Κορονοϊός: Προσπάθειες για μέτρα πρόληψης – Πολλά ερωτήματα για τα χαρακτηριστικά του

Το ρωσικό προξενείο στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Κίνα εργάζονται από κοινού για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού και το Πεκίνο έχει παραδώσει το γονιδίωμα του ιού στη Μόσχα.

Μέτρα πρόληψης κατά του νέου κορονοϊού (2019-nCoV) προωθούνται σε μια σειρά χώρες, με δεδομένους και τους ρυθμούς εξάπλωσής του, ειδικά στην Κίνα, όπου εκδηλώθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας (του υπουργείου Υγείας), τα θύματα χτες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας είχαν φτάσει τα 132, ενώ μόνο τα νέα κρούσματα που είχαν επιβεβαιωθεί το τελευταίο 24ωρο ήταν 1.459. Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα είχαν ανέβει στα 5.974 και τα ύποπτα (δηλαδή που εμφάνιζαν σχετικά συμπτώματα αλλά δεν είχε εξακριβωθεί η μόλυνση από τον 2019-nCoV) σε 9.239.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι σε ετοιμότητα για νέα συνεδρίαση ώστε να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης. Χτες το επίπεδο κινδύνου για την Κίνα εξακολουθούσε να εκτιμάται ως «πολύ σοβαρό», ενώ για την περιφέρεια και για τον κόσμο συνολικά ως «σοβαρό». Να σημειωθεί πάντως ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς, δήλωσε τελικά ότι εναπόκειται σε κάθε χώρα – κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα απομακρύνει υπηκόους της που βρίσκονται στη Γουχάν.

Στο Πεκίνο, ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών της πόλης, Πανγκ Σινγκούο, δήλωσε ότι πλέον και στην κινεζική πρωτεύουσα αυξάνονται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο κίνδυνος μόλυνσης. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανάρτησε στην ιστοσελίδα της εκτιμήσεις επιστημόνων ειδικευμένων σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με τις οποίες η μετάδοση του ιού θα κορυφωθεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Στην Αυστραλία ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να απομακρύνει τους υπηκόους της από την κινεζική επαρχία Χουμπέι (όπου πρωτοεκδηλώθηκε η επιδημία) και να τους θέσει σε καραντίνα στο μικρό Νησί των Χριστουγέννων (αυστραλιανή κτήση στον Ινδικό Ωκεανό, όπου σήμερα κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες). «Επιμένω στο γεγονός ότι το παράθυρο ευκαιρίας είναι στενό και ότι οφείλουμε να δράσουμε πολύ γρήγορα», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι ο στρατός θα βοηθήσει στην υποδοχή όσων φτάσουν στο Νησί των Χριστουγέννων.

Στην Ταϊλάνδη, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τμήματος Ελέγχου Νόσων, Ταναράκ Πιπάτ, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έλεγχος όλων των εργαζομένων σε επαγγέλματα (τουρισμός, επισιτισμός κ.λπ.) στα οποία υπάρχει «επαφή με ξένους τουρίστες, κυρίως με Κινέζους».

Στη Βρετανία, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι πολίτες που θα απομακρυνθούν από τη Γουχάν «θα τίθενται σε απομόνωση υπό ασφαλείς συνθήκες για 14 μέρες και εκεί θα έχουν κάθε απαραίτητη ιατρική προσοχή».

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι μέχρι τώρα «δεν υπάρχει λόγος για υπερβολική ανησυχία», αναγνωρίζοντας πάντως ότι τα ύποπτα περιστατικά αναμένεται να αυξηθούν. Μεταξύ άλλων το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήτες αεροσκαφών που φτάνουν στη Γερμανία από την Κίνα θα πρέπει να αναφέρουν στον Πύργο Ελέγχου την κατάσταση της υγείας των επιβατών και οι επιβάτες θα συμπληρώνουν ειδικό έντυπο, δηλώνοντας και πού θα βρίσκονται τις προσεχείς 30 μέρες. Ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK), Μάρτιν Βανσλέμπεν, υπογράμμισε ότι «ο κορονοϊός θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνο το διμερές εμπόριο με την Κίνα, αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο».

Η σουηδική εταιρεία IKEA ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά περίπου τα μισά από τα 30 καταστήματά της στην Κίνα.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι ακόμα και οικονομολόγοι της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών αναγνώριζαν χτες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας είναι πιθανό στο πρώτο τρίμηνο του 2020 να κυμανθεί κοντά στο 5% ή και να υποχωρήσει, εξαιτίας των συνεπειών της επιδημίας.

Στο μεταξύ, το ρωσικό προξενείο στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Κίνα εργάζονται από κοινού για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού και το Πεκίνο έχει παραδώσει το γονιδίωμα του ιού στη Μόσχα. Αναφορές για επιστημονικές προσπάθειες παρασκευής εμβολίου υπήρξαν και από άλλες χώρες (π.χ. Αυστραλία), ωστόσο ακόμα υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τα χαρακτηριστικά του ιού, κάτι που δεν μπορεί παρά να επιδρά και στην αντιμετώπισή του.

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: