Σύλλογος Γονέων ζητάει αποζημίωση 50.000 ευρώ από εκπαιδευτικό επειδή προστάτεψε τα παιδιά τους απ’ το ρατσιστικό δηλητήριο

Τόσο κοστολογεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο Άνω Βαθύ της Σάμου, το «έγκλημα» της εκπαιδευτικού Σοφίας Κατζάνη να καλέσει τα παιδιά τους να αγκαλιάσουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο και να κλείσουν τα αυτάκια τους στις ρατσιστικές κορόνες, και τη σέρνει σε δίκη.

50.000 ευρώ κοστολογεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο Άνω Βαθύ της Σάμου, το «αδίκημα» της εκπαιδευτικού Σοφίας Κατζάνη να καλέσει τα παιδιά τους να αγκαλιάσουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο και να κλείσουν τα αυτάκια τους στις ρατσιστικές κορόνες. Το ποσό αυτό διεκδικεί ο Σύλλογος Γονέων με αγωγή που κατέθεσε και θα εκδικαστεί τη Δευτέρα 21 του Οκτώβρη.

Η ιστορία που θυμίζει άλλες εποχές αλλά δυστυχώς αφορά στη σύγχρονη πραγματικότητα, ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν όταν η εκπαιδευτικός «επιχείρησε να καθησυχάσει τους μαθητές για το ενδεχόμενο φοίτησης προσφυγόπουλων σε απογευματινά τμήματα», όπως σημειώνεται στο alphavita.gr στο οποίο μίλησε η ίδια.

«Να καθησυχάσει»;! Για ποιο λόγο άραγε, αναρωτιόμαστε εμείς… Ποιον άλλο λόγο θα μπορούσαν να έχουν τα  μικρά παιδιά για να ανησυχούν στο ενδεχόμενο να μοιραστούν τα θρανία τους με τα προσφυγόπουλα, εκτός από τα «όσα» άκουγαν από τους γονείς τους, και το στενό περιβάλλον της οικογένειας, για τους πρόσφυγες και μετανάστες;

Οι γονείς επιτέθηκαν στην εκπαιδευτικό ζητώντας να μην συζητά με τους μαθητές για κοινωνικά ζητήματα, ενώ δυο μέρες πριν τη λήξη του περασμένου σχολικού έτους ο Σύλλογος Γονέων κατέθεσε μήνυση και αγωγή, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Πριν την έναρξη της πρωινής προσευχής η δασκάλα προσέγγισε τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης και άρχισε να τους μιλά για το ρατσισμό και ότι πρέπει να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο με αγκαλιές και ότι ακούν από τους γονείς τους είναι ανακρίβειες. Η συζήτηση συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του μαθήματος παρουσία και της εκπαιδευτικού του τμήματος. Οι δύο εκπαιδευτικοί εστίασαν στις “ξενοφοβικές αντιδράσεις των γονιών” απέναντι στους πρόσφυγες και ότι οφείλουν οι μαθητές του σχολείου να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα με ζωγραφιές και να μην πιστεύουν όσα τους λένε οι γονείς τους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκπαιδευτικός μπαίνει στο στόχαστρο μερίδας ρατσιστών γονιών. Όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ Σάμου, κάποιοι γονείς πέρυσι δεν έστελναν για βδομάδες τα παιδιά τους στο σχολείο για να μη μολυνθούν από τα «άλλα παιδιά»!

Η εκπαιδευτικός σέρνεται σε δίκη επειδή προσπάθησε να κάνει το αυτονόητο, που εκτός των άλλων, απορρέει και από την ιδιότητά της. Δηλαδή να μη διαχωρίζει τα παιδιά αναλόγως με την καταγωγή τους, το χρώμα της επιδερμίδας τους, τη θρησκεία τους, την οικονομική κατάσταση των γονιών τους, να διεκδικεί για όλα τα παιδιά μια θέση στα θρανία του σχολείου, και να διδάσκει στους μικρούς μαθητές την αξία της αλληλεγγύης.

Το εκρηκτικό πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, και στη Σάμο, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την έκφραση από μερίδα γονέων ρατσιστικών αντιλήψεων, που δηλητηριάζουν την ψυχή των παιδιών με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η δίκη της εκπαιδευτικού Σοφίας Κατζάνη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα. Η ίδια παραμένει απτόητη και δηλώνει: «Πέρασα πολύ δύσκολα, αλλά νιώθω ότι βγήκα δυναμωμένη μέσα από όλο αυτό. Νιώθω ευλογημένη γιατί εισέπραξα και εισπράττω ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης και υποστήριξης».

 

Δείτε ακόμα:

ΕΚ Σάμου: Όλοι τη Δευτέρα στο δικαστήριο Σάμου, στο πλευρό της δασκάλας που υπερασπίστηκε το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: