Όχι στην καύση απορριμμάτων! – Δε θα τους περάσει

Ημέρα Δράσης για το Περιβάλλον στη Δυτική Θεσσαλονίκη
Το πλαστικό γέμισε πρώτα τα σπλάχνα της ελληνικής γης. Μετά το συναντήσαμε και στις καταγάλανες θάλασσες μας. Τώρα αποφασίζουν –πάλι χωρίς εμάς- να γεμίσουν και τον ήδη επιβαρυμένο αέρα της πόλης μας με τα καρκινογόνα παράγωγα της καύσης πλαστικών και απορριμμάτων. Δε θα τους περάσει

To Σάββατο 5 Ιουνίου 10:30 πμ στην πλατεία Ελευθερίας – Ηλιούπολη

στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος  πραγματοποιήθηκε  συγκέντρωση συλλόγων σωματείων  με κεντρικά αιτήματα:

  • -ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • -ΟΧΙ στις Μ.Ε.Α. για την παραγωγή SRFRDF
  • -ΟΧΙ στην ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη δυσοσμία – ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στο πάρκο στη Μουσών στον Εύοσμο, και με αυτοκινητοπορεία στους δρόμους του Κορδελιού και του Ευόσμου, κατευθύνθηκε στο χώρο της κινητοποίησης.

Στην εκδήλωσή μας χαιρέτησαν  οι:

Αθηνά  Μπέλλου από το Σύλλογο Γυναικών Πολίχνης
Πάρης  Σαρρής  από το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο-Καλλυντικό
Θανάσης Κοκονάς από την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας
Γιώργος Μεταξάς από το  Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ
Επίσης και εκπρόσωπος  του περιοδικού «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στα ΔΥΤΙΚΑ»

Με τη συμμετοχή δεκάδων φίλων γράψαμε με τα σώματά μας
«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ»

Ακολούθησε  πορεία και μοιράστηκε ανακοίνωση στους συμπολίτες μας.

Καλούμε καθένα και καθεμιά που ανησυχεί …
να συμμετέχει ενεργά στον αγώνα μας
για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Συνεχίζουμε!

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης που μοιραζόταν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης σχετικά με τη δράση και την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  συλλόγων, σωματείων και φορέων
κατά της καύσης απορριμμάτων RDFSRF
στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης

5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν είναι μια ευκαιριακή επέτειος  για να τιμήσουμε τα βουνά και τις θάλασσες ως το σκηνικό που κάνουμε τις διακοπές μας, όσοι έχουμε την οικονομική δυνατότητα.

Αντίθετα ,είναι μια ακόμη ημέρα για να εκφράσουμε το θυμό μας για το  επώδυνο, διαρκές και επιδεινούμενο έγκλημα με κριτήριο τα κέρδη των λίγων και με θύματα  τον αέρα, τη γη και το νερό τα συστατικά δηλαδή που κάνουν δυνατή τη ζωή στον πλανήτη μας.

Είναι μια ημέρα για να διαδηλώσουμε ενάντια σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με κυρίαρχα στοιχεία την βλάβη στην ανθρώπινη υγεία και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Παραθέτουμε δέκα αναμφισβήτητα στοιχεία που  παραπέμπουν  κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις:

  1. 1. Υπερθέρμανση του πλανήτη από την αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων. Συνέπειες: Λιώσιμο πάγων, παρατεταμένη ξηρασία που φέρνει μη ελέγξιμες πυρκαγιές, αύξηση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως τυφώνες.
  2. 2. Λιώσιμο παγετώνων. Συνέπειες: Αύξηση της στάθμης των θαλασσών που μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει μέχρι και 480 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν από παράλιες περιοχές.
  3. 3. Απορρίπτονται ή πετιούνται στα σκουπίδια περίπου 1.3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων το χρόνο. Ικανή ποσότητα για να θρέψει 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Συνέπειες: Η παγκόσμια κοινωνική πλειοψηφία παράγει αμύθητο πλούτο, ο οποίος δεν φθάνει πίσω σε αυτή και δεν κατανέμεται με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.
  4. 4. Απώλεια βιοποικιλότητας. Σε 50 μόλις χρόνια οι πληθυσμοί χερσαίων, θαλάσσιων και αμφίβιων ζώων έχει μειωθεί κατά 70%. Συνέπειες: Ο άνθρωπος είναι ο κύριος υπεύθυνος για το έκτο σε σειρά στην ιστορία του πλανήτη, κύμα μαζικού βιολογικού αφανισμού.
  5. 5. Δασική αποψίλωση. Κάθε έξι δευτερόλεπτα χάνετε δασική έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οικολογική καταστροφή του Αμαζονίου, αποτέλεσμα της οικονομικής επιδρομής των ομίλων αγροτοβιομηχανίας, ξυλείας, εξορυκτικών δραστηριοτήτων, καθώς και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που τις χρηματοδοτούν. Συνέπειες: Μαζί με τον πνεύμονα πρασίνου χάνεται το έδαφος που συγκρατούν οι ρίζες των δέντρων επιταχύνοντας την ερημοποίηση των εκτάσεων.
  6. 6. Ατμοσφαιρική ρύπανση. Συνέπειες: Υπολογίστηκε πως κάθε έτος μέχρι και 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα από νόσους που σχετίζονται με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Αριθμός διπλάσιος από τον παγκόσμιο συνολικό αριθμό θυμάτων του covid-19 από το μήνα που ξέσπασε η πανδημία έως σήμερα. Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 8.500 τέτοιου θάνατοι ανά έτος.
  7. 7. Καύση απορριμμάτων: Βαφτίζοντας Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) τα σκουπίδια, οι κυβερνήσεις αδειοδοτούν τσιμεντοβιομηχανίες και εργοστάσια καύσης να ρυπαίνουν τις γειτονιές μας στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις επενδύουν σε αυτούς τους κερδοφόρους σχεδιασμούς και θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές και περιβάλλον.
  8. 8. Πληθυσμιακή ανασφάλεια για εξασφάλιση τροφής και πόσιμου νερού. Απουσία υποδομών και έργων σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ξηρασία και διάβρωση του εδάφους στερούν από πολλούς πληθυσμούς στη πρόσβαση σε τροφή και νερό. Συνέπειες: Υπολογίζεται πως μέχρι το 2050 περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι θα κοιμούνται νηστικοί.
  9. 9. Ρύπανση από πλαστικά. Το 1950 η ετήσια παγκόσμια παραγωγή πλαστικών ήταν 2 εκατομμύρια τόνοι. Το 2015 πιάσαμε ως ανθρωπότητα τους 420 εκατομμύρια τόνους και εξακολουθούμε να διατηρούμε ως σήμερα αυξητική τάση. Συνέπειες:  Το πλαστικό –που στο μεγαλύτερο ποσοστό του δεν είναι ανακυκλώσιμο- βρίσκεται παντού σε τρομακτικές ποσότητες που λειτουργούν αθροιστικά μιας και χρειάζονται αιώνες για την αποσύνθεση του.
  10. 10. Κυβερνητικές πολιτικές Οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν πολιτικές που εξυπηρετούν τους λίγους, κάνουν τα στραβά μάτια και ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις ανάγκες των πολλών. Συνέπειες: Η καταστροφή επιταχύνεται.

Δυστυχώς  οι δέκα αυτές νέες “πληγές του Φαραώ” δεν αφορούν μόνο τους Αιγυπτίους και τα πρωτότοκα τους. Υποφέρουμε και θα υποφέρουν στο μέλλον εντονότερα , ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ.

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στη Καύση Απορριμμάτων από το Τιτάν έχει τεκμηριωμένους και δίκαιους λόγους σύμφωνα με τα παραπάνω ΔΕΔΟΜΕΝΑ να διαμαρτύρεται για το περιβαλλοντικό και υγειονομικό έγκλημα που φέρνει η αδειόδοτηση καύσης rdf και srf από το υπουργείο Ενέργειας προς τη τσιμεντοβιομηχανία  στη περιοχή της Ευκαρπίας.

Διαχρονικά οι Ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, δυστυχώς, δεν προωθούν ουσιαστικές λύσεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος. Το πλαστικό γέμισε πρώτα τα σπλάχνα της ελληνικής γης. Μετά το συναντήσαμε και στις καταγάλανες θάλασσες μας. Τώρα αποφασίζουν –πάλι χωρίς εμάς- να γεμίσουν και τον ήδη επιβαρυμένο αέρα της πόλης μας με τα καρκινογόνα παράγωγα της καύσης πλαστικών και απορριμμάτων.

Άκρα του τάφου σιωπή της εκάστοτε κεντρικής ή περιφερειακής εξουσίας για βιώσιμα πρότυπα ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ , ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Τώρα να ανακληθεί η αδειοδότηση καύσης, να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος από τη βιομηχανική ρύπανση, για να πραγματοποιηθούν μελέτες και μετρήσεις με ευθύνη του κράτους για τη χαρτογράφηση των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία από τη βιομηχανική δραστηριότητα, να γίνει Κέντρο Υγείας στην Ευκαρπία.

Δε θα τους περάσει.

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, θα σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της οικολογικής καταστροφής σε βάρος των πολλών, για τα κέρδη των λίγων.

Διεκδικούμε:

  • -Να παρθεί πίσω τώρα η νέα αδειοδότηση καύσης RDF/SRF από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ. Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών.
  • -Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στην επιχείρηση ΕΛΠΕ.
  • -Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF.
  • -Άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στο δήμο Παύλου Μελά και να ενισχυθεί του Ευόσμου.
  • -Να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας με ευθύνη των Δήμων με κριτήριο την προστασία της ζωής των κατοίκων για περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος στην ευρύτερη περιοχή των εργοστασίων.
  • -Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
  • -Να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ, με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους.
  • -Να βελτιωθεί η λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους, στους κατοίκους.

Παλεύουμε για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Θεσσαλονίκη 5/6/21

Blog https://oxisthnkayshstotitaneukarpia.blogspot.com

Email: [email protected]

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: