«Έφυγε» ο θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Κώστας Μουρσελάς

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Κώστας Μουρσελάς.

«Έφυγε» ο θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Κώστας Μουρσελάς

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Κώστας Μουρσελάς.

Ο Κώστας Μουρσελάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1932 κι εκεί τέλειωσε και το λύκειο. Το 1951 ήταν πρωτοετής φοιτητής της Νομικής όταν συλλαμβάνεται σαν στέλεχος της ΕΠΟΝ και δικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο της εποχής (υπόθεση Μπελογιάννη).

Σπούδασε μουσική (βιολί) και νομικά, αλλά, λίγο πριν πάρει την άδεια δικηγόρου εγκατέλειψε τη δικηγορία και διορίστηκε-εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος μέχρι το 1969, που τον απέλυσε η Χούντα. Από τότε αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά και επαγγελματικά στο γράψιμο: θέατρο, τηλεόραση (η θρυλική σατιρική σειρά «Εκείνος κι εκείνος» με τους Βασίλη Διαμαντόπουλο και Κώστα Μιχαλακόπουλο, με 130 επεισόδια,  λειτούργησε σαν πνεύμα αντίστασης μέσα στη δικτατορία) σενάριο, δημοσιογραφία, δοκίμιο και πεζογραφία.

Μερικά από τα πιο γνωστά θεατρικά του έργα: Ενυδρείο», «Μαχαίρι στο κόκαλο», «Οι φίλοι», «Το αυτί του Αλέξανδρου», «Η κυρία δεν πενθεί», «Επικίνδυνο φορτίο», «Ω! τι κόσμος μπαμπά!» κ.ά. Στην τηλεόραση ξεχώρισαν οι σειρές του: «Μικρές αγγελίες», «Σιγά η πατρίδα κοιμάται», «Το ρολόι», και φυσικά «Εκείνος κι εκείνος».

Το 1989 ο Κώστας Μουρσελάς εξέδωσε από τον Κέδρο το μυθιστόρημα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» (σήμερα κυκλοφορεί από τις εκδ. «Ελληνικά Γράμματα»), που οι πωλήσεις του ξεπέρασαν, συνολικά, τις διακόσιες χιλιάδες αντίτυπα και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Το μυθιστόρημα γυρίστηκε τηλεοπτική σειρά από τον Κώστα Κουτσομύτη και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Έγραψε και άλλα μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες, αισθητικά δοκίμια και επιφυλλίδες στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 18 του Ιούλη στις 5 το απόγευμα από το νεκροταφείο της Κηφισιάς.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: