Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς στους εφοπλιστές οι νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Οι νησιώτες λένε: Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο! Οι αυξήσεις αυτές είχαν προετοιμαστεί εδώ και καιρό, όπως φαίνεται και από πρόσφατα δημοσιεύματα που στόχο είχαν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη, ώστε να τις δεχτεί αδιαμαρτύρητα σαν τετελεσμένα. 

Με νέες αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια καλούνται οι νησιώτες της χώρας να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες μετακίνησης τους. Πρόκειται για τη δεύτερη άυξηση εντός του 2019 (η προηγούμενη ήταν το Πάσχα). 

Οι αυξήσεις αυτές είχαν προετοιμαστεί εδώ και καιρό, όπως φαίνεται και από πρόσφατα δημοσιεύματα που στόχο είχαν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη, ώστε να τις δεχτεί αδιαμαρτύρητα σαν τετελεσμένα. 

Ως πρόσχημα χρησιμοποιούν από τη μια την νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος που υποχρεώνει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν στα πλοία καύσιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, που είναι και ακριβότερα. Και από την άλλη τις κερδοσκοπικού χαρακτήρα διεθνείς αυξήσεις στο πετρέλαιο. 

Στην πραγματικότητα οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται ούτε για το περιβάλλον ούτε και για το επιβατικό κοινό. Τους ενδιαφέρουν μόνο έννοιες όπως «επένδυση-απόσβεση» και φυσικά η «κερδοφορία» τους. 

Έτσι, με την ανοχή και τη συνδρομή της κυβέρνησης ΝΔ που συνεχίζει εκεί που σταμάτησε εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, δρομολογούν νέες αυξήσεις εισιτηρίων, αφού πρώτα έχουν «ξεκοκαλίσει» τις επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές, τις οποίες διαμέλισαν και ενέταξαν στα κερδοφόρα δρομολόγιά τους, σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών των μικρών νησιών. Οι νησιώτες λένε: Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο! 

Σαν να μην έφταναν στα νησιά μας: η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, τα ποσοστά ανεργίας που αγγίζουν ταβάνι, την συνεχιζόμενη και συστηματική υποβάθμιση της Υγείας-Πρόνοιας και Δημόσιας Παιδείας, το προσφυγικό-μεταναστευτικό που παραμένει άλυτο, τα αραιά έως ανύπαρκτα ειδικά το χειμώνα δρομολόγια από και προς την ηπειρωτική χώρα, τώρα ως «πρωτοχρονιάτικο εφοπλιστικό καλωσόρισμα» έχουμε τις νέες αυξήσεις έως και 10% σε όλες τις κατηγορίες των εισιτηρίων. 

Το ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών μας να παλέψει και να διεκδικήσει: 

  • Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα – καλοκαίρι. 
  • Μείωση 50% των εισιτηρίων– Ναύλα προσιτά στους επιβάτες που θα συμβαδίζουν με το επίπεδο των μισθών και συντάξεων της πλειονότητας των Ελλήνων εργαζομένων. 
  • Διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες (συνταξιούχους, άνεργους, πολύτεκνους κ.α.) 
  • Δωρεάν μετακινήσεις για φοιτητές, στρατιώτες, ΑΜΕΑ. 

Παλεύουμε για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όπου οι θαλάσσιες μεταφορές θα αποτελούν κοινωνικό αγαθό, στo πλαίσιo ενός αποκλειστικά δημόσιου ενιαίου φορέα συγκοινωνιών, με κεντρικό σχεδιασμό και με εργατικό και λαϊκό έλεγχο για γρήγορη, ασφαλή και φτηνή μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων. 

Είναι στο χέρι μας, με τους συντονισμένους αγώνες μας, με λαϊκή συμμαχία και πάλη, με ισχυρό ΚΚΕ, να διεκδικήσουμε ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών. 

Τ. Ε. Σάμου Τ. Ε. Ικαρίας & Φούρνων ΚΚΕ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: