Ζοφερό το μέλλον που επιφυλάσσουν για τη Λήμνο με εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλο το νησί

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, στη Μύρινα, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το Περιβάλλον και τις ΑΠΕ» (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, στη Μύρινα, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το Περιβάλλον και τις ΑΠΕ».

  Στην εκδήλωση μίλησε ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας.

  Στην ομιλία του ανέδειξε την υποκρισία των κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ΜΕΡΑ25 κ.ά), που στηρίζουν τη λεγόμενη «Πράσινη μετάβαση», το «Πράσινο new deal», όλων όσων προβάλλουν τις ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά), ως πανάκεια για την προστασία του περιβάλλοντος και για φτηνή ενέργεια και ανέδειξε τις πραγματικές αιτίες που υπερπροβάλλεται η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ και η «πράσινη ενέργεια» και που δεν είναι άλλες από τις καινούργιες επενδύσεις που προωθούνται για να βρουν διέξοδο και νέα υπερκέρδη τα συσσωρευμένα κεφάλαια που λιμνάζουν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταστροφή άλλων κεφαλαίων, αιτία που εξηγεί την απαξίωση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.

  Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του είναι που καταστρέφουν το περιβάλλον τόσο με τα λιγοστά κονδύλια που διαθέτουν για έργα προστασίας των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών από πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, όσο και από τις εγκαταστάσεις φαραωνικών αιολικών πάρκων, ενώ παράλληλα όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν φτηνή ενέργεια, αλλά όπως αποδεικνύεται την καθιστούν πανάκριβη, οδηγώντας στην ενεργειακή φτώχεια τις λαϊκές οικογένειες.

  Κάλεσε τους εργαζόμενους, τους κατοίκους του νησιού να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, τόσο δυναμώνοντάς το και κοινοβουλευτικά στις εκλογές, όσο και με τους αγώνες ενάντια σε βιομηχανικού τύπου επενδύσεις σε ΑΠΕ τόσο στο νησί της Λήμνου, όσο και στα άλλα νησιά σε συντονισμό και με τους άλλους νησιώτες. Αγώνες που θα πρέπει να στοχεύουν στην ανατροπή του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, στην εργατική εξουσία με κεντρικό σχεδιασμό, όπου μεταξύ άλλων, θα αξιοποιεί όλες τις μορφές ενέργειας με κριτήριο την ευημερία του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

  Ο Αλέξανδρος Λιβαθυνόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός ΤΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου, ανέδειξε με στοιχεία την καταστροφή στο περιβάλλον της περιοχής της Πλάκας όπου πρόκειται να γίνει η επένδυση  φαραωνικού τύπου με το υπεράκτιο αιολικό πάρκο, καθώς και το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν για τη Λήμνο με εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλο το νησί.

  Στην εκδήλωση χαιρέτησε Αγλαΐα Κυρίτση,  περιφερειακή σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου, που εξέφρασε τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης ενάντια σε τέτοιου είδους επενδύσεις ΑΠΕ όπως είναι αυτές της Λήμνου, αλλά και των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου. 

Όπως είπε, «τα νησιά μας, οι κάτοικοί τους, το περιβάλλον τους, η ιστορία τους, ο πολιτισμός τους, η ομορφιά τους απειλούνται ευθέως να γίνουν βορά στο νέο επιχειρηματικό ελ ντοράντο.

Οι πρωτοβουλίες κατοίκων που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά μας υψώνουν φωνή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη καταστροφή….

….ως Λαϊκή Συσπείρωση στο περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ενώνουμε τη φωνή μας και τη διαμαρτυρία μας με τους κατοίκους των νησιών μας.

Και στο ΠΣ και έξω από αυτό, στην καθημερινή μάχη της κινητοποίησης του λαού κόντρα σε όσα σχεδιάζονται, είμασταν και είμαστε παρόντες, με βαθιά πίστη στη δύναμη του λαού, ο οποίος μπορεί να σταματήσει την επερχόμενη καταστροφή».

  Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Χατζαχαραλάμπους, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Save Lemnos», ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση της κίνησης αυτής στην εγκατάσταση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην περιοχή της Πλάκας και στις πολιτικές που το επιβάλλουν.

  Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση πάνω στα θέματα του περιβάλλοντος και των ΑΠΕ.

Μύρινα 27-7-2022

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: