Γιώργος Ηρακλέους – “Ηλέκτρα Αποστόλου”

“Ηλέκτρα, πολύ νωρίς μας έμαθες ότι κανένας δεν μπορεί να κομματιάσει τις σημαίες και τα οράματά μας, βαδίζοντας ορθή στο φεγγαρόφωτο της Ιστορίας.”

Γιώργος Ηρακλέους - "Ηλέκτρα Αποστόλου"

«Η Ηλέκτρα Αποστόλου, κορυφαία μορφή της αντίστασης, ξεψύχησε στα υπόγεια της Γκεστάπο στην Αθήνα. Εξορίστηκε με την κορούλα της Αγνή Σιδερίδου στην Ανάφη απ’ όπου και απέδρασε. Μετά τη συνέλαβαν οι Γερμανοί. Υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κορυφαίο στέλεχος του ΕΑΜ.

Ό,τι αναφέρεται στο ποίημά μου είναι πραγματικό και στηρίζεται σε τεκμήρια των βιβλίων:

α) Ιστορία της αντίστασης

β) Στο έργο της αγαπημένης μου φίλης Τασούλας Βερβενιώτη “Η γυναίκα στην αντίσταση”.» Γ. Η.

Ηλέκτρα Αποστόλου

Αφιερωμένο στην πολυαγαπημένη μου θεία, Ηλέκτρα Λούρη

Στάχτες στις πλατείες και στους δρόμους
από τη φωτιά της Αντίστασης.
Ηλέκτρα, αυτές οι πέτρες ολοένα μεγαλώνουν τις νύχτες με χίλιες αποχρώσεις και ανταύγειες!
Ξεχώρισε απ’ όλους τους θανάτους ο δικός σου,
ένιωσες τον χρόνο χωρίς κανένα ρήγμα ή κενό,
σώμα αγέρωχο, αμετάπειστη σκέψη και ηρωική.
Ηλέκτρα, στα υπόγεια κολαστήρια της οδού Μέρλιν,
στην Γκεστάπο, τα ναζιστικά τέρατα μερόνυχτα σε βασάνιζαν.
Με συρματόσχοινα σε κρέμαγαν από τις μασχάλες,
σου καίγανε το κορμί με τα αναμμένα τσιγάρα τους
για να μιλήσεις…
– Πώς λέγεσαι;
– Ελληνίδα!
– Πού κατοικείς;
– Στην Ελλάδα.
– Ποιον υπηρετείς;
– Τον ελληνικό λαό.
Λίγο πριν ξεψυχήσεις μέσα στο μαυρισμένο κίτρινο φόρεμά σου, πριν ακόμα τα σκυλιά πετάξουν το καμένο σου κορμί στους δρόμους, φώναξες: «Ζήτω το ΕΑΜ! Κάτω ο φασισμός!»
Δε βρήκες θέση σε κοιμητήριο, άταφη μας έψαχνες
τρεις μέρες με τα μεγάλα φωτεινά σου μάτια και μεις κοιτούσαμε κάτω στο χώμα το γεμάτο κοκκινογάλανες σκιές και σκουριασμένους γάντζους των βασανιστών με περηφάνια και ντροπή.
Ηλέκτρα, πολύ νωρίς μας έμαθες ότι κανένας δεν μπορεί να κομματιάσει τις σημαίες και τα οράματά μας, βαδίζοντας ορθή στο φεγγαρόφωτο της Ιστορίας.

19 Ιανουαρίου 2021
από την συλλογή “Πρόσωπα και προσωπεία”

 

Δείτε:

“‘Ετσι κατακρεούργησαν την Ηλέκτρα”-Το πρόσωπο της κατοχικής “εθνικοφροσύνης” μέσα από ένα σπάνιο ντοκουμέντο του Ριζοσπάστη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
2 Σχόλια

 • Ο/Η MelP λέει:

  Μολονότι θα μπορούσαν να γραφτούν χιλιάδες γραμμές για την ηρωίδα Ηλέκτρα, το δικό μου σχόλιο θα είναι μάλλον λιτό. Και τούτο διότι, πολλοί πριν από μένα, έχουν με πολλούς τρόπους αφιερώσει, άλλοι λιγότερες και άλλοι περισσότερες γραμμές στην Ηλέκτρα, τη “δική μας” Ηλέκτρα. Από αυτές ξεχωρίζω:
  – Το υπέροχο άρθρο-αφιέρωμα του παλαίμαχου και αείμνηστου δημοσιογράφου του Ριζοσπάστη Νίκου Καραντηνού, με τίτλο “ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ” (Παρουσία ολοζώντανη), στη στήλη Τότε και Τώρα (Ριζοσπάστης 23-07-2006) https://www.rizospastis.gr/columnStory.do?publDate=23/7/2006&id=6785&columnId=2681
  – Το επίσης υπέροχο αφιέρωμα του Γιώργου Πετρόπουλου στον Ριζοσπάστη (29-07-2001) με τίτλο “Μια Ηρωίδα του Λαού μας” https://www.rizospastis.gr/story.do?id=888709
  – Το απόσπασμα από τη γνωστή (και καθόλου φιλοκομμουνιστική ή έστω φιλοαντιστασιακή) ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ (ελληνική έκδοση), στης οποίας το σχετικό λήμμα, μετά την παράθεση της γνωστής στιχομυθίας, κατά την ανάκριση της Ηλέκτρας στην Ασφάλεια της από τους βασανιστές της:
  • Από πού είσαι;
  • Από την Ελλάδα!
  • Πού κατοικείς;
  • Στην Ελλάδα!
  • Πώς σε λένε;
  • Είμαι Ελληνίδα!
  • Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;
  • Όλοι οι Έλληνες!
  • Τι δουλειά κάνεις;
  • Υπηρετώ τον Ελληνικό Λαό!
  • Από ποιόν παίρνεις εντολές;
  • Μόνο από την Πατρίδα μου!
  αναφέρεται ότι «…έχει καταγραφεί, και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εξιδανικευμένη αφήγηση.» https://el.wikipedia.org/…/%CE%97%CE%BB%CE%AD%CE%BA%CF….
  – Και τέλος το αφιέρωμα του Ιστορικού Αρχείου της (ΕΑΜικής) Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής:
  «Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ιατροδικαστής Πέτρος Τζαφέρης, μεταβάς σήμερον την 26ην Ιουλίου 1944 εις το ενταύθα νεκροτομείον, ενήργησα λεπτομερή αυτοψίαν και νεκροψίαν επί του πτώματος αγνώστου γυναικός ετών 39 περίπου.
  Πληροφορίαι: Μετεφέρθη διά του υπ’ αριθμ. 375 εγγράφου του Σταθμού Α` Βοηθειών, παραληφθείσα εκ του ξενοδοχείου “Κρυστάλ”.
  Νεκροψία: Το τριχωτόν της κεφαλής έχει αποκοπή ατέχνως και ανωμάλως διά μαχαιριδίου. Κατά το πρόσθιον τμήμα της κόμης παρατηρείται φρύξις των τριχών. Από
  της ρινός και του στόματος φαίνεται έρευσεν αίμα. Από της μιας μασχάλης προς την ετέραν διά του στήθους και συνεχιζόμενα όπισθεν του κορμού υπάρχουσι δύο παράλληλα αποτυπώματα, δίδοντα την εντύπωσιν ότι παρήχθησαν εκ της πιέσεως χοντρού σχοινίου. Φαίνεται ότι το σώμα της θανούσης απαιωρήθη εν ζωή διά των μασχαλών….» Και η ιατροδικαστική έκθεση συνεχίζει στο ίδιο ανατριχιαστικό μοτίβο μέχρι το τέλος της. https://ethniki-antistasi-dse.gr/hlektra-apostolou.html
  Μετά από όλα τα παραπάνω, τι θα μπορούσε να προσθέσει κανένας; Το μόνο που μπορώ να πω εγώ είναι μια ευλαβική και ταπεινή γονυκλισία μπροστά στο μεγαλείο της Ηλέκτρας και των χιλιάδων άλλων ηρωίδων και ηρώων του ελληνικού λαού, που – ανώνυμοι οι περισσότεροι – έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα και για να μπορέσει ο λαός μας να ζήσει ελεύθερα και δημιουργικά, απαλλαγμένος από κάθε λογής κατοχή και εκμετάλλευση.

 • Ο/Η MelP λέει:

  Για κάποιο λόγο, έξω από τον έλεγχό μου, ο σύνδεσμος (link) της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑΣ, που αναφέρεται στην Ηλέκτρα, δεν μεταφέρθηκε σωστά. Ο σωστός και πλήρης σύνδεσμος είναι: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%AD%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B1_%CE%91%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85.

  Θα παρακαλούσα τη διαχείριση της Κατιούσας, είτε να δημοσιεύσει το παρόν σχόλιό μου είτε να διορθώσει τον σύνδεσμο (link) που αναφέρω στο προηγούμενο, βάζοντας εκεί τον σωστό (και πλήρη) σύνδεσμο.

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: