Πραγματοποιήθηκε η πρώτη σοβαρή εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη σφαγή του Εφάπαξ των ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών

Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε με αγωνιστική αισιοδοξία και επιμονή να προσπαθούμε να πείσουμε τους συναδέλφους να συνταχθούν στο μόνο δρόμο που υπολογίζουν οι σφαγείς μας, που η αποτελεσματικότητά του αποδείχτηκε και με την χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας. 

Πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας η παράσταση που προγραμματίσαμε για το Εφάπαξ των ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών. Στη σωστή της προετοιμασία ανταποκρίθηκε ο Υφυπουργός κ. Τσακλόγλου με τον ορισμό συνεργάτη του, τον κ. Βάλβη Ζαφείρη, με τον οποίο συνομίλησε διμελής αντιπροσωπεία μας, που αποφασίστηκε επί τόπου να αποτελείται από τον υπό αναστολή πρόεδρο της ΕΣΤΑΜΕΔΕ Κ. Τζατζάνη, σαν εκπρόσωπο των Επιτροπών Αγώνα μελών της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και της ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ και τον εκπρόσωπο των «εφαπαξιτών» Χρήστο Σταθά. Αυτοί τοποθετήθηκαν με σαφήνεια σχετικά με τις θέσεις μας, δίνοντας τον τόνο α) στο γεγονός ότι το εφάπαξ των 13.100 πετσοκόφτηκε στα 5.800, κάτι που ξεπερνά σημαντικά τα όρια και αυτής της απαράδεκτης αντιλαϊκής πολιτικής και β) στην αναλγησία της απαίτησης επιστροφής των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ που φέρνει τρομερά προβλήματα σε συνταξιούχους που ήδη έχουν υποστεί τεράστια περικοπή στις συντάξεις τους. Ήταν χαρακτηριστική η εύστοχη επέμβαση του Χρ. Σταθά για αυτά τα προβλήματα, παρουσιάζοντας και την προσωπική του τεράστια δυσκολία ανταπόκρισης σε αυτή την επιστροφή. 

Ο εκπρόσωπος του υφυπουργού τοποθετήθηκε με σαφήνεια ότι ο κ. Τσακλόγλου έχει αποφασίσει να εφαρμόσει το άρθρο 82, ενδεχόμενα με κάποιες βελτιώσεις, (πάντα στο πλαίσιο της κοροϊδίας, όπου ελάχιστοι μπορεί να πάρουν 500-700 ευρω από τα 4.000) και δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα άλλο για το θέμα του Εφάπαξ των ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών.

Διαπιστώνουμε ότι η ανάλγητη πολιτική και στο θέμα του Εφάπαξ μας συνεχίζεται 

Η παράστασή μας εχθές ήταν σημαδιακή για το πώς πρέπει να εναντιωθούμε σ΄ αυτήν και να τη φρενάρουμε. Η παρουσία όσων βρέθηκαν στο ιερό πεζοδρόμιο του Υπουργείου Εργασίας έδωσε κουράγιο πρώτα από όλα στους ίδιους τους παρευρεθέντες, αφού ξέραν πως κάνουν το σωστό βήμα απέναντι σε μια πολιτική που έχει γονατίσει και το μεγάλο μέρος των θυμάτων της. Πολιτική η οποία σιγοντάρεται από τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές. 

Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε με αγωνιστική αισιοδοξία και επιμονή να προσπαθούμε να πείσουμε τους συναδέλφους να συνταχθούν στο μόνο δρόμο που υπολογίζουν οι σφαγείς μας, που η αποτελεσματικότητά του αποδείχτηκε και με την χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας. 

Το επόμενο αγωνιστικό βήμα μας είναι το δικαστήριο στις 6 του Ιούνη, εκεί που επιχειρείται, μετά από τρεις αποτυχημένες δικαστικές προσπάθειες, να διαγραφεί η τρίχρονη διοίκησή μας της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και να μεταβιβαστεί πραξικοπηματικά και παράνομα στους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, για να κάνουν εκλογές με το ηλεκτρονικό φακέλωμα, εκβιασμό και νοθεία. Να καταλάβουν εντολείς και εντολοδόχοι ότι το κίνημα των συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ είναι ζωντανό και ξέρει να τους βάζει εμπόδια στην απάνθρωπη ανάλγητη αντιλαϊκή πολιτική τους, που βασικό πλοκάμι της είναι και το γονάτισμα του ηθικού  των θυμάτων της. Εκεί που ακριβώς σημάδευε η προσπάθειά μας κινητοποίησης και για το θέμα του Εφάπαξ. 

Σας επισυνάπτουμε πάλι το λεπτομερέστερο υπόμνημα που καταθέσαμε ιδιόχειρα στον συνεργάτη του Υφυπουργού:

Προς

Τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Tσακλόγλου Παναγιώτη

          Κοινοποίηση

Διοικητή ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτη Δουφεξή

          Θέμα: Να σταματήσει η αφαίμαξη των 4000 ευρώ. Να ανακληθεί η περικοπή του ήδη πενιχρού εφάπαξ των ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών

Μετά μια πολυετή καθυστέρηση καταβολής του εφάπαξ των ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών με προσχήματα, όπως οι δυσκολίες …ερμηνείας μαθηματικών τύπων, ξεκινά η μεγάλη σφαγή αυτού του εφάπαξ με τις προδιαγραφές του νόμου Κατρούγκαλου το 2016. Το ήδη πενιχρό εφάπαξ των 13.100 ευρώ, που κουτσουρεύτηκε στα 10.800 το 2012, προσδιορίστηκε με αυτό το νόμο στα 5.800!

Αυτή η σφαγή καλύφθηκε προσωρινά και δόλια με τις αλχημείες των κυβερνητικών συνδικαλιστών και του υφυπουργού κ. Πετρόπουλου, που έδιναν παράνομα εφάπαξ 9.800 σε βάρος του εφάπαξ των 20.000 ευρώ των μισθωτών.

Η τάξη των σφαγιαστικών νόμων αποκαταστάθηκε από τον υφυπουργό κ. Μηταράκη το καλοκαίρι του 2019 και ζητείται σήμερα επιστροφή 4.000 ευρώ από όσους πήραν το παράνομο εφάπαξ.

Αυτό το πετσόκομμα του πενιχρού εφάπαξ που έπαιρναν οι μηχανικοί είναι απόλυτα απαράδεκτο, ανάλγητο και αντικοινωνικό. Συμβαίνει μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, την ώρα που πχ οι μισθωτοί μηχανικοί, με την ίδια κατάρτιση, παίρνουν εφάπαξ γύρω στις 20.000 ευρώ.

Υπάρχει άμεση ανάγκη να αναφερθεί στη σχετική νομοθεσία, ότι, αν το εφάπαξ, με τους υπολογισμούς των διατάξεων που ισχύουν, είναι κατώτερο του ήδη  χαμηλού εφάπαξ που παίρνει μια κατηγορία εργαζομένων με τις προηγούμενες διατάξεις, το εφάπαξ δεν περικόπτεται.

Την ανάγκη αυτή, αναγνώρισε και το Υπουργείο σας το Φθινόπωρο του 2021, με το άρθρο 82 του ν.4826, αλλά με αναποτελεσματικό τρόπο, για να διατηρηθεί η πλήρης αναλγησία της περικοπής και της επιστροφής των 4.000 ευρώ. Ζητούσε να βρουν τα θύματα της περικοπής τις καταβολές τους 35-40 χρόνων για το εφάπαξ, ενώ μόνο μόνο ο ΕΦΚΑ τις έχει. Εξ άλλου, ακόμα και με τη λογική του άρθρου 82, οι καταβολές για το εφάπαξ που περιλαμβανόταν στις εισφορές μας για το Ειδικό Λογαριασμό, έβγαζαν εφάπαξ 13.100 ευρώ.

Κύριε Υφυπουργέ

Ζητάμε να δείτε πάλι το πρόβλημά μας με προσοχή και να επαναφέρετε το εφάπαξ των ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών στα ήδη χαμηλά επίπεδα, πριν τις περικοπές του 2012-13, δηλαδή στις 13.100 ευρώ. Και σε κάθε περίπτωση να σταματήσετε την απαίτηση επιστροφής, από τους μηχανικούς οι οποίοι έχουν υποστεί το πετσόκομμα των συντάξεών τους, των 4.000 χιλιάδων ευρώ. Η στέρηση αυτών των χρημάτων ανατρέπει τον προγραμματισμό και δυνατότητες διαβίωσης της μεγάλης μάζας των μηχανικών που βγάζανε το ψωμί τους με πολύ ιδρώτα και αγωνία και έτρεφαν τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, που τα λήστευαν οι τράπεζες, οι καταχρήσεις, τα PSI κλπ, και τώρα τελευταία ο ΕΦΚΑ.

Ζητάμε να δεχτείτε αντιπροσωπεία μας αύριο 24 5 2022 στις 11.00 πμ, που θα ΄ρθούμε στο Υπουργείο σας  να διαμαρτυρηθούμε.

 

Με εκτίμηση

Κώστας Τζατζάνης και Απόστολος Τσιροζίδης, από την Επιτροπή Αγώνα των μελών της ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Ματθαίος Ιμπριάλος, επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα των μελών της ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ

Χρήστος Σταθάς εκ μέρους των θυμάτων της περικοπής του Εφάπαξ και της επιστροφής των 4.000 ευρώ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: