Συνεχίζονται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης οι επισκέψεις στο «Βέλος» του αντιδικτατορικού αγώνα

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται και παραμένει ανοιχτό στο κοινό, το  «Α/Τ ΒΕΛΟΣ Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα», σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται και παραμένει ανοιχτό στο κοινό, το  «Α/Τ ΒΕΛΟΣ Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα», σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Όταν στις 22-23 του Μάη 1973 καταπνίγηκε εν τη γενέσει του το «κίνημα του ναυτικού» (αφού η χούντα είχε σχετική πληροφόρηση πριν αυτό ξεσπάσει), δυο μέρες μετά, το αντιτορπιλικό «Βέλος εγκατέλειψε τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ στα οποία συμμετείχε, και το πλήρωμά του, αποτελούμενο από τον επικεφαλής αντιπλοίαρχο Νίκο Παππά και 31 μέλη, κατέφυγε στην Ιταλία, όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο.

Το «Α/Τ ΒΕΛΟΣ – Μ.Α.Α.» είναι ανοιχτό στο κοινό και δέχεται και οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία και μαζικούς φορείς, που ξεναγούνται και ενημερώνονται από τους υπεύθυνους του αντιτορπιλικού-μουσείου. Για να γνωρίσουν, ιδιαίτερα οι νέοι, στιγμές του αντιδικτατορικού αγώνα.

Όπως μας ενημερώνουν από το «Α/Τ ΒΕΛΟΣ – Μ.Α.Α.»:

Από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 και μέχρι τον απόπλου του πλοίου από το λιμένα Θεσσαλονίκης, το ωράριο για το επισκεπτήριο διαμορφώνεται ως εξής:

Κάθε Δευτέρα το Α/Τ ΒΕΛΟΣ θα παραμένει κλειστό για το κοινό, εκτός από την 28η Οκτωβρίου

Τρίτη έως και Παρασκευή

09:00 – 13:00 ΑΝΟΙΧΤΟ για ομάδες μαθητών σχολείων και κοινό

13:00 – 15:30 ΚΛΕΙΣΤΟ

15:30 – 17:30 ΑΝΟΙΧΤΟ για οργανωμένες ομάδες μαθητών σχολείων και κοινό

Σαββατοκύριακο & Επίσημες Αργίες

10:00 – 14:00 ΑΝΟΙΧΤΟ για το κοινό

14:00 – 15:30 ΚΛΕΙΣΤΟ 

15:30 – 17:30 ΑΝΟΙΧΤΟ για το κοινό

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 το πλοίο θα ανοίξει για το κοινό στις 10:30

Για πληροφορίες και κρατήσεις επισκέψεων μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 6947159468.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Όλοι οι επισκέπτες (μαθητές, συνοδοί και κοινό) οφείλουν να συμμορφώνονται στις οδηγίες του προσωπικού του πλοίου για λόγους ασφάλειας των ιδίων αλλά και για την προστασία των εκθεμάτων. Επίσης, η γενικότερη συμπεριφορά των επισκεπτών πρέπει να είναι η αρμόζουσα σε αυτό το ιστορικό πλοίο-σύμβολο.

Το αντίτιμο εισιτηρίου καθορίζεται στο ποσό του ενός (01) ευρώ. Εξαιρούνται του αντιτίμου επισκέπτες ηλικίας κάτω των 18 ετών και ειδικές κατηγορίες.

Η ξενάγηση σχολείων/κοινού γίνεται σε ομάδες των 20 ατόμων.

Στο τέλος κάθε ξενάγησης οι επισκέπτες (μαθητές, συνοδοί και κοινό) μπορούν να προμηθευτούν αναμνηστικά από το πρατήριο εντός του πλοίου.

Κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων στο πλοίο, δε θα υφίσταται δυνατότητα επίσκεψης σε αυτό για ομάδες μαθητών σχολείων και για το κοινό.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, Υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση: «Το «Βέλος» κατά έναν τρόπο εκπροσωπεί τις πολλές άλλες αντιδικτατορικές κινήσεις που έδρασαν ενεργά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Η διατήρησή του ως τέτοιου μνημείου υπογραμμίζει το γεγονός ότι το φασιστικό καθεστώς της χούντας ήταν μισητό και μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου βρισκόταν και το κύριο στήριγμά του. Νομίζουμε ότι ο ρόλος του είναι πολύτιμος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού και ιδιαίτερα του προσωπικού των ΕΔ σε μια εποχή που ο φασισμός και ο ναζισμός φουντώνουν στην Ευρώπη με την ανοχή της ΕΕ και κρατών – μελών της».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: