Στις 10 Μάη ξανά 1η δύναμη η Πανσπουδαστική ΚΣ!

Στις φετινές πολύ κρίσιμες φοιτητικές εκλογές τολμάμε το άλμα! Είναι στο χέρι όλων των φοιτητών: 1η δύναμη ξανά η Πανσπουδαστική ΚΣ!

Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη των Διοικητικών Συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές και θα αποτελέσουν αντικειμενικά την πιο μεγάλη «δημοσκόπηση» για τη στάση της νεολαίας. Θα στείλουν μεγάλο πολιτικό μήνυμα και στίγμα σε μια περίοδο ιδιαίτερα φορτισμένη από τους αγώνες της νεολαίας και ιδιαίτερα των φοιτητών.

Για όλα τα παραπάνω ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Παντελή Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας, η οποία βρίσκεται στην κορύφωση της μάχης στην πόλη που συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών της χώρας.

Τώρα η ψήφος κάθε φοιτητή και φοιτήτριας μετράει πολλαπλάσια

— Η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» του 2022 ήταν αναμφίβολα μια πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη που γέμισε αισιοδοξία χιλιάδες νέους και νέες αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία. Οι περσινές εκλογές ήταν ξεχωριστές. Τι ξεχωριστό έχουν όμως αυτές οι φοιτητικές εκλογές;

— Η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» το 2022, μετά από 35 χρόνια, ήταν πολύ σημαντική και ιστορική. Δικαίως γέμισε αισιοδοξία χιλιάδες νέους. Ηταν μια ακόμα κατάκτηση των φοιτητών που έδωσε νέα πνοή και ώθηση στο φοιτητικό κίνημα.

Από πέρσι μέχρι και φέτος η καθημερινή πολύμορφη αγωνιστική δράση των χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ, των χιλιάδων υποψηφίων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο για να οργανωθεί η πάλη των φοιτητών για νέες κατακτήσεις, για να ακυρώσουμε ψηφισμένους νόμους, να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις για τις σπουδές μας αλλά και να βελτιώσουμε σε μια σειρά από σχολές τους όρους σπουδών και διαβίωσης.

 

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές είναι ίσως οι πιο κρίσιμες των τελευταίων πολλών χρόνων! Η στιγμή που πραγματοποιούνται είναι κρίσιμη.

Δύο μήνες μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες συναδέλφους μας, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων, που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Μπροστά στο έγκλημα αυτό οι φοιτητές έκαναν μια σημαντική επιλογή. Βγήκαν δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους, ακύρωσαν την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος και έκαναν σαφές ότι στο δίλημμα «`Η τα κέρδη ή οι ζωές μας» επιλέγουν τον δρόμο του αγώνα για να νικήσει η ζωή!

Γιατί έναν χρόνο μετά, με τους αγώνες μας εμποδίσαμε σειρά αντιεκπαιδευτικών νόμων. Ομως, το επόμενο διάστημα υπάρχει σχέδιο να προχωρήσει η εφαρμογή τους. Η όποια κυβερνητική εκδοχή προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές θα προσπαθήσει να «πάρει ρεβάνς» από τους φοιτητές. Επομένως, κρίνεται αν θα δυναμώσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι ώστε να υπερασπιστούν ό,τι καταφέραμε και να περάσουμε σε αντεπίθεση για τις δικές μας ανάγκες.

Γιατί λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη μεγαλύτερη κάλπη της νεολαίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και οι υπόλοιποι συνένοχοι στο έγκλημα εναντίον των δικαιωμάτων μας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλοι χρήσιμοι υποστηριχτές τους, επιδιώκουν ακόμα μια φορά η νεολαία να αξιοποιηθεί για ντεκόρ στα προεκλογικά τους αφηγήματα, στο παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής. Οι φοιτητές ακόμα μια φορά θα τους χαλάσουν τα σχέδια.

Ηδη η ΝΔ επιδιώκει να αξιοποιήσει τις φοιτητικές εκλογές για το «ξέπλυμα» της κυβερνητικής της πολιτικής! Αυτό σηματοδοτεί και η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη για την ανάγκη ανάδειξης της ΔΑΠ σε 1η δύναμη, αυτό επιδιώκουν με το όργιο νοθείας, εξαγοράς που στήνει η ΔΑΠ σε όλη τη χώρα και τις πολύ σοβαρές καταγγελίες που βγαίνουν στη δημοσιότητα.

 

Τώρα η ψήφος κάθε φοιτητή και φοιτήτριας μετράει πολλαπλάσια, μπορεί να καθορίσει πολλά. Περνάει από το χέρι του καθενός η ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σε πρώτη δύναμη σε όλη τη χώρα γκρεμίζοντας ξανά τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Να σταλεί μεγάλο πανελλαδικό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικήςΝα δοθεί συνέχεια στην ελπιδοφόρα αγωνιστική δράση των φοιτητικών συλλόγων για δωρεάν σπουδές, για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Να υπερασπιστούμε το βήμα που έγινε, να προχωρήσουμε ακόμα πιο μπροστά

— Στην αφίσα της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» αποτυπώνεται το σύνθημα «Κάναμε το βήμα, τολμάμε το άλμα!». Ποιο είναι το βήμα; Αυτό που χαρακτήρισε τον 1ο χρόνο με την «Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη;

— Η αλήθεια είναι ότι «κάτι άλλαξε» τον τελευταίο χρόνο, με την «Πανσπουδαστική» 1η δύναμη πανελλαδικά, έγιναν σοβαρά βήματα που πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο για την ψήφο που θα τους δώσει συνέχεια.

Καταφέραμε αρκετά που δεν ήταν δεδομένα. Αλλαξε και ζωντάνεψε η λειτουργία πολλών συλλόγων που ήταν χρόνια ανενεργοί, με τη συμμετοχή των φοιτητών στην οργάνωση της διεκδίκησης, στη συλλογική διαμόρφωση αιτημάτων, με πολύμορφη πολιτιστική, επιστημονική, αθλητική πρωτοβουλία και δράση. Καταφέραμε να οργανωθούν οι μεγαλύτερες νεανικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Εγινε πράξη ο συντονισμός μεταξύ των φοιτητικών συλλόγων ανά πόλη όπως, για παράδειγμα, ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και πανελλαδικά, με την Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ με συμμετοχή 124 φοιτητικών συλλόγων, όπως όταν ακυρώσαμε την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των «καθηγητικών» σχολών, όταν δυνάμωσε ο συντονισμός διεκδίκησης επαγγελματικών δικαιωμάτων των τμημάτων που πανεπιστημοποιήθηκαν ή ιδρύθηκαν το 2018. Δυνάμωσε η συμπόρευση με το εργατικό κίνημα, με την ενημέρωση των φοιτητών για την εργασιακή τους προοπτική, τη συμμετοχή σε δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις, την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατών στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στην «e-food», στη «Wolt» και αλλού.

Ολες οι «μεγάλες στιγμές» είχαν την υπογραφή της συλλογικής δράσης! Αλλωστε και άλλες χρονιές εκφραζόταν αντίθεση σε νόμους και κυβερνητικές επιλογές, όμως η υλοποίησή τους γενικά προχωρούσε. Αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν ο βελτιωμένος συσχετισμός σε πανελλαδικό επίπεδο με την ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σε πρώτη δύναμη, έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί αυτή η αντίθεση μαζικά και αγωνιστικά, να οργανωθεί με αποτελεσματικό τρόπο και κατεύθυνση η πάλη να δυναμώσει ο συντονισμός δράσης των φοιτητικών συλλόγων. Ετσι, φέτος, τα καταφέραμε!

Δεν άλλαξαν βέβαια όλα. Ομως, έγινε ένα σημαντικό βήμα και σε σωστή κατεύθυνση. Τώρα κρίνεται το άλμα! Να υπερασπιστούμε το βήμα που έγινε, να προχωρήσουμε ακόμα πιο μπροστά! Να δώσουμε πνοή και συνέχεια στη συγκεκριμένη προσπάθεια πανελλαδικά και σε κάθε σύλλογο. Για συλλόγους – πραγματικό στήριγμα των φοιτητών, με ζωντανή λειτουργία, συλλογικές διαδικασίες, οργάνωση της επιστημονικής, αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας. Συλλόγους που θα φέρνουν σε επαφή τους φοιτητές με τα σωματεία εργαζομένων για να αποκτούν εικόνα για την πραγματικότητα που υπάρχει «μετά το πτυχίο». Για συλλόγους που θα υψώνουν τείχη προστασίας ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων, ρατσισμού, στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών. Συλλόγους όπου δεν θα έχουν τόπο να σταθούν οι κάθε λογής φασίστες.

Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα! Τις προηγούμενες μέρες εκατοντάδες συνάδελφοί μας στο ΔΙΠΑΕ έδειξαν τον δρόμο! Κόντρα στον μηχανισμό νοθείας και «συνδικαλιστικής μαφίας» της ΔΑΠ, έκαναν δική τους υπόθεση την οργάνωση της πάλης και την πραγματοποίηση των εκλογών, ανέδειξαν ξανά πρώτη δύναμη την «Πανσπουδαστική ΚΣ»!

Σε αυτόν τον δρόμο μπορούν να έχουν τη δική τους συμβολή όλοι οι φοιτητές της χώρας και ιδιαίτερα το πρώτο και το δεύτερο έτος που μπορεί να «κάνει την διαφορά» με τη δική του συμμετοχή!

— Αίσθηση έχει προκαλέσει η πολύ σοβαρή καταγγελία των υποψηφίων της ΠΚΣ για προσπάθεια νοθείας και εξαγοράς στις φοιτητικές εκλογές από τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Πείτε μας κάτι πιο συγκεκριμένο.

Η ΔΑΠ, η παράταξη του εγκλήματος των Τεμπών, της υπεράσπισης της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας, της υποβάθμισης των σπουδών μας, των διδάκτρων κ.τ.λ., γράφει νέες σελίδες στην προσπάθεια κατάπνιξης της φωνής των φοιτητών και γι’ αυτό πρέπει να απομονωθεί στους φοιτητικούς συλλόγους.

Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές και συγκεκριμένες, τόσο στις σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόκειται για επιδίωξη να ψηφίσουν «φοιτητές» που καμία σχέση δεν έχουν με τα ιδρύματα, στελέχη της ΔΑΠ με 3 διαφορετικά πάσο που ετοιμάζονται να ψηφίσουν οι ίδιοι σε πολλούς συλλόγους, άλλοι που εμφανίζονται ως φοιτητές με κατατακτήριες εξετάσεις σε τμήματα που μόλις αποφοίτησαν, για στελέχη της ΔΑΠ σε ρόλο «διαμεσολαβητή» των γραμματειών με ευθύνη την έκδοση βεβαιώσεων σπουδών! Αφορά και άλλες καταγγελίες, όπως για τον αποκλεισμό της «Πανσπουδαστικής» από τη συμμετοχή στις εκλογές φοιτητικών συλλόγων, όπως, για παράδειγμα, στη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης στις Σέρρες, για διορισμό εφορευτικών επιτροπών αποκλειστικά από στελέχη της ΔΑΠ, χωρίς τη συμμετοχή των άλλων παρατάξεων, όπως επιχειρείται στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Θέλουμε όμως να τονίσουμε ότι περιμένουμε ακόμα επίσημη τοποθέτηση από την κυβέρνηση και το υπουργείο. Μάλλον ισχύει το ότι η σιωπή δείχνει ενοχή. Η επιχείρηση νοθείας και η λασπολογία της ΔΑΠ απέναντι στην «Πανσπουδαστική» επιβεβαιώνουν ότι προετοιμάζει φθηνές δικαιολογίες για να καλύψει την ήττα της στις φοιτητικές εκλογές.

Οι φοιτητές μπορούν και πρέπει να δώσουν απάντηση. Εχουν τη δύναμη να ανατρέψουν κάθε τέτοια προσπάθεια με τη μαζική τους συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές, με τη μαζική συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας», την υπερψήφισή τους σε κάθε Σύλλογο.

Γι’ αυτόν τον λόγο απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα οι φοιτητές να κάνουν δική τους υπόθεση τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών, να υπερασπιστούν τους φοιτητικούς τους συλλόγους!

Την επόμενη μέρα να είναι πιο δυνατή η πλευρά των φοιτητών

— Ποιο είναι ζητούμενο την επόμενη μέρα για τους φοιτητές και τις ανάγκες τους;

— Το ζητούμενο είναι οι φοιτητικές εκλογές να αποτελέσουν, με πρώτη δύναμη την «Πανσπουδαστική ΚΣ», ακόμα μία νίκη για τους φοιτητές, και μια ήττα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που τσακίζει τις σπουδές και τη ζωή της νεολαίας.

Με όποια κυβερνητική εκδοχή και αν προκύψει, το κοινό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης θα έχει στο στόχαστρο τη νεολαία και τους φοιτητές. Εξάλλου, οι δεσμεύσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης που όλοι υμνούν, οι «οδηγίες» της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΕ που υπηρετούν, αποκαλύπτουν ότι προετοιμάζεται επίθεση στα δικαιώματά μας στις σπουδές, στη δουλειά και τη ζωή.

Απέναντι σε αυτούς κρίνεται αν την επόμενη μέρα θα είναι πιο δυνατή η πλευρά των φοιτητών! Αν κάτι αποδείχθηκε αυτήν τη χρονιά είναι ότι οι νέοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από διάφορους σωτήρες. Μόνο με τη δική τους δράση, με τη δύναμη του συλλογικά οργανωμένου αγώνα μπορούν να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες!

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και η γραμμή σύγκρουσης με τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό χρειάζεται να αντιμετωπιστούν και άλλες διάφορες παρατάξεις που αποτελούν εμπόδιο στις προσπάθειες των φοιτητών.

Οπως η ΠΑΣΠ, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που συναγωνίζεται με τη ΔΑΠ στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής, στη διαφθορά και τις «ρεαλιστικές προτάσεις» της που τελικά στρέφονται ενάντια στα δικαιώματα των φοιτητών, με την υποκρισία της να περισσεύει όταν υπερασπίζεται την ΕΕ και την πολιτική της αλλά υποκριτικά ζητά «δημόσια και δωρεάν Παιδεία».

Οπως το «Δίκτυο» του ΣΥΡΙΖΑ, που για άλλη μια χρονιά οι φοιτητές θα του γυρίσουν την πλάτη αφήνοντάς το να δώσει ακόμα μια φορά μάχη για να περάσει σε ψήφους τα «λευκά». Και φυσικά αυτό δεν είναι τυχαίο αφού ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε βολικός σύμμαχος της ΝΔ, με το «θα λογαριαστούμε μετά», από την πανδημία, τα Τέμπη μέχρι την πανεπιστημιακή αστυνομία, ψηφίζοντας την ίδια ώρα το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ.

Αντίστοιχα και άλλες παρατάξεις, όπως των ΕΑΑΚ, που μπορεί να διασπώνται ή να ενώνονται ανάλογα με τις κομματικές τους προτιμήσεις, όμως τελικά τους ενώνει η χρεοκοπημένη γραμμή που εγκλωβίζει το φοιτητικό κίνημα στη λογική της κυβερνητικής εναλλαγής. Μάλιστα, οι θέσεις και προτάσεις του κόμματος που εκπροσωπούν στις σχολές (ΜέΡΑ25) μας οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια και αποτελούν κυριολεκτικά πρόκληση και υπονόμευση των διεκδικήσεων των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων και της διδακτικής επάρκειας στα πτυχία, στην πάλη ενάντια στις αιτίες που τρέφουν τον φασισμό. Οι φοιτητές δεν πρέπει να σκορπίσουν την ψήφο τους σε δυνάμεις που θα την αξιοποιήσουν στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και που την ίδια ώρα παραμένουν αφερέγγυες και μπαίνουν σταθερά εμπόδιο στη διαμόρφωση ενός φοιτητικού κινήματος πραγματικής σύγκρουσης και ανατροπής.

— Κλείνοντας τι θα θέλατε να μας πείτε;

— Να μεταφέρουμε την αγωνιστική αισιοδοξία των χιλιάδων μελών της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Τώρα η στάση όλων μετράει και έχουμε εμπιστοσύνη στους συναδέλφους μας. Συμμετέχουμε μαζικά στις φοιτητικές εκλογές για να αναδείξουμε πρώτη δύναμη ξανά την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας»!

 

Αναδημοσιεύεται από τον Ριζοσπάστη Σάββατο 6 Μάη 2023 – Κυριακή 7 Μάη 2023

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: