Συνεχίζονται οι επισκέψεις στο «Βέλος» του αντιδικτατορικού αγώνα – Παρατείνεται η παραμονή του στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Η παραμονή του Αντιτορπιλικού (Α/Τ) «ΒΕΛΟΣ» Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα (Μ.Α.Α.) στον λιμένα Θεσσαλονίκης παρατείνεται έως το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2020. Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας μας. 

Η παραμονή του Αντιτορπιλικού (Α/Τ) «ΒΕΛΟΣ» Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα (Μ.Α.Α.) στον λιμένα Θεσσαλονίκης παρατείνεται έως το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2020.

Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας μας. Όταν στις 22-23 του Μάη 1973 καταπνίγηκε εν τη γενέσει του το «κίνημα του ναυτικού» (αφού η χούντα είχε σχετική πληροφόρηση πριν αυτό ξεσπάσει), δυο μέρες μετά, το αντιτορπιλικό «Βέλος εγκατέλειψε τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ στα οποία συμμετείχε, και το πλήρωμά του, αποτελούμενο από τον επικεφαλής αντιπλοίαρχο Νίκο Παππά και 31 μέλη, κατέφυγε στην Ιταλία, όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο.

Συνεχίζονται οι επισκέψεις στο «Βέλος» του αντιδικτατορικού αγώνα - Παρατείνεται η παραμονή του στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται οι επισκέψεις στο «Βέλος» του αντιδικτατορικού αγώνα – Παρατείνεται η παραμονή του στη Θεσσαλονίκη

Το «Α/Τ ΒΕΛΟΣ – Μ.Α.Α.» είναι ανοιχτό στο κοινό και δέχεται και οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία και μαζικούς φορείς, που ξεναγούνται και ενημερώνονται από τους υπεύθυνους του αντιτορπιλικού-μουσείου. Για να γνωρίσουν, ιδιαίτερα οι νέοι, στιγμές του αντιδικτατορικού αγώνα.

Όπως μας ενημερώνουν από το «Α/Τ ΒΕΛΟΣ – Μ.Α.Α.»:

Η παράταση παραμονής του Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» στον λιμένα Θεσσαλονίκης οφείλεται στη σταθερή και αθρόα προσέλευση κοινού, στο μεγάλο αριθμό εκκρεμών αιτημάτων σχολείων για επίσκεψη στο πλοίο και στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας όπως εκφράζεται με αντίστοιχη επιστολή του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί το Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» συνολικά περισσότεροι από 77.000 επισκέπτες εκ των οποίων 40.000 σπουδαστές και μαθητές από 250 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Ημερήσιο πρόγραμμα επισκέψεων ως ακολούθως:

Κάθε Δευτέρα το Α/Τ ΒΕΛΟΣ θα παραμένει κλειστό για το κοινό.

Τρίτη έως Παρασκευή

09:00 – 13:00: ΑΝΟΙΚΤΟ για ομάδες μαθητών σχολείων ή κοινού

13:00 – 15:30: ΚΛΕΙΣΤΟ

15:30 – 17:30:  ΑΝΟΙΚΤΟ για το κοινό

Σάββατο, Κυριακή και επίσημες αργίες

10:00 – 14:00: ΑΝΟΙΚΤΟ για ομάδες μαθητών σχολείων ή κοινού

14:00 – 15:30: ΚΛΕΙΣΤΟ

15:30 – 17:30:  ΑΝΟΙΚΤΟ για το κοινό

Για πληροφορίες και κρατήσεις επισκέψεων μπορείτε να απευθυνθείτε στo τηλέφωνo 6947159468

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Όλοι οι επισκέπτες (μαθητές, συνοδοί και κοινό) οφείλουν να συμμορφώνονται στις οδηγίες του προσωπικού του πλοίου για λόγους ασφαλείας των ιδίων αλλά και για την προστασία των εκθεμάτων. Επίσης, η γενικότερη συμπεριφορά των επισκεπτών πρέπει να είναι η αρμόζουσα σε αυτό το ιστορικό πλοίο-σύμβολο.

Το αντίτιμο εισιτηρίου καθορίζεται στο ποσό του ενός (01) ευρώ. Εξαιρούνται του αντιτίμου επισκέπτες ηλικίας κάτω των 18 ετών και ειδικές κατηγορίες.

Η ξενάγηση σχολείων/κοινού γίνεται σε ομάδες των 40 ατόμων.

Στο τέλος κάθε ξενάγησης οι επισκέπτες (μαθητές, συνοδοί και κοινό) μπορούν να προμηθευτούν αναμνηστικά από το πρατήριο εντός πλοίου.

Κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων στο πλοίο, δε θα υφίσταται δυνατότητα επίσκεψης σε αυτό για ομάδες μαθητών σχολείων και για το κοινό.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, Υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση: «Το «Βέλος» κατά έναν τρόπο εκπροσωπεί τις πολλές άλλες αντιδικτατορικές κινήσεις που έδρασαν ενεργά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Η διατήρησή του ως τέτοιου μνημείου υπογραμμίζει το γεγονός ότι το φασιστικό καθεστώς της χούντας ήταν μισητό και μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου βρισκόταν και το κύριο στήριγμά του. Νομίζουμε ότι ο ρόλος του είναι πολύτιμος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού και ιδιαίτερα του προσωπικού των ΕΔ σε μια εποχή που ο φασισμός και ο ναζισμός φουντώνουν στην Ευρώπη με την ανοχή της ΕΕ και κρατών – μελών της».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: