Τρεις “θεωρίες” που υπόσχονται να μας επιστρέψουν στο Μεσαίωνα

Ο τυχοδιωκτισμός μερικών και το συμφέρον των χορτασμένων να κρατάνε τις μάζες αναλφάβητες, οδήγησαν μερικές θεωρίες ξεχασμένες για αιώνες, σε μια ραγδαία άνοδο, ορισμένους τηλευαγγελιστές σε πολυτελείς βίλες, κάποια κόμματα σε κυβερνητικούς θώκους και την απλή πλέμπα πρόθυμη να επανεξετάσει την επιστροφή της στο Μεσαίωνα.

Και τι ανέμελες εποχές που ήταν…

Μεσαίωνας. Αγγλιστί και Dark Ages. Οι ανέμελες εκείνες εποχές που η πλέμπα ήταν απλά πλέμπα, δούλευε μόνο για να φάει, πολεμούσε για το φεουδάρχη της όποτε εκείνος το ζητούσε, κυνηγούσε όποιον της υποδείκνυε η Εκκλησία, έκανε σταυροφορίες στο μουσουλμανικό κόσμο και πέθαινε αγχωμένη για το αν θα εξισλαμιστεί η Ευρώπη.

Από τότε κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Όχι πολλά. Αλλά αρκετά. Από τότε ας πούμε εκβιομηχανιστήκαμε, αναπτύξαμε την τεχνολογία και την επιστήμη, ανοίξαμε τράπεζες και χρηματιστήρια, πήγαμε στο διάστημα, ανακαλύψαμε ότι η Γη δεν είναι επίπεδη και ότι γυρίζει γύρω από τον ήλιο, ότι ο άνθρωπος δεν κατάγεται από τον Αδάμ και την Εύα και ότι η Ιατρική τελικά δεν είναι μία επιστήμη του διαβόλου.

Και μετά, κάπου στην πορεία το χάσαμε. Ο τυχοδιωκτισμός μερικών και το συμφέρον των χορτασμένων να κρατάνε τις μάζες όσο πιο αναλφάβητες μπορούν, οδήγησαν τις τελευταίες δεκαετίες μερικές θεωρίες ξεχασμένες για αιώνες, σε μια ραγδαία άνοδο, ορισμένους τηλευαγγελιστές σε πολυτελείς βίλες, κάποια κόμματα σε κυβερνητικούς θώκους και την απλή πλέμπα πρόθυμη να επανεξετάσει την επιστροφή της στο Μεσαίωνα. Αρχίσαμε δηλαδή να αμφιβάλλουμε για το αν η Ιατρική μας κάνει καλό, για την εξελικτική θεωρία και για το κατά πόσο η γη είναι σφαιρική… (;)

Παρακάτω ασχολούμαστε με τρεις τέτοιες θεωρίες, οι οποίες σε πολλούς μπορεί να φαίνονται εξωπραγματικές, όμως εξίσου εξωπραγματικός είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που έχει αρχίσει να τις καταπίνει αμάσητες…

Creationism

Δεν είμαστε σίγουροι πως θα μεταφραζόταν αυτό στα ελληνικά. Δημιουργισμός; Όπως και να ‘χει, αφορά τη θεωρία εκείνη που υποστηρίζει πως ο Δαρβίνος, ήταν στην καλύτερη ένας ακόμα τζιτζιφιόγκος που πούλαγε σανό στα πρόβατα για μερικά likes και στη χειρότερη ένας κατάσκοπος της διαπλανητικής αυτοκρατορίας των Ελοχίμ που στάλθηκε στη Γη για να μας πείσει πως ο άνθρωπος είναι πίθηκος και τάχα μου κατάφερε να εξελιχτεί σε αυτό που είναι σήμερα από μόνος του.

Ένα κατάφωρο δηλαδή ψέμα, αφού όλοι ξέρουμε ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον Αδάμ και την Εύα, που τους έφτιαξε ο ίδιος ο Θεός με τα χεράκια του και άρα είμαστε πολύ σημαντικοί και όχι απλά απόγονοι πιθήκων. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε;

Και ναι, ποιος νοιάζεται τι πιστεύουν 5-10 γραφικοί σε ένα κλειστό γκρουπ στο facebook που χαριεντίζονται μόνοι τους; Απ’ ότι φαίνεται νοιάζονται οι κυβερνήσεις αφενός της μεγαλύτερης υπερδύναμης στον πλανήτη και αφετέρου της γειτονικής μας Τουρκίας.

Έτσι στις ΗΠΑ, έχουμε μια πλειάδα ιδιωτικών σχολείων (ω, τι έκληξη) που χρηματοδοτούνται από το κράτος (ω, τι έκπληξη ξανά), τα επονομαζόμενα charter schools, τα οποία έχουν βάλει στο πρόγραμμά τους τη διδασκαλία του creationism είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Όχι, δε μιλάμε για δυο τρία σχολεία. Παρακάτω είναι ένας ενδεικτικός χάρτης.

Τρεις “θεωρίες” που υπόσχονται να μας επιστρέψουν στο Μεσαίωνα

Στη δε γείτονα και ασφαλή τρίτη χώρα Τουρκία, η κυβέρνησή της, αποφάσισε την κατάργηση της διδασκαλίας της θεωρίας της εξέλιξης από το 2019, έτσι ώστε τα μικρά παιδιά να μη μολύνουν τα μυαλουδάκια τους με γνώση που δεν τους χρειάζεται για να ψηφίζουν τον Ερντογάν και να πηγαίνουν να σκοτώνονται όποτε τα διατάξει. Βέβαια στην Ελλάδα δε χρειάζεται να ανησυχούμε. Είμαστε εξ’ ορισμού πιο έξυπνοι και η Εκκλησία δεν είναι τόσο ισχυρή. Μόνο υπουργούς ανεβοκατεβάζει.

Επίπεδη Γη

Ναι, 2300 χρόνια από τότε που ο Ερατοσθένης υπολόγισε με σχετική ακρίβεια την περιφέρεια της σφαιρικής Γης, υπάρχει στο ελληνικό facebook, ένα γκρουπ 10.000 περίπου ανθρώπων που υποστηρίζουν πως η Γη είναι επίπεδη, καλύπτεται από ένα θόλο, ο ήλιος γυρίζει γύρω της και αν δεν το πιστεύεις τότε δεν είσαι αρκετά “ψαγμένος”.

Τρεις “θεωρίες” που υπόσχονται να μας επιστρέψουν στο Μεσαίωνα

Το εντυπωσιακό είναι, πως η συγκεκριμένη “θεωρία” διαδίδεται πλέον από ιστοσελίδες που μέχρι πρότινος διέδιδαν hoaxes για τους πρόσφυγες και το πώς ήρθαν για να μας σφάξουν όλους. Φαίνεται, πως το συγκεκριμένο παραμύθι δεν πουλάει πλέον και έτσι βρήκαν έναν καινούριο τρόπο για να κερδίζουν τα κλικ τους , αυτό της Επίπεδης Γης. Και επειδή κάθε παραμύθι χρειάζεται και ένα λόγο ύπαρξης, αν αναρωτιέστε “εντάξει και να είναι επίπεδη τι με κόφτει εμένα”, την απάντηση θα μπορέσετε να βρείτε από τους ίδιους “ψαγμένους” ειδικούς…

Τρεις “θεωρίες” που υπόσχονται να μας επιστρέψουν στο Μεσαίωνα
Καμία σφαίρα = Καμία περιστροφή = Καμία τροχιά = Κανένα ηλιοκεντρικό σύστημα = Γεωκεντρικό σύστημα = Άκυρη η θεωρία του Μπιγκ Μπανγκ = Άκυρος ο δαρβινισμός ή η Εξέλιξη = Κανένας χαμένος κρίκος = Δεν είμαστε τυχαίοι = Είμαστε μοναδικοί = Το κέντρο των πάντων = Αποτέλεσμα έξυπνου σχεδιασμού = του Θεού ή Δημιουργού = Αφύπνιση της ανθρωπότητας = Το τέλος της Νέας Τάξης Πραγμάτων

Οι πιθανότητες λένε πως το παραπάνω δε θα οδηγήσει σύντομα στην κατάργηση της διδασκαλίας της Φυσικής στα σχολεία. Οι ίδιες πιθανότητες που λένε βέβαια ότι θα το προσπαθήσει…

Αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ίσως η πιο επικίνδυνη από τις τρεις θεωρίες, προστάζει τους ακολούθους της να μην εμβολιάζονται αυτοί και τα παιδιά τους, γιατί τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό. Η συγκεκριμένη θεωρία, ξεκίνησε και αυτή από το βρεφικό στάδιο της γραφικότητας και της αντιμετώπισης “έλα μωρέ ποιος θα τους πάρει σοβαρά τους χαζούς;”. Δυο δεκαετίες αργότερα η κατάσταση στην Ευρώπη, είναι κάπως έτσι:

Τρεις “θεωρίες” που υπόσχονται να μας επιστρέψουν στο Μεσαίωνα

με τη Ρουμανία να μετράει 27 θανάτους από ιλαρά και την Ιταλία ήδη τον πρώτο της.

Το κίνημα ενάντια στους εμβολιασμούς συντηρείται και τροφοδοτείται από ένα άλλο κέντρο που υποστηρίζει ότι η δυτική ιατρική είναι στην καλύτερη περίπτωση τσαρλατανισμός και πως αν θες να αντιμετωπίσεις σοβαρές ασθένειες όπως τον καρκίνο, πρέπει να πιεις έναν συγκεκριμένο χυμό ή να κάνεις ομοιοπαθητική, όπως διαβεβαιώνουν άρθρα σε “σοβαρές” ιστοσελίδες μεταφρασμένα σε google translate…

Τρεις “θεωρίες” που υπόσχονται να μας επιστρέψουν στο Μεσαίωνα

Ας είμαστε ειλικρινείς. Σαν λαός δε φαίνεται να έχουμε τα μορφωτικά αντισώματα για να αντιμετωπίσουμε το μεσαίωνα που έρχεται με φόρα. Όταν υπάρχουν άτομα που νομίζουν πως οι συνεργάτες των ναζί ήταν πατριώτες και πως ιδιωτικοποιώντας έναν τομέα του δημοσίου, μειώνεις το κόστος για τον φορολογούμενο, το μέλλον προδιαγράφεται ούτως ή άλλως ζοφερό.

Καλή τύχη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: