«Κουράγιο σύντροφοι! Θα περάσουμε…» – Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής λογοτέχνης Βασίλης Φυτσιλής

Από τους νεαρότερους ΕΠΟΝίτες, ανήκε στη νεότερη γενιά της Αντίστασης 1941 – 1944. Επέζησε από την τρομερή χιονοθύελλα της Νιάλας, στα χρόνια του Εμφυλίου και πιάστηκε αιχμάλωτος, τον Απρίλη του 1947. Καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά και έμεινε στη φυλακή και στα ξερονήσια συνολικά δώδεκα χρόνια.

Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής λογοτέχνης Βασίλης Φυτσιλής.

Ο Βασίλης Φυτσιλής γεννήθηκε στη Σέκλιζα της Καρδίτσας, το 1927. Από τους νεαρότερους ΕΠΟΝίτες, ανήκε στη νεότερη γενιά της Αντίστασης 1941 – 1944. Πριν προλάβει να τελειώσει το Γυμνάσιο, υποχρεώθηκε να ξαναπάρει το «δρόμο του βουνού» και κατατάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό. Πιάστηκε αιχμάλωτος, στο πέρασμα της Νιάλας, τον Απρίλη του 1947. Καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά και έμεινε στη φυλακή και στα ξερονήσια συνολικά δώδεκα χρόνια.

Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έργα του: «Το γιοφύρι», μυθιστόρημα, «Φυλακισμένα Τραγούδια», ποιήματα, «Φωνές απ’ τα σίδερα», ποιήματα, «Κουβέντες του Κυνηγιού», Διηγήματα, «Βαγγελίτσα Κουσιάντζα», ιστορικό, βιογραφικό, «Ο Τσιριφλίνος», παιδικό παραμύθι, «Θρήνος και Τραγούδι για το μικρό Καπετάνιο», ποιητική σύνθεση, «Γιασμίνα», μυθιστόρημα, «Ο Σιδέρης και το κακό αφεντικό», Παραμύθι, «Κουβεντιάζοντας με τον Γιάννη», μαρτυρία.

Δείτε:

Η μεγάλη πορεία για το πέρασμα της Νιάλας – Συγκλονιστική μαρτυρία του 19χρονου Βασίλη Φυτσιλή

“Να μην αφήσουμε να κάνουν τον αέρα της Νιάλας ευρώ και λίρες”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: