«Ιάκωβος Καμπανέλλης – Λογοτεχνικό Έτος 2022» – Τιμώντας τον «πατριάρχη» του νεοελληνικού θεάτρου

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2022 ως «Λογοτεχνικό Ετος Ιάκωβου Καμπανέλλη», με στόχο να προβάλλει το πολυδιάστατο έργο και την προσφορά του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα στα ελληνικά γράμματα.

Τον Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη, του «πατριάρχη» του νεοελληνικού θεάτρου, που με το έργο του σφράγισε την ελληνική μεταπολεμική σκηνή. Ένα έργο υπόδειγμα της δραματουργικής τέχνης – όσον αφορά το θέμα, τη μυθοπλασία, την ηθογράφηση ενός λαού και το λεπτομερώς ψυχογραφικό και χαρακτηρολογικό πλάσιμο των προσώπων.

Με τα 40 θεατρικά έργα του, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι ένας από τους πολυγραφότερους Ελληνες θεατρικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Η «Αυλή των θαυμάτων» του θεωρείται το εναρκτήριο έργο της σύγχρονης νεοελληνικής δραματουργίας. Η νουβέλα του «Μαουτχάουζεν» συνιστά παγκοσμίως ένα από τα έργα αναφοράς στρατοπεδικής λογοτεχνίας. Το «Μεγάλο μας τσίρκο» μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη συλλογική μνήμη μας ως έργο – σταθμός για τον αγώνα και την αντίσταση ενάντια στη χούντα.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2022 ως «Λογοτεχνικό Ετος Ιάκωβου Καμπανέλλη», με στόχο να προβάλλει το πολυδιάστατο έργο και την προσφορά του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα στα ελληνικά γράμματα.

Tο ΥΠΠΟΑ προγραμματίζει σειρά δράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προβολή του έργου του τιμώμενου δημιουργού, πάνω στους εξής άξονες:

1. Εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό

2. Διεθνές Μεταφραστικό – Εκδοτικό πρόγραμμα

3. Παροχή αιγίδας σε εκδηλώσεις φορέων

Οι κύριοι σταθμοί του αφιερώματος: Τον Φλεβάρη θα παρουσιαστεί το λεύκωμα του ΥΠΠΟΑ «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Από τον Μάρτη έως τον Ιούλη θα πραγματοποιηθεί έκθεση αφιερωμένη στον συγγραφέα, το έργο και την εποχή του στο Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα, ενώ παράλληλα θα διοργανωθούν εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με θεατρικούς φορείς και πανεπιστημιακά Τμήματα Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών. Τον Ιούνη σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Καμπανέλλη. Ακόμα, όλο το καλοκαίρι θα πραγματοποιούνται πολύμορφες εκδηλώσεις στον τόπο γενέτειράς του, τη Νάξο. Προγραμματίζονται, επίσης, συμπράξεις με επιλεγμένους εκδοτικούς οίκους, που ειδικεύονται στη μετάφραση και έκδοση θεατρικών έργων και με ακαδημαϊκές έδρες ελληνικών σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: