Έφυγε από τη ζωή η Ευγενία Ζωγράφου

Ποιήτρια, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, μεταφράστρια και κριτικός βιβλίων. Μια σπουδαία γυναίκα που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου.

Τη Δευτέρα 9 Γενάρη 2023 έφυγε από τη ζωή η συντρόφισσα Ευγενία Ζωγράφου.

Μία σπουδαία γυναίκα που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου.

Γνωστή κυρίως μέσα από τη δράση της στο Ηράκλειο Αττικής, δραστηριοποιήθηκε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, αγωνίστηκε με πίστη και φροντίδα ενάντια στην εκμετάλλευση, για τη βαθιά ανάγκη της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Η Ευγενία – Σοφία Γιαννοπούλου – Ζωγράφου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 1938 και ήταν κόρη του γιατρού Σωκράτη Γιαννόπουλου και της Ευρυδίκης Μαντζαβίνου. Εγκαταστάθηκαν το 1930 στο Ηράκλειο Αττικής και υπήρξαν δραστήρια μέλη της Εθνικής Αντίστασης και της Αλληλεγγύης Ηρακλείου.

Η Ευγενία Γιαννοπούλου πήρε απολυτήριο από το Γυμνάσιο της Ν. Ιωνίας. Φοίτησε στη Φιλοσοφική και Αρχαιολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου από όπου αποφοίτησε το 1962. Εργάστηκε ως αρχαιολόγος στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως συντηρήτρια Αρχαιοτήτων, στο Τμήμα Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού και ως φιλόλογος στο Α΄ Γυμνάσιο του Ηρακλείου Αττικής.

Το 1965 παντρεύτηκε με τον Χρήστο Ζωγράφο και απόκτησαν δυο κόρες, την Αγγελική και την Ευρυδίκη.

Ποιήτρια με πολλές ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό της, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, μεταφράστρια και κριτικός βιβλίων. Από τη «Σύγχρονη Εποχή» εκδόθηκε το βιβλίο της «Ο “ευλογημένος” Αθηναιογράφος, Δημήτρης Γρ. Kαμπούρογλου».

Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τα κοινά του Δήμου Ηρακλείου. Επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα» του ΚΚΕ, εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος και υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος την περίοδο 1987-1990.

Η συντρόφισσα Ευγενία, μέλος της ΚΟΒ Λογοτεχνών του ΚΚΕ, τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί στη Σάμο. Παρότι αντιμετώπιζε δυσκολίες, είχε ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις, νοιαζόταν για το Κόμμα, συνέχιζε να γράφει μελέτες και κείμενα σκιαγραφώντας έργα σημαντικών προσώπων, συνομιλώντας με την έρευνα και τη λογοτεχνία.

Θα μας λείψει το ευγενικό γεμάτο έγνοια και σεμνότητα βλέμμα της και θα μας καθοδηγεί η αγάπη της για τη φύση, τον τόπο της, τους συνανθρώπους της, η δίψα της για τη διάδοση του Πολιτισμού.

Η οικογένειά της και η ίδια άφησαν μία τεράστια κληρονομιά στο Ηράκλειο Αττικής με την τεράστια ιστορία και προσφορά τους.

Η κηδεία της Ευγενίας Ζωγράφου θα γίνει την Παρασκευή 13 Γενάρη 2023 και ώρα 3 μ.μ. στον Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους στη Σάμο.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: