιέχει έργα και δράσεις που μοιράζουν αυτό το «ζεστό» χρήμα σε μια σειρά επιχειρηματικούς ομίλους, για τις λεγόμενες «πράσινες επενδύσεις».

Χαρακτηριστικό του προσανατολισμού και της σημερινής περιφερειακής αρχής είναι το σχέδιο της Περιφέρειας και της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο επίσης αποτελεί εμβληματικό έργο για την ενίσχυση επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Περιλαμβάνει τις γνωστές χωματερές, μία στη Φυλή με τεράστια επέκταση δίπλα στα σπίτια και μία στο Γραμματικό. Επίσης εργοστάσια καρκινογόνου καύσης για παραγωγή Ενέργειας (ενεργειακής αξιοποίησης όπως αναφέρεται στον νέο περιβαλλοντικό νόμο της ΝΔ), για να βγάλουν τεράστια κέρδη οι ενεργειακοί όμιλοι, που έχουν μοιραστεί τις δουλειές και θα έχουν, όπως όλα δείχνουν, και τη δική τους παρουσία κατά την προεκλογική περίοδο. Δημιουργεί νέα δεδομένα που θα τα πληρώσει διπλά και τρίδιπλα ο λαός της Αττικής με ανυπολόγιστο κόστος στην υγεία τη δική του, των παιδιών του και των παιδιών των παιδιών του. Αλλωστε, η Δυτική Αττική έχει 30% περισσότερους θανάτους από νεοπλασίες από την υπόλοιπη Αττική. Οι εκθέσεις που κατέθεσαν οι κομμουνιστές βουλευτές στη Βουλή, στα Δημοτικά Συμβούλια, σε συνεντεύξεις Τύπου είναι αποκαλυπτικές. Το πρώτο πράγμα που θα κάψουν αυτά τα εργοστάσια είναι την ανακύκλωση, γιατί απλά δεν συμφέρει τους ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα απορρίμματα.

Μάλιστα, το έτος 2020 ονομάστηκε από την Περιφέρεια «έτος ανακύκλωσης». Και ήταν η χρονιά που επέκτειναν τη χωματερή και πήραν φωτιά 14 εργοστάσια ανακύκλωσης. Στον σχεδιασμό τους έχουν δώσει ως χώρους διαθέσιμους για τη διαχείριση των απορριμμάτων όλα τα λατομεία! Αυτός είναι ο λόγος που απέρριψαν και απορρίπτουν τις επαναλαμβανόμενες προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να προχωρήσουν σε αναπλάσεις σε όλα τα παλιά λατομεία, να δεσμεύσουν κονδύλια, για να γίνουν χώροι πρασίνου και αναψυχής και να αποκατασταθούν περιβαλλοντικά.– Ολες οι υπηρεσίες και οι μελέτες επισημαίνουν ότι για την κατάσταση των βασικών υποδομών στην Αττική, διαμορφώνεται μία εξαιρετικά επικίνδυνη συνθήκη εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, εξαιτίας της αποσπασματικότητας και της ανύπαρκτης συντήρησης, της εμπορευματοποίησης και εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής δεν έχει τίποτα δικό της σε σχέση με μηχανήματα και ούτε προβλέπεται να αποκτήσει. Χρησιμοποιεί μηχανήματα ιδιωτών. Δεν διαθέτει ούτε μία υδροφόρα. Νοικιάζει από εργολάβους με 2.000 ευρώ τη μέρα την κάθε υδροφόρα. 2 εκατομμύρια ευρώ για υδροφόρες μόνο στην πρόσφατη αντιπυρική περίοδο!

— Σε όλη την Αττική υπάρχει ένα μόνο μεγάλο πάρκο. Το Πάρκο Τρίτση, που φτιάχτηκε και κρατιέται με τους αγώνες των κατοίκων. Ο πρόσφατος σχεδιασμός που παρουσιάστηκε σε ανοιχτή εκδήλωση της διοίκησης της Περιφέρειας λέει «ανοιχτά» ότι προσανατολισμό έχουν να δοθεί για μπίζνες στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε σημεία φυσικού κάλλους που οι οικογένειες κάνουν τα γενέθλια των παιδιών τους και παίρνουν ανάσα από τη σκληρή καθημερινότητα, σχεδιάζουν να γίνουν μαγαζιά, έως και «ξενοδοχεία δεντρόσπιτων»!

— Ολα τα διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων για να μετεγκατασταθούν τα στρατόπεδα, να απαλλοτριωθούν εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και βιομηχανικές μονάδες και να αποδοθούν οι ελεύθεροι χώροι στους κατοίκους της περιοχής για χρήση, απουσιάζουν προκλητικά από τον σχεδιασμό τους. Γιατί στον προσανατολισμό τους έχουν να τα δώσουν ως «φιλέτα» στους επενδυτές.— Μέσα στην πανδημία η διοίκηση Πατούλη στήριξε την πολιτική του εγκλεισμού και την πολιτική εμπορευματοποίησης του συστήματος Υγείας. Βρήκαν την ευκαιρία να μοιράσουν χρήμα με απευθείας αναθέσεις για αντισηπτικά, αυτόματους ψεκαστήρες, υπερτιμολογημένα τεστ και πολλά άλλα.

…και βαλτώνουν όσα έχει ανάγκη ο λαός

Κι αν για τα παραπάνω που σηματοδοτούν το ξεκοκάλισμα «ζεστού» κρατικού χρήματος από εργολάβους και ομίλους η περιφερειακή αρχή ήταν πάντα «ατάκα κι επιτόπου», όποτε χρειάστηκε ακόμα και η παραμικρή παρέμβαση για τις ανάγκες του λαού, για να μην πνίγεται τον χειμώνα και να φλέγεται το καλοκαίρι, τότε αρχίζουν οι κωλυσιεργίες, οι «αναρμοδιότητες», η «γραφειοκρατία» κ.ο.κ. Ορισμένα παραδείγματα:

— Το 2017 έγινε η πλημμύρα στη Μάνδρα με τους 24 νεκρούς και τα εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια. Από την επομένη της καταστροφής ήταν προφανές ότι η ανυπαρξία υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση των δύο ρεμάτων «Σούρες» και «Αγία Αικατερίνη», που προκάλεσε την καταστροφή. Ομως, η Περιφέρεια Αττικής, με τη διοίκηση Πατούλη, που τώρα το έργο του θέλει να συνεχίσει ο Χαρδαλιάς, έφερε για συζήτηση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διευθέτηση των δύο ρεμάτων, 6 ολόκληρα χρόνια μετά και συγκεκριμένα την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023!

— Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει βασική αρμοδιότητα τη διευθέτηση, τον καθαρισμό και την αστυνόμευση των ρεμάτων. Μαζί και με τα έργα για τα αποχετευτικά ομβρίων που τα βαφτίζουν αντιπλημμυρικά, ο προϋπολογισμός εδώ και πολλά χρόνια δεν ξεπερνά το 3%! Στον απολογισμό της διοίκησης έχει 117 αντιπλημμυρικά έργα με προϋπολογισμό 404 εκατ. ευρώ. Στα χαρτιά φυσικά. Ομως οι προτεινόμενες πιστώσεις είναι μόνο 9,86 εκατ. ευρώ. Με μια απλή διαίρεση, με αυτόν τον ρυθμό εκτέλεσης των έργων, ακόμα και αυτά τα αντιπλημμυρικά, που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές πληγές, αποσπασματικά και κακοσχεδιασμένα, θα τελειώσουν σε 40 χρόνια!

— Και τα 4 τελευταία χρόνια της διοίκησης της Περιφέρειας, οι βασικές ανάγκες του 40% του πληθυσμού της χώρας ήταν έξω από τους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας Αττικής. Είναι αλήθεια πως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να βρεις διαφορές ανάμεσα στον τελευταίο προϋπολογισμό που ψήφισε η διοίκηση Πατούλη ή στον αντίστοιχο της Ρένας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) ή ακόμα πιο πίσω του Γιάννη Σγουρού (ΠΑΣΟΚ). Τα περισσότερα από τα αναγκαία έργα που διαφημίζουν, είναι κωδικοί και προϋπολογισμοί και έργα στα χαρτιά, που μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο. Περίπου 800 έργα μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο τα τελευταία 12 χρόνια! Χρήμα και με γρήγορες διαδικασίες «τρέχει» εκεί όπου έχουν ενδιαφέρον οι tour operators, το τουριστικό κεφάλαιο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι του real estate.

— Την ίδια στιγμή, τεράστια τμήματα του λαού της Αττικής ζουν διαρκώς με την ανεξέλεγκτη ρύπανση και τον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης. Ειδικά για τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος απουσιάζουν οι μελέτες, η εκπαίδευση του πληθυσμού, οι αναγκαίοι οδοί μαζικής διαφυγής, τα κατάλληλα σημεία συγκέντρωσης. Στο Πέραμα ένας μόνο δρόμος διέλευσης υπάρχει και περνάει από 140 καζάνια!

— Εν έτει 2023, υπάρχουν ακόμα βόθροι στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Αττικής. Ο μοναδικός αγωγός λυμάτων για το 40% του πληθυσμού της χώρας που κατοικεί στην Αττική πηγαίνει σε ένα μόνο σημείο, την Ψυττάλεια. Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων για τέσσερις μόνο περιοχές Παιανία – Κορωπί – Μαρκόπουλο – Καλύβια ξεκίνησε το 2014 – έχουμε 2023 κι ακόμα να τελειώσει. Για το έργο για την αποχέτευση της Αίγινας, που έχει προκηρυχθεί από το 2012, μόλις φέτος παραδόθηκε η μελέτη!

* * *

Ολα αυτά αποτελούν την …πλούσια παρακαταθήκη του Πατούλη, που τώρα ο Χαρδαλιάς θέλει να συνεχίσει και να εμπλουτίσει. Μία παρακαταθήκη στην οποία έχουν μεγάλη συμμετοχή και οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: