Λεόντιος Πετμεζάς: “Συστοιχίες της αυριανής εξορίας”

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Όστρια” η νέα ποιητική συλλογή του λογοτέχνη, κριτικού λογοτεχνίας και τέχνης Λεόντιου Πετμεζά, «Συστοιχίες της αυριανής εξορίας» με πρόλογο και εικονογράφηση της εικαστικού, κριτικού λογοτεχνίας και τέχνης Μαριλένας Φωκά (ΜΑ).

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Όστρια” η νέα ποιητική συλλογή του λογοτέχνη, κριτικού λογοτεχνίας και τέχνης Λεόντιου Πετμεζά, «Συστοιχίες της αυριανής εξορίας» με πρόλογο και εικονογράφηση της εικαστικού, κριτικού λογοτεχνίας και τέχνης Μαριλένας Φωκά (ΜΑ).

Αντί κειμένου εισαγωγικής αναφοράς ο ποιητής γράφει στις πρώτες σελίδες του βιβλίου: “ΕΞΟΡΙΑ είναι η έξοδος από το ευ ζην, το βίαιο πέρασμα και η διαμονή σε μέρη αδροσιάς. Ο τόπος όπου δοκιμάζονται οι ανθρώπινες ψυχές”.

Το βιβλίο συγκροτείται από επίκαιρα ποιήματα που έγραψε στην περίοδο της δοκιμασίας που βιώνουμε. Κάποια από αυτά έχουν δημοσιευθεί και βραβευτεί σε πρόσφατους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς.

Λεόντιος Πετμεζάς: “Συστοιχίες της αυριανής εξορίας” – Οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η εικαστικός κριτικός λογοτεχνίας και τέχνης Μαριλένα Φωκά (ΜΑ) που το εικονογράφησε εξωτερικά και εσωτερικά με επιλεγμένα έργα της, επισημαίνει στον πρόλογο του βιβλίου: «Στην ποιητική απόδοση του Λεόντιου Πετμεζά στη συλλογή “Συστοιχίες της Αυριανής Εξορίας” σκιαγραφείται η διαλεκτική της αποδόμησης του σύγχρονου πολιτιστικού γίγνεσθαι. Με το ζήλο και την εμβριθή γλωσσολογική προσέγγιση του «Αλεξανδρινού» μελετητή, ο ποιητής- στοχαστής οδηγεί τον αναγνώστη σε μια πορεία ενδοσκόπησης μέσα από ένα εικονοπλαστικό ιδιόλεκτο που εξυφαίνεται σε έναν γνώριμο χαρτογραφημένο χώρο αισθητικής αναπαράστασης. Κομιστής του πνευματικού πλούτου της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς, του οριενταλισμού καθώς και ανατολικών ιδεολογιών τις οποίες αντιπαραβάλλει διαλεκτικά με τα μοντέρνα και μεταμοντέρνα κινήματα συμμετέχοντας σ’ ένα γόνιμο πολιτιστικό συγκρητισμό. Ασυμβίβαστος, επίμονος, τολμηρός καταγγελτικός, «προφητικός» και ανατρεπτικός ο Λεόντιος Πετμεζάς στοχεύει στη «γέννηση και την παραμονή μιας άλλης πιο ελπιδοφόρας κατάστασης.»

Λεόντιος Πετμεζάς: “Συστοιχίες της αυριανής εξορίας”

Έντονα αφαιρετική γραφή, υπαινικτική, με ποιητική προσέγγιση της συντακτικής λειτουργίας του λόγου την οποία υποτάσσει στην σύζευξη της πληροφορικότητας και της λειτουργικότητας. Με τον ελεύθερο στίχο- ισχυρών τεμαχίων ήχων με φορμαλιστική ένταση η σημασία επικοινωνείται τμηματικά, μεθοδικά και συστηματικά. Εγκιβωτίζονται εξωγλωσσικά και μεταφυσικά σημαινόμενα στο γλωσσικό σύστημα ακινητοποιώντας το βιωματικό τους φορτίο, παρέχοντας σε αμύητους και μυημένους μια μοναδική ποιητική εμπειρία. Σαφείς οι επιρροές από τα μεγάλα φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά ρεύματα του Στωικισμού, του Μηδενισμού και της Σχολής της Φρανκφούρτης που επανέρχονται σαν προβληματικές του σήμερα και γιγαντώνονται σε μια παράλληλη καταναλωτική περιδίνηση και πνευματική ολίσθηση στην πορεία της ανεύρεσης του εγώ.»

Σε δήλωση της στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ η Μαριλένα Φωκά ανέφερε μεταξύ άλλων: “Πρόκειται για ένα νέο μεγίστου ενδιαφέροντος βιβλίο από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ το οποίο είχα την χαρά να προσεγγίσω κριτικά και να εικονογραφήσω στο εξώφυλλο, στο οπισθόφυλλο και εσωτερικά. Ουσιαστικό, καταγγελτικό και προφητικό μας αποκαλύπτει τη μοναδική ποιητική γραφή του Λεόντιου Πετμεζά που έχει αφήσει το στίγμα του στον χώρο της εικαστικής τέχνης και όχι μόνο. O λογοτέχνης καταγράφει την πραγματικότητα από την σκοπιά του πολιτικού επιστήμονα, του κριτικού -ιστορικού -θεωρητικού και επιμελητή τέχνης, του συγγραφέα, του ποιητή, του ανθρώπου που ζει και δρα στη σύγχρονη πραγματικότητα με γνώμονα την συνείδηση .Η προσέγγιση του ανατρέπει με θέση το κρατούν ιδεολόγημα των καταστάσεων που βιώνουμε”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: