Ζώντας το μύθο στην Ελλάδα – Έκοψαν το ρεύμα σε ξεναγό στη Ρόδο που έχει να δουλέψει από το φθινόπωρο του 2019

Για όλο το 2020,oι διπλωματούχοι ξεναγοί έλαβαν αθροιστικά βοήθημα 1800 ευρώ, δηλαδή 150 ευρώ το μήνα για όλο το 2020.

Την ώρα που η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός τουρισμού λανσάρουν νέα “ευφάνταστα” συνθήματα για την προσέλκυση επισκεπτών το καλοκαίρι 2021, προαναγγέλλοντας άνοιγμα του τουρισμού το Μάιο, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο πέρα από το lobbying στην ΕΕ το αμφίβολης σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας “πιστοποιητικό εμβολιασμού”, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό συνεχίζουν εδώ και πάνω από ένα χρόνο να ζουν το δικό τους Γολγοθά.

Ένας από τους πιο σκληρά πληττόμενους κλάδους είναι εκείνος των ξεναγών, οι οποίοι στην μεγάλη πλειονότητά τους έχουν να δουλέψουν από το φθινόπωρο του 2019, ενώ κι όσοι κατάφεραν να κάνουν κάποιες ξεναγήσεις αυτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξασφαλίσουν την επιβίωση ως το άνοιγμα μιας – και πάλι αβέβαιης – σαιζόν. Το γεγονός αυτό ήρθε να καταδείξει ανάγλυφη η περίπτωση ξεναγού στη Ρόδου, ενός νησιού – ναυαρχίδα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, ο οποίος έμεινε χωρίς ρεύμα, αφού αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή των λογαριασμών.

Τέτοιου είδους καταστάσεις απόγνωσης τροφοδοτούνται από την ουσιαστικά ανύπαρκτη στήριξη που έλαβαν οι ξεναγοί από την πολιτεία, παρά την σημαντική συμβολή τους στο λεγόμενο “τουριστικό θαύμα” των τελευταίων προ της πανδημίας ετών. Μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση της κυβέρνησης απέναντί τους, καθώς για όλο το 2020,oι διπλωματούχοι ξεναγοί έλαβαν αθροιστικά βοήθημα 1800 ευρώ, δηλαδή 150 ευρώ το μήνα για όλο το 2020, ενώ για το 2021 μέχρι τώρα έχουν πάρει μόνο υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις.
O Θεοχάρης μπορεί να προσπαθεί να πείσει το ακροατήριό του πως “All you need is Greece”, στην πραγματικότητα όμως οι εργαζόμενοι το μόνο που χρειάζονται είναι αγώνας για να διεκδικήσουν αυτό που πραγματικά δικαιούνται, ενάντια στην κοροϊδία και τις μεγαλοστομίες, που όσο πλησιάζουμε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, θα γίνονται ολοένα και φαιδρότερες.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: