Το γλέντι του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Κλήθηκαν όλοι, Ενώσεις, φορείς, από όλη την Ελλάδα. Κλήθηκαν φορείς προσωπικού ΕΔ και ΣΑ, παρόλο που ξέρουμε ότι δεν μας ψηφίζουν ή δεν συμφωνούμε και σε όλα. Δεν είμαστε δα και εχθροί! Ανταποκρίθηκαν οι πιο πολλοί! Ελάχιστοι αρνήθηκαν! Επιλογή τους! ‘Η μήπως ήταν και εντολή; Κρίμα!

Το είπε και ο ΓΓ στη συνεστίαση του Κόμματος για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΔ & ΣΑ) στις 21/1/2024: «Να που έγινε πραγματικότητα εφέτος η ευχή του 2018, μετά την πρώτη συνεστίαση στην ταβέρνα στο Περιστέρι, “και στο ΣΕΦ με το καλό για να χωρέσουμε”!». Τότε ήταν το ξεκίνημα και τελικά είχε γίνει το αδιαχώρητο. Τις επόμενες χρονιές, και ειδικά φέτος, οι παρέες όλο και μεγάλωναν και πλήθαιναν.

Κλήθηκαν όλοι, Ενώσεις, φορείς, από όλη την Ελλάδα. Κλήθηκαν φορείς προσωπικού ΕΔ και ΣΑ, παρόλο που ξέρουμε ότι δεν μας ψηφίζουν ή δεν συμφωνούμε και σε όλα. Δεν είμαστε δα και εχθροί! Ανταποκρίθηκαν οι πιο πολλοί! Ελάχιστοι αρνήθηκαν! Επιλογή τους! ‘Η μήπως ήταν και εντολή; Κρίμα! Κάποιοι, λόγω αδυναμίας συμμετοχής, περιορίστηκαν σε αποστολή θερμότατων χαιρετισμών που διαβάστηκαν επιτόπου. Μαζί με τον χαιρετισμό του ΓΓ, εκτεταμένα αποσπάσματα των χαιρετισμών των φορέων γέμισαν 4 σελίδες του «Ριζοσπάστη» της Τρίτης (23/1).

Η ομιλία του ΓΓ, όπως πάντα μεστή, δεν χάιδεψε αυτιά, έβαλε ξεκάθαρα την πολιτική του Κόμματος για τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα και για το προσωπικό. Εστειλε μηνύματα σε κυβέρνηση, άλλα κόμματα και στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ. Δεν φιλοδοξεί το σημείωμα αυτό να τη σχολιάσει, αλλά προκάλεσαν εντύπωση οι αναφορές, όπως σταχυολογούμε όσα είπε για τις φρεγάτες, «…η κυβέρνηση τις στέλνει χιλιάδες μίλια μακριά – χρειάζεται πάνω-κάτω μια βδομάδα ταξίδι για να επιστρέψουν αν χρειαστεί – για δουλειές ολότελα ξένες προς τον ελληνικό λαό». Για τους μισθούς, για «…”πλεύσιμα”, υπερωρίες, νυχτερινά…». Για «…καράβια (που) λειτουργούν υποστελεχωμένα, με μεγάλους κινδύνους για το πλήρωμα». «Για το γεγονός ότι τα πληρώματα ζουν ολόκληρους μήνες μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους». Και ενώ «ακόμα και οι παραιτήσεις στελεχών Πολεμικού Ναυτικού, όπως γράφεται, πληθαίνουν, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις νεότευκτες φρεγάτες!». Ακόμα, τόνισε ότι «τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν (…) τις “αμυντικές” δαπάνες του προϋπολογισμού κοροϊδεύοντας τον λαό, γιατί λέει “είναι για την άμυνα της χώρας”!». Μίλησε για οικογένειες που δεινοπαθούν, όπως όλος ο λαός, για Ελληνοτουρκικά, για, για…

Ξεκάθαρο όμως ήταν εκείνο: «Το πράγμα έχει παραγίνει πλέον! Το λέμε καθαρά! Δεν επιτρέπεται να κινδυνέψει κανείς στρατιωτικός ή φαντάρος για χάρη των εφοπλιστών, του διεθνούς ή ελληνικού κεφαλαίου, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ, για χάρη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην αντιπαράθεσή τους με άλλους ιμπεριαλιστές οπουδήποτε στη Γη. Απαιτούμε να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές μονάδες και οι επιτελείς που βρίσκονται εκτός συνόρων!». ‘Η εκείνο το «Κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί σήμερα να δεχτεί οι Ενοπλες Δυνάμεις να χρησιμοποιούνται σε βάρος των λαών και του τόπου μας, μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Αλλες χρονιές ήταν ελάχιστοι οι χαιρετισμοί καλεσμένων. Φέτος κάτι άλλαξε! Κοινός παράγοντας όλων, εκτός από τις ευχές, ήταν οι ευχαριστίες, η αναγνώριση της προσφοράς και του έμπρακτου ενδιαφέροντος του Κόμματος, η εκτίμηση έως ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός για το ΚΚΕ! Μίλησαν για αρχές αλληλεγγύης, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης!

Ομορφα λόγια να τα ακούς από εν ενεργεία στελέχη…«Είμαστε κομμάτι του λαού, ό,τι διεκδικείται και ό,τι κερδίζει ο λαός το κερδίζουμε και εμείς (…) Είμαστε ένα, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα», «επιτέλους να σταματήσει αυτό το αιματοκύλισμα που διεξάγεται σε περιοχές του πλανήτη μας και, είναι αλήθεια, όχι μακριά από τα σύνορά μας!». Σκόρπισε αισιοδοξία ο πρόεδρος της ΠΕΑΠΣ όταν ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα αξιόλογα, ότι «ολοένα αυξάνεται η αγωνιστική συσπείρωση και ανδρώνεται η διεκδικητική εγρήγορση και πάλη» των συνταξιούχων, ενώ «συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον διεκδικητικό αγώνα των εργαζόμενων συναδέλφων μας». Το ίδιο ξεκάθαρος και αποφασιστικός ακούστηκε ο πρόεδρος της ΕΝΑΣΠΑ δηλώνοντας ότι «θα σταθούμε δυναμικά και μαχητικά δίπλα σε κάθε συνταξιούχο συνοδοιπόρο μας, σε κάθε εργαζόμενο συγγενή μας, σε κάθε άνεργο παιδί μας, σε κάθε φοιτητή εγγόνι μας». Προερχόμενος μάλιστα από το ΠΝ, δεν παρέλειψε να εκδηλώσει ανοιχτά την «πλήρη αντίθεση» της Ενωσης αποστράτων στην «απόφαση της κυβέρνησης να στείλει ελληνικό πολεμικό πλοίο, ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα». Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με το κλείσιμο της ομιλίας δόκιμου έφεδρου αξιωματικού, ότι «κανένας στρατιωτικός δεν πρέπει να βρίσκεται έξω από τα σύνορα. Κανένας στρατιώτης να μην πεθάνει σε ξένα εδάφη, κανένας ναύτης να μην πεθάνει σε ξένα νερά».

«Μπράβο κουράγιο ο νέος!», σχολίασε ο γερο-απόστρατος χειροκροτώντας, ενώ ο αεροπόρος απέναντι, για να τον πειράξει, έκανε τάχα μου κριτική για το περιεχόμενο της ομιλίας! Τα «πήρε» ο άλλος! «Με τρεις πολέμους σε εξέλιξη και βαθιά ελληνική εμπλοκή, το νεαρό παλικάρι σε εκδήλωση με στρατιωτικούς έπραξε πολύ σωστά βάζοντας τα προβλήματα της θητείας σε δεύτερη μοίρα. Τους άκουσες βρε όλους, να μη σου πω; Τους άκουσες τι είπανε; Σου φάνηκαν μήπως λίγα; Αύριο να τους διαβάσεις στο “Alt”, στον “902”, στον “Ριζοσπάστη”, και να έρθεις να μου πεις».

Μετά τις ομιλίες, όπως κάθε χρόνο, ανέλαβε το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» να καλύψει μουσικά την εκδήλωση, με ένα διάλειμμα με δημοτική μουσική και τραγούδι.

Περισσότερος κόσμος φέτος, μεγαλύτερος χώρος, μακρύτερες οι αποστάσεις που έπρεπε να καλυφθούν από πολλούς… Καλύφθηκαν πολλές φορές τόσο από τον ΓΓ για τους διά χειραψίας χαιρετισμούς με τους περισσότερους συνδαιτυμόνες και τις «σέλφι» με άλλους. Η ευρυχωρία της αίθουσας βόλευε την κίνηση ανάμεσα στις στρωμένες με αρχοντιά ροτόντες, που τη γέμιζαν. Καλύφθηκαν χιλιόμετρα από τους συντρόφους και συντρόφισσες που είχαν αναλάβει το σερβίρισμα ποικιλίας εδεσμάτων και ποτών (πολλά από αυτά λέει ήταν προσφορές μελών και φίλων του ΚΚΕ! Μπράβο!). Χιλιόμετρα διένυσαν και όσοι είχαν αναλάβει την οργάνωση της εκδήλωσης και την υποδοχή των καλεσμένων. Μπράβο σε όλους! Ευχαριστούμε!

Στο γλέντι όμως κυριάρχησαν ειδικά και οι συγκινητικές συναντήσεις γνωστών, παλιών και νέων. Με αναμνήσεις που μένουν, που μας ακολουθούν στη ζωή μας. Ο αντισυνταγματάρχης «ειδικοδυναμίτης» βουλευτής του Κόμματος, ήδη αεικίνητος μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας – Αθήνας και όχι μόνο, αποδείχθηκε αεικίνητος και στη συνεστίαση, όλοι λίγο πολύ ήθελαν κάτι να του πουν! Αν και δεν μπορούμε να πούμε κάτι ανάλογο για τον βουλευτή, άλλος ήταν εκείνος – και προφανώς όχι ο μοναδικός – που εθεάθη να δέχεται συντροφικούς εναγκαλισμούς και ασπασμούς. Οι εκδηλώσεις συντροφικότητας, άλλωστε, δεν σηκώνουν παρεξήγηση! Η συγκίνηση από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το κλίμα της εκδήλωσης τις δικαιολογούσε! Οσοι δεν τα κατάφεραν να έρθουν έχασαν, έχασαν ψυχική ανάταση!

Στο κέντρο της αίθουσας παρευρέθηκαν μέλη της οικογένειας του αείμνηστου συντρόφου μας, Γιώργου, που έλειπε και φέτος, όπως έλειπαν ο Αντώνης, ο Νίκος, ο Μανώλης, ο Αριστείδης κ.ά. Ας ευχηθούμε ότι η οικογενειακή τους παράδοση θα συνεχιστεί!

Νέες παρουσίες συνδαιτυμόνων – μεταξύ τους και υψηλόβαθμων – μας γέμισαν ικανοποίηση και αισιοδοξία! Αλληλογνωριστήκανε με τους παλαιότερους. Αντάλλαξαν ζεστά χαμόγελα, θερμές χειραψίες. Αντάλλαξαν αναμνήσεις και ιστορίες από τα παλιά. Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει κάποιος για να ακούσει…

Ενας από τους καλεσμένους του Λιμενικού έλεγε στον γεροντότερο του ΠΝ ότι τον θυμόταν από τα χρόνια της Σχολής τη δεκαετία του ’80 (!) και πώς του είχε φερθεί… Κάθε τόσο κάποιος/κάποια σου έσφιγγε το χέρι και σου συστηνόταν: Είμαι από τη Λάρισα, είμαι από την Πάτρα, την Καλαμάτα, τη Θεσσαλονίκη! Είμαι απόστρατος, είμαι εν ενεργεία, στην Αεροπορία, στο Ναυτικό, στο τάδε! Κόκαλο ο γερο-απόστρατος! Ωστε δεν ήταν μόνο οι αντιπροσωπείες των φορέων; Δεν πρόλαβε να το διερευνήσει… Λίγο το κρασί, λίγο το τσίπουρο (ή μήπως ήταν τσικουδιά;), λίγο το πάνω – κάτω στην αίθουσα του ΣΕΦ, πού να αντέξει. Ασε που έδειχνε μάλλον ξενύχτης… Σίγουρα θα θυμήθηκε τα ξενύχτια στα κέντρα επιχειρήσεων, στις γέφυρες ή στις μηχανές και στα καζάνια των πλοίων εν πλω, ή στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στα νησιά, ή στα ξένα!

Σύντροφε, μην ξεχνάς, εδώ στο ΣΕΦ κερδήθηκε το πανευρωπαϊκό στο μπάσκετ το ’87, αλλά και το ΚΚΕ δεν πάει πίσω, είναι σε καλό δρόμο! Δεν θυμάσαι τι έγινε τότε πάλι στο ΣΕΦ με τη συναυλία του Ξαρχάκου, και τον ίδιο να δηλώνει «μόνο το ΚΚΕ μπορεί να οργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις»; Σωστά, στα καλλιτεχνικά όμως, αντέτεινε ο άλλος. Στον στρατό και στα άλλα Σώματα …το ΚΚΕ δεν «παραπάει»; Γιατί, φίλε, τι είναι οι περισσότεροι; Γόνοι «εφοπλιστάδων» είναι; Παιδιά λαϊκών οικογενειών είναι και σαν τέτοια πρέπει να σκέφτονται και να ενεργούν, για τους ίδιους, τις ίδιες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους!

Α! Και να μην ξεχάσω! Το φλουρί της πρωτοχρονιάτικης πίτας δεν το κέρδισε ο Δ. Κουτσούμπας, όπως θα περίμεναν κάποιοι λίγοι, κακεντρεχείς! Το κέρδισε εκπρόσωπος Ενωσης στρατιωτικών! Αντιπροσώπευε πιστό αντίγραφο έργου του Βαρλάμου από τη συλλογή έργων που έχει κληροδοτήσει στο Κόμμα.

Και του χρόνου, φίλοι και σύντροφοι, αν χρειαστεί …έχουμε και το Ολυμπιακό Στάδιο!

Γιάννης Ντουνιαδάκης
Yποναύαρχος ΠΝ ε.α.
Ριζοσπάστης
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: