Ζητούν να εγκαταστήσουν εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο και στο Λύκειο Όρος – Να σταματήσει το έγκλημα που σχεδιάζεται στην περιοχή

«Να σταματήσει η καταστροφή του Μαινάλου και του Λυκαίου όρους. Καμία άδεια για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή», τονίζει σε ψήφισμά του το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας. Να παρθεί απόφαση εναντίωσης σε αυτό το έγκλημα που σχεδιάζεται απαιτούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πελοποννήσου της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

«Να σταματήσει η καταστροφή του Μαινάλου και του Λυκαίου όρους. Καμία άδεια για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή», τονίζει σε ψήφισμά του το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, σημειώνοντας ότι «οι εργαζόμενοι και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτά τα έργα, που μετά την ολοκλήρωσή τους δεν αφήνουν ούτε μια θέση εργασίας στην περιοχή. Απεναντίας, εκτός από τις παραπάνω άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, μετά τη λήξη της λειτουργίας τους θα γεμίσουν τα βουνά με παλιοσίδερα».

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πελοποννήσου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Γόντικας  και Γιάννης Κελλάρης, οι οποίοι καταγγέλλουν: «Πριν ένα μήνα έγιναν αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για εγκατάσταση δύο τεράστιων αιολικών βιομηχανικών συγκροτημάτων, ένα στο νότιο και ένα στο βόρειο Μαίναλο συνολικής ισχύος πάνω από 800 MW δηλαδή μιλάμε για εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο και στο Λύκειο Όρος. Ζητάμε στην πρώτη συνεδρίαση του ΠεΣυΠ να μπεί πρώτο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη, να παρθεί απόφαση εναντίωσης σε αυτό το έγκλημα που σχεδιάζεται σε βάρος του Μαινάλου και του Λυκείου Όρους».

Ολόκληρο το ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας έχει ως εξής:

Να σταματήσει η καταστροφή του Μαίναλου και του Λυκαίου όρους. Καμία άδεια για ΑΠΕ στην περιοχή

Τα τελευταία χρόνια σε όλη την χώρα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συγκροτήματα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων μαζί με την μακροχρόνια εγγυημένη κερδοφορία από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας , είναι τόσο ισχυρά κίνητρα ώστε να μην αφήσουν ούτε ραχούλα χωρίς ανεμογεννήτριες, ούτε πλαγιά χωρίς φωτοβολταϊκά.

Σε αυτό το σχεδίασμά του κεφαλαίου είναι ενταγμένη και η εγκατάσταση δύο μεγάλων, καθώς και άλλων μικρότερων συγκροτημάτων ανεμογεννητριών στο Μαίναλο και στην περιοχή του Λύκαιου όρους και της Ανδρίτσαινας.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι και οι αγρότες έχουν πείρα από την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πολιτική της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στήριξαν η περιφερειακή αρχή της Πελοποννήσου (προηγούμενη και σημερινή) και αρκετές δημοτικές αρχές της Αρκαδίας. Όλοι μαζί στήριξαν και στηρίζουν την εξάπλωση των ΑΠΕ και η περιοχή μας μετατρέπεται σε ένα απέραντο δάσος από ανεμογεννήτριες και πυλώνες γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας προωθείται η πολιτική της «πράσινης» ανάπτυξης, του greennewdeal, με στόχο να διαμορφωθούν νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια ομίλων, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος η ΕΕ προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο.

Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων συνοδεύεται, εκτός των άλλων, με «απλοποίηση της αδειοδότησης για τις ΑΠΕ», προκειμένου να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τα «αρπακτικά» της «πράσινης» ενέργειας. Και μόνο το γεγονός που η κυβέρνηση απομακρύνει και τους παραμικρούς περιορισμούς που υπήρχαν, επισπεύδοντας την τοποθέτηση τεράστιων ανεμογεννητριών σε περιοχές που θα έπρεπε να προστατευτούν, δείχνει πόσο υποκριτική είναι η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτά τα έργα, που μετά την ολοκλήρωσή τους δεν αφήνουν ούτε μια θέση εργασίας στην περιοχή. Απεναντίας, εκτός από τις παραπάνω άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, μετά την λήξη της λειτουργίας τους θα γεμίσουν τα βουνά με παλιοσίδερα. Επίσης ήδη έχουμε επιβαρυνθεί με το τέλος ΑΠΕ για την χρηματοδότηση των έργων, χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για το λαό.

Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση τεράστιων συγκροτημάτων ανεμογεννητριών προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής.

Διεκδικούμε

Να σταματήσει η καταστροφή των περιοχών του Μαινάλου και του Λύκαιου όρους. Καμία άδεια για ΑΠΕ στην περιοχή.

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με χαμηλό εισόδημα.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι ευάλωτης κοινωνικής ομάδας.

Μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και πετρελαίου για να μπορέσει ο αγρότης να παραμείνει στο χωράφι του.

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός για την ενέργεια με δημόσιο και κοινωνικό προσανατολισμό, που να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών κρατικοδίαιτων ομίλων.

Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού Αρκαδίας να συζητήσουν το θέμα και να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

22/1/2021

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: