Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Κώστα Παρορίτη – Διώχτηκε για τις σοσιαλιστικές ιδέες του που διατύπωσε και στα έργα του

Από τους πιο συνεπείς σοσιαλιστές συγγραφείς της εποχής του, ο Κώστας Παρορίτης, συγκαταλέγεται στους προδρόμους της προοδευτικής μας λογοτεχνίας.

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Κώστα Παρορίτη, τον πρώτο δάσκαλο στην Ελλάδα, που διώχθηκε για τις σοσιαλιστικές ιδέες του, διοργανώνει το Σάββατο 6 Νοέμβρη, η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Studio» (Σταυροπούλου 33, Αθήνα).

Ομιλήτρια θα είναι η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από τους πιο συνεπείς σοσιαλιστές συγγραφείς της εποχής του, ο Κώστας Παρορίτης, συγκαταλέγεται στους προδρόμους της προοδευτικής μας λογοτεχνίας. Οργανωμένος στο ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ), διώχτηκε για τις σοσιαλιστικές ιδέες του, που διατύπωσε και στα έργα του.

Γεννήθηκε στο Παρόρι Λακωνίας την 1η του Ιούνη 1878 και έφυγε από τη ζωή στις 10 του Νοέμβρη 1931. Το πραγματικό του όνομα ήταν Λεωνίδας Σουρέας.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως ελληνοδιδάσκαλος, αρχικά στη Σπάρτη και από το 1907 ως το 1916 περίπου στο Σχολαρχείο της Ύδρας. Από την Ύδρα πραγματοποίησε και την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στη λογοτεχνία με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων «Οι νεκροί της ζωής», η ιδεολογική στράτευση της οποίας οδήγησε στην παύση του για ένα μήνα από το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο, το 1908.

Διηγήματα και άρθρα δημοσίευσε κυρίως στο «Νουμά» και σε άλλα έντυπα και εφημερίδες. Υπήρξε μέλος της «Καλλιτεχνικής Συντροφιάς του καφενείου Μαύρος Γάτος» και της «Σοσιαλιστικής Δημοτικιστικής Ένωσης».

Έργα του: «Από την ζωή ενός δειλινού» (1906), «Οι νεκροί της ζωής» (1907), «Πατέρας» (1921), «Στο άλμπουρο» (1910), «Το μεγάλο παιδί» (1916), όπου απεικονίζονται οι πρώτοι εργατικοί αγώνες, ενώ η Οχτωβριανή Επανάσταση και ο Εθνικός Διχασμός στην Ελλάδα τον εμπνέουν να γράψει το έργο «Ο κόκκινος τράγος» (1924). Στο τελευταίο του έργο, «Οι δυο δρόμοι» (1927), εμπνέεται από τους αγροτικούς αγώνες στη Θεσσαλία και παρουσιάζει την καθυστέρηση της ελληνικής υπαίθρου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: