Βελισσάριος Κοσσυβάκης – Ο Φιντέλ και η Διεθνής Ταξιαρχία «Χένρι Ριβ»

Η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία Χένρι Ριβς είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του Φιντέλ Κάστρο που θεμελιώθηκε στα σοσιαλιστικά ιδεώδη και την αλληλεγγύη των λαών, που πιστεύει ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Γι΄ αυτό η Κούβα δεν στέλνει όπλα στις άλλες χώρες όπως οι ιμπεριαλιστές, αντίθετα στέλνει γιατρούς και σώζει ζωές.

Δημοσιεύουμε την ομιλία του Βελισσάριου Κοσσυβάκη, καλλιτεχνικού διευθυντή της New Star, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή τα έξι χρόνια από τον θάνατο του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο Ρους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 25 του Νοέμβρη 2022, στον κινηματογράφο STUDIO new star art cinema (αναλυτικά δείτε εδώ).

Στις 28 Αυγούστου του 2005 ο τυφώνας Κατρίνα χτύπησε τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν ιδιαίτερα στην πολιτεία της Φλόριντα ήταν τεράστιες. Το ογδόντα τις εκατό της Νέας Ορλεάνης βρέθηκε κάτω από το νερό. Υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες νεκροί και εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες στη πλειοψηφία τους από τις φτωχογειτονιές. Στην ουσία ήταν ένας εφιάλτης στη καρδιά της πιο ισχυρής καπιταλιστικής οικονομίας. Όλες οι επίσημες αρχές από τον Κυβερνήτη της πολιτείας μέχρι τον Πρόεδρο Μπους και το επιτελείο του πανικοβλήθηκαν και άφησαν τα θύματα αβοήθητα καθώς στάθηκαν ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Λίγες μέρες μετά στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Φιντέλ Κάστρο, ο ηγέτης της Κούβας, πιστός στην δέσμευση του για παροχή ιατρικής περίθαλψης στους απόρους, σε όλο τον κόσμο, οργανώνει την Μπριγάδα Χένρι Ριβ. Αυτή η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία δημιουργείται με σκοπό να παρέχει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στους λαούς των χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές ή επιδημίες. Σύμφωνα με τα λόγια του Φιντέλ: «Θα εκπαιδεύσουμε επαγγελματίες, που θα είναι έτοιμοι να καταπολεμήσουν το θάνατο. Θα αποδείξουμε πως υπάρχει απάντηση σε πολλές τραγωδίες του πλανήτη, πως ο πλανήτης μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερος, θα καταδείξουμε την αξία της συνείδησης και της ηθικής και θα προσφέρουμε ζωή».

Το όνομα της το οφείλει στον νεαρό αμερικανό Χένρι Ριβ από το Μπρούκλιν που ακολούθησε τους Κουβανούς εθελοντές στο νησί κατά την διάρκεια του αγώνα της ανεξαρτησίας από την Ισπανία το 1898. Ο Ριβ πολέμησε και σκοτώθηκε για την ελευθερία των Κουβανών, δείχνοντας με τη θυσία του τον δρόμο της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Έχοντας ως παράδειγμα τον Ριβ, η Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία θέλησε να βοηθήσει τον λαό των ΗΠΑ σε μία δύσκολη στιγμή της ιστορίας του. Η καπιταλιστική κυβέρνηση αρνήθηκε την συνδρομή της. Θα ήταν αδύνατο μία κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και θεωρεί την παροχή ιατρική περίθαλψης πηγή πλούτου, να δεχτεί την ανιδιοτελή προσφορά της μικρής Κούβας.

Η Ταξιαρχία συνέχισε την αποστολή της. Ένα μήνα μετά βρέθηκε στην Γουατεμάλα για να βοηθήσει τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες. Και λίγο αργότερα σκαρφάλωσε στα χιονισμένα βουνά του Πακιστάν όπου για έξι μήνες και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έστησε τριανταδύο πρόχειρα νοσοκομεία για να περιθάλψει τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.

Φυσικά η ιδέα μίας ομάδας γιατρών και νοσηλευτών που βρίσκονται αμέσως δίπλα στον λαό κάθε χώρας μετά από μία ανθρωπιστική καταστροφή δεν γεννήθηκε το 2005. Ήδη από τον καιρό που επικράτησε η σοσιαλιστική επανάσταση στο νησί ο Κάστρο είχε μιλήσει στους πρώτους απόφοιτους της Ιατρικής Σχολής της Αβάνας. Τότε τους είχε πει να φροντίσουν ως νέοι ιατροί ώστε «να επεκτείνουν τις αγροτικές ιατρικές υπηρεσίες, την προληπτική φροντίδα υγείας και την προώθηση της μέσα στο λαό και την ανιδιοτελή παροχή βοήθειας σε άπορους». Από εκεί ξεκίνησε και η διεθνιστική ιατρική αλληλεγγύη των Κουβανών γιατρών.

Ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της New Star, ομιλητής στην εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή τα έξι χρόνια από τον θάνατο του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, στο STUDIO

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές βρέθηκαν στη Χιλή το 1960 για να βοηθήσουν τα θύματα του σεισμού, στην επαναστατημένη Αλγερία λίγα χρόνια μετά για να στήσουν ουσιαστικά ένα σύστημα υγείας σε μία χώρα χωρίς ιατρικό προσωπικό. Την δεκαετία του εβδομήντα οι ιατρικές ομάδες της Κούβας βρέθηκαν στην Αφρική δίπλα στους Κουβανούς που πολεμούσαν την νοτιαφρικάνικη κυβέρνηση του Άπαρτχαιντ. Ενώ από το 1986 περιέθαλψαν χιλιάδες ασθενείς κυρίως παιδιά που μολύνθηκαν από ραδιενέργεια στην έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της Κούβας στην Σοβιετική Ένωση. Από την έναρξη της Επανάστασης οι γιατροί έχουν βρεθεί σε 158 χώρες στην πλειοψηφία τους υπανάπτυκτες, ταξιδεύοντας στις φτωχότερες και πιο παραμελημένες περιοχές όπου οι ιατρικές αποστολές της Δύσης αρνούνταν να πάνε. Ουσιαστικά εφαρμόζουν το Σύνταγμα της Κούβας που αναφέρεται ρητά στον «προλεταριακό διεθνισμό, την αδελφική φιλία, τη βοήθεια, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη με τους λαούς του κόσμου».

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Γιατί η Κούβα πιστεύει στην προληπτική ιατρική και όχι μόνο στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Έτσι η ιατρική εκπαίδευση αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του ιατρικού διεθνισμού του νησιού της επανάστασης. Η Κούβα έχει ιδρύσει ιατρικές σχολές σε 15 χώρες και παρέχει καθηγητές σε 13 από αυτές.  Ενώ η Ιατρική Σχολή της Λατινικής Αμερικής (ELAM) που ιδρύθηκε το 1999 από τον Φιντέλ, στην Αβάνα παρέχει υποτροφίες για ιατρική εκπαίδευση σε φοιτητές από την Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία Χένρι Ριβς είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής του Κάστρο που θεμελιώθηκε στα σοσιαλιστικά ιδεώδη και την αλληλεγγύη των λαών. Μία πολιτική που πιστεύει ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Γι΄αυτό και η Κούβα δεν στέλνει όπλα στις άλλες χώρες όπως οι ιμπεριαλιστές, αντίθετα στέλνει γιατρούς και σώζει ζωές.

Αναγνωρίζοντας την προσφορά της ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2017 βράβευσε την Ταξιαρχία Χένρι Ριβ για την συμβολή της στην καταπολέμηση του ιού Έμπολα σε χώρες της Αφρικής.

Η συνεχιζόμενη τεράστια προσφορά της Ταξιαρχίας Χένρι Ριβ στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας  του Covid-19 οδήγησε πολλές κινήσεις πολιτών και προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο στην απόφαση να ζητήσουν από τη Νορβηγική Επιτροπή να της απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021. Η ελληνική πρωτοβουλία, ξεκίνησε πρώτη στις 28 Μαρτίου 2020 από την Ελλάδα και διεθνοποιήθηκε, ενώ συγκέντρωσε περισσότερες από 245.000 υπογραφές.  Ιδρύθηκε και Τιμητική Επιτροπή από 700 προσωπικότητες με επίτιμο Πρόεδρο τον Μίκη Θεοδωράκη και τον ΒΙΕΤ Κώστα Σαραντίδη με σκοπό να συντονίσει τις απαραίτητες ενέργειες και το αίτημα κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 στην αρμόδια Νορβηγική Επιτροπή. Φυσικά το αίτημα αγνοήθηκε καθώς η Δύση αρνήθηκε να δεχτεί ότι η Κούβα πρωτοστατεί και στο σύστημα δημόσιας υγείας και στην διεθνιστική ιατρική αλληλεγγύη.

Τώρα που ο τύπος στη Δύση επανέρχεται κάνοντας λόγο για την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και την κατάρρευση των δομών δημόσιας υγείας στον καπιταλισμό, το παράδειγμα της ταξιαρχίας Χένρι Ριβ, δημιούργημα του Φιντέλ, μοιάζει πιό φωτεινό και πιο επίκαιρο από ποτέ.

 

Δείτε ακόμα:

“Φιντέλ για πάντα” στο STUDIO: Τιμούμε, Διδασκόμαστε, Εμπνεόμαστε, Συνεχίζουμε (ΦΩΤΟ)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: