Προϋπολογισμός 2023 – Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Περιστερίου: Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.

O Προϋπολογισμός του Δήμου Περιστερίου της τάξης των 96.000.000 € είναι αντιλαϊκός και ταυτίζεται απόλυτα με τους στόχους. Η Διοίκηση Παχατουρίδη εξειδικεύει και εφαρμόζει πιστά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα, γιγαντώνει την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, ισοπεδώνει εργασιακά δικαιώματα, εμπορευματοποιεί περαιτέρω τα κοινωνικά αγαθά της Υγείας και της Παιδείας. Ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες για βελτίωση της ζωής τα λαϊκά στρώματα ζουν όλο και χειρότερα στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η Διοίκηση του Δήμου καμαρώνει για την απόλυτη συμμόρφωση με τους μηχανισμούς ασφυκτικού ελέγχου των προϋπολογισμών που διασφαλίζουν την αποτελεσματική προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Τοπική Διοίκηση. Άλλωστε έχει χειροκροτήσει και στηρίξει όλους τους προηγούμενους αντιδραστικούς νόμους (Καλλικράτης, Κλεισθένης κ.α.)

Στον φετινό προϋπολογισμό  καταγράφεται, για άλλη μία χρονιά, η επέκταση της ανταποδοτικότητας και των ιδιωτικοποιήσεων στις υπηρεσίες και στην παραγωγή έργων. Η Διοίκηση του Δήμου πρωτοστατεί στην εμπέδωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της ανασφάλειας με τις  απαράδεκτες 2μηνες, 5μηνες, 8μηνες συμβάσεις να είναι καθεστώς.

Σε ένα ακόμα προϋπολογισμό του Δήμου Περιστερίου πριμοδοτούνται οι δραστηριότητες του κεφαλαίου στο Περιστέρι. Χρήματα, δράσεις και υποδομές διατίθενται απλόχερα για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις στον χώρο της διασκέδασης, τις κατασκευαστικές εταιρείες, την εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης. Για τον λαό προβλέπονται  φόροι, χαράτσια, παράβολα, πληρωμές για την αγορά αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

·       Η χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό συμπιέζεται στα ίδια χαμηλά επίπεδα (2,8 εκ. ευρώ) ποσό μειωμένο στην πραγματικότητα με βάση την πρόβλεψη για πληθωρισμό 8,8%

·       Η κρατική επιχορήγηση, ύψους 21.648.498,61 προέρχεται πάλι από την υπερφορολόγηση του λαού (φόροι εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης). Έτσι ο εργαζόμενος λαός πληρώνει διπλά και τρίδιπλα, μέσω του Δήμου, για υπηρεσίες και υποδομές που έχει ήδη πληρώσει.  (τέλη, τροφεία, κολυμβητήριο, σχολεία, ωδείο και άλλα πολλά).

·       Τα ίδια έσοδα του Δήμου ανέρχονται στο ποσό των 18.219.050,00 (δημοτικά τέλη, φόροι, πρόστιμα, εισφορές). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προβλέψεις για τα τέλη καθαριότητας, ξεπεράστηκαν κατά 1 εκ. ευρώ.

·       Το περιβόητο πλεόνασμα του Δήμου Περιστερίου είναι πλέον κοντά στα 7 εκατομμύρια €. Αυτά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την φορομπηχτική πολιτική και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών ΓΙΑΤΙ δεν διατίθενται για την στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας; ΓΙΑΤΙ δεν καταργούνται τα τροφεία στους Β/Ν σταθμούς και η ανταποδοτικότητα σε μια σειρά υπηρεσίες; ΓΙΑΤΙ δεν μειώνονται δραστικά τα δημοτικά τέλη; ΓΙΑΤΙ δεν δίνονται για την απαλλοτρίωση ελεύθερων χώρων αντί να καταφεύγει η Διοίκηση σε δαπανηρούς δανεισμούς από τις τράπεζες; ΓΙΑΤΙ δεν χρηματοδοτούνται τα σχολεία, γιατί δεν δίνονται για την κατασκευή Β/Ν σταθμών;  Τελικά για ποιους προορίζονται αυτά τα πλεονάσματα; Τι νόημα έχουν τα πλεονάσματα όταν «πλεονάζουν» τα προβλήματα; Είναι φανερό: για να γεμίσουν με ζεστό χρήμα οι τράπεζες, οι  εργολάβοι, και τα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται την δημόσια γη και περιουσία.

ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ,

ΠΟΙΟΙ ΛΙΓΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ;

·       Λίγοι μεγαλοοφειλέτες από τους οποίους προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των ανείσπρακτων οφειλών. Οι οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) έχουν εκτοξευθεί στα 22,950,000,00 ευρώ τα οποία θεωρούνται ΜΗ εισπράξιμα από τη Διοίκηση του Δήμου.

·       Στο απυρόβλητο παραμένει το μεγάλο κεφάλαιο στην πόλη ΚΑΙ σε ότι αφορά τα Δημοτικά Τέλη. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων της πόλης, θέλουν-δεν θέλουν πληρώνουν, 44 ΑΦΜ μεγάλων ομίλων στην πόλη πίνουν στην “υγεία των κορόιδων” και χρωστάνε 8,5εκ €. Την ίδια στιγμή η Δημοτική αρχή φάνηκε αποτελεσματική στην συγκέντρωση των οφειλών του λαού του Περιστερίου, αφού μέσα σε ένα χρόνο από 34.000 ΑΦΜ που ήταν οι μικροοφειλέτες που χρωστούσαν έως 1.000€, έφτασαν τους 171. Ταυτόχρονα δηλώνει αδυναμία να εισπράξει τα ποσά από τις μεγάλες επιχειρήσεις με την δικαιολογία ότι «δεν τους βρίσκει».

·       Την ίδια ώρα οι διάφοροι εισπρακτικοί μηχανισμοί απαιτούν με κάθε μέσο (εκβιασμούς, κατασχέσεις κλπ) και την τελευταία δεκάρα που οφείλουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Ο λαός αν δεν πληρώσει θα τον φάει το μαύρο σκοτάδι ή θα μπουκάρουν στο σπίτι του στις 5:30 το πρωί με αλυσοπρίονα.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

·    Για το 2023 εγγράφεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα το ποσό των 14.688.059,46 για έργα χρηματοδοτούμενα από την Κεντρική χρηματοδότηση  και Προγράμματα. ( ΚΑΠ, Φιλόδημος, ΕΣΠΑ). Από ιδίους πόρους ο Δήμος διαθέτει μόνο 224.639,00 ευρώ.

·    Εξαγγέλλονται έργα ύψους 150 εκ. ευρώ έναντι 82 εκ. ευρώ πέρυσι. Πρόκειται τα παλιά και νέα  «εμβληματικά έργα» που εγγράφονται επί σειρά ετών με 1 ευρώ στον προϋπολογισμό και με την υπόσχεση για την υλοποίηση τους σε κάποιο αόριστο μέλλον, όταν εξασφαλισθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δείχνουν ενδιαφέρον. Πάλι με κριτήριο και με προτεραιότητα την εκχώρηση υποδομών στους ιδιώτες και όχι τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της “παραμύθας” που υπακούει στις προπαγανδιστικές ανάγκες της Διοίκησης Παχατουρίδη αποτελούν:

◦    Tο αντιπλημμυρικό στο ορεινό Περιστέρι (Ποικίλο όρος)- ένα έργο ζωτικής ανάγκης- για το οποίο εγγράφονται εκατομμύρια για πολλά χρόνια ενώ δεν έχει κινηθεί η παραμικρή διαδικασία για την προώθησή του.

◦    Το αντιπλημμυρικό στην πολύπαθη Τσαλαβούτα χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες δεν ολοκληρώθηκε.

◦    O βρεφονηπιακός σταθμός στο ΟΤ  800 ο οποίος μόλις φέτος μπήκε σε στάδιο μελέτης ύστερα από 7 χρόνια εξαγγελιών και ύστερα από επίμονες πιέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης. Οι εγγραφές με τιμή μονάδας δύο νέων βρεφονηπιακών πόσα χρόνια θα λιμνάζουν;

◦    Η μετεγκατάσταση του γκαράζ, που φιλοξενεί τον επικίνδυνο σταθμό μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) στην καρδιά του Άλσους, παραπέμπεται στις καλένδες.

◦    Η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου περιλαμβάνεται στα «οράματα» της Διοίκησης ενώ ήδη βρισκόμαστε στον δύσκολο χειμώνα της ενεργειακής κρίσης.

Όλα τα παραπάνω έργα εγγράφονται στον Προϋπολογισμό με το ποσό του 1 ευρώ!!!

Παρά τις πολύχρονες εξαγγελίες για «εμβληματικά έργα» αποδείχτηκε ότι ΚΑΝΕΝΑ έργο δεν ολοκληρώθηκε την τελευταία τετραετία!

Την ίδια ώρα:

·       Επισπεύδεται η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην αποχαρακτηρισμένη Πλ. Εθνικής Αντίστασης (ΟΤΕ) με σκοπό να δοθεί στην ιδιωτική εκμετάλλευση

·       Προγραμματίζονται επαναλαμβανόμενες αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων με όχημα της περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη».

·       Συνεχίζονται οι δωρεάν παροχές στους ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Ατρόμητος. Αφού πληρώνουν οι δημότες τα λειτουργικά έξοδα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) για το γήπεδο προγραμματίζεται να δοθούν 718.059, 20 ευρώ για νέο υβριδικό συνθετικό χλοοτάπητα.

·       Την ίδια στιγμή παραμένει εγκαταλειμμένο και απαξιωμένο το γήπεδο του Αγ. Ιεροθέου με τους ερασιτεχνικούς συλλόγους της πόλης να βρίσκονται σε συνεχή περιπλάνηση.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ

Απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.

  • Εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα με επιτάχυνση όσων καρκινοβατούν. Πρώτη προτεραιότητα είναι η μελέτη και κατασκευή μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στο ορεινό Περιστέρι για την ανάσχεση των υδάτινων όγκων που πνίγουν την περιοχή.
  • Έργα και δράσεις αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης με διεκδίκηση κρατικών πόρων και άμεση προτεραιότητα στα σχολεία και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Άμεση ανέγερση νέων σύγχρονων σχολείων και παιδικών σταθμών από δημόσιο φορέα που θα έχει τη συνολική ευθύνη. Άμεση καταγραφή των αναγκών σε υποδομές και έργα, έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών καταλληλότητας
  • Υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού προσβάσιμες δωρεάν από το λαό. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ η κάρτα εισόδου στη Χωράφα
  • Ενοποιημένος χώρος στην ευρύτερη περιοχή του ΑΛΣΟΥΣ αποκλειστικά υψηλού πρασίνου, ήπιας άθλησης και αναψυχής, ανάσα ζωής για τους κατοίκους, χωρίς εμπορικές εγκαταστάσεις και ιδιωτική εκμετάλλευση.
  • Απομάκρυνση του υπερκορεσμένου νεκροταφείου και κατασκευή του Διαδημοτικού. Άμεση κατασκευή αποτεφρωτήρα για την ανακούφιση του προβλήματος.
  • Άμεση αποξήλωση της υγειονομικής βόμβας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ο οποίος βρίσκεται δίπλα από το Άλσος. Μετεγκατάσταση του γκαράζ σε υπάρχοντες χώρους του Δήμου χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες που διαιωνίζουν το πρόβλημα. Η νέα εγκατάσταση να προβλέπει ασφαλείς και αξιοπρεπείς χώρους για τους εργαζόμενους της καθαριότητας, του πρασίνου και όλων των άλλων υπηρεσιών.
  • Απόκτηση ελεύθερων χώρων με κρατική χρηματοδότηση χωρίς δάνεια από τις ιδιωτικές τράπεζες.
  • Διανοίξεις κεντρικών αρτηριών με παράλληλα έργα οδοποιίας και μελετημένες πεζοδρομήσεις.

Μόνο ο αγώνας μέσα από τους οργανωμένους φορείς μπορεί να απαιτήσει και να πετύχει λύσεις που θα καλυτερεύουν τη ζωή του λαού.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: