Μετά τον σάλο για τα Άγραφα, η εταιρεία απαντά: Δεν είναι αυτό που νομίζετε

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι ενώ οι κινήσεις τους είναι καθόλα νόμιμες, δυσφημούνται για ακατανόητο λόγο…Προφανώς οι αντιδράσεις είναι μεγαλύτερες από όσες περίμεναν…

Πριν δυο μέρες αναφερθήκαμε από την Κατιούσα στην πρωτοφανή επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες στις κορφές των Αγράφων, εν μέσω αστυνομοκρατίας να ξεκινήσουν τα έργα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ιδιωτικής εταιρείας στην κορυφογραμμή της Νιάλας, πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, φιλοξενώντας φωτο-ρεπορτάζ του περιοδικού “Ανεβαίνοντας στα βουνά του κόσμου. Μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε οι εταιρείες ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. και ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε. θυγατρικές του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που προσπαθεί να μετατρέψει τα Άγραφα (και όχι μόνο) σε αιολικό εργοστάσιο εξέδωσαν ανακοίνωση – απάντηση, που δημοσιεύεται στο ίδιο περιοδικό:

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι ενώ οι κινήσεις τους είναι καθόλα νόμιμες, δυσφημούνται για ακατανόητο λόγο,

(…Τον τελευταίο χρόνο έγιναν από το «Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων» δυσφημιστικές ενέργειες κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα ‘Άγραφα, τις οποίες κάθε εχέφρων άνθρωπος αδυνατεί να κατανοήσει.)

και μάλιστα όταν η τοπική κοινωνία θα ωφεληθεί από τις προσλήψεις εργατών και τα «ειδικά τέλη» (που για τους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Αγράφων και Καρδίτσας, υποστηρίζουν ότι θα φτάνουν τα 700000 ευρώ το χρόνο), θα κάνουν δενδροφυτεύσεις και αναδασώσεις ύψους 100άδων χιλιάδων ευρώ (σ.σ.!!!), η οδοποιία θα μείνει ανοιχτή και θα αυξήσει τον τουρισμό και γενικά όλα θα είναι υπέροχα.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, η κορυφογραμμή των Αγράφων είναι ένας βραχώδης τόπος, με χαμηλή βλάστηση, άνευ οποιουδήποτε ενδιαφέροντος.

(…μια ορεινή βραχώδη περιοχή, σε εκτάσεις με αραιή χαμηλή βλάστηση που δεν έχουν καμία σχέση με την «Κοιμωμένη»).

Ουσιαστικά οι δυο εταιρείες ανακοινώνουν την έναρξη των εργασιών,

(…Με αφορμή την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των έργων και τις πρόσφατες αναληθείς ανακοινώσεις του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα, θα θέλαμε να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για τα πραγματικά γεγονότα και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια…),

υποστηρίζοντας ότι όλα είναι οκ, ενώ καταγγέλλουν ότι κουκουλοφόροι (σ.σ.!!!) κατέστρεψαν εξοπλισμό αξίας εκατομμυρίων ευρώ, κάτι όμως που δεν είχε καταγγελθεί έως τώρα, ούτε υπήρξε κάποια σχετική ειδησεογραφία.

(…Πραγματικά είναι δύσκολο για τον καλοπροαίρετο αναγνώστη να καταλάβει τους λόγους που υπάρχει τέτοια εναντίωση στην κατασκευή των δυο συγκεκριμένων αιολικών πάρκων, φτάνοντας ακόμη και σε σημείο καταστροφής εξοπλισμού μας, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, νύχτα από κουκουλοφόρους…).

Προφανώς οι αντιδράσεις είναι μεγαλύτερες από όσες περίμεναν (ειδικά μετά και την ανακοίνωση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα προχθές).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη βιομηχανική εγκατάσταση, είναι μια από τις πολλές που προγραμματίζονται να καταστρέψουν τα Άγραφα, αλλά και σχεδόν όλα τα Ελληνικά βουνά.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΣΚ που μας έρχεται (28-29/9), θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή η ετήσια Θεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση (λεπτομέρειες δες εδώ), η οποία λόγω των γεγονότων είναι πλέον μια συγκέντρωση ενάντια στη χωροθέτηση αιολικών πάρκων στα βουνά και ειδικά στα Άγραφα. Η συμμετοχή κάθε ευαίσθητου ανθρώπου είναι απαραίτητη.

Η ανακοίνωση – απάντηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Τον τελευταίο χρόνο έγιναν από το «Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων» δυσφημιστικές ενέργειες κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα ‘Άγραφα, τις οποίες κάθε εχέφρων άνθρωπος αδυνατεί να κατανοήσει.

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των έργων και τις πρόσφατες αναληθείς ανακοινώσεις του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα, θα θέλαμε να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για τα πραγματικά γεγονότα και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Για την χώρα μας η αύξηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές φιλικές προς το περιβάλλον με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευση που απορρέει από διεθνείς και ενωσιακούς κανόνες δικαίου.

Η χώρα μας που για δεκαετίες εξαρτιόταν από το λιγνίτη, με όλα του τα αρνητικά για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, εδώ και χρόνια ακολουθεί το παράδειγμα του ανεπτυγμένου κόσμου και στρέφεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να παράγει ρεύμα με τρόπο πιο οικονομικό, πιο φιλικό στο περιβάλλον και πιο ασφαλή για τον άνθρωπο.

Τα έργα στα Άγραφα δεν είναι ούτε τα πρώτα, ούτε τα τελευταία αιολικά πάρκα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Η ανάπτυξη των έργων στα Άγραφα ξεκίνησε το 2010, με την έκδοση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας των αντίστοιχων Αποφάσεων χορήγησης αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα δύο έργα αποτελούν μια επένδυση ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ σε μια ορεινή βραχώδη περιοχή, σε εκτάσεις με αραιή χαμηλή βλάστηση που δεν έχουν καμία σχέση με την «Κοιμωμένη», όπως αναληθώς διαδίδεται. Από το 2008, το Ελληνικό Κράτος έχει χαρακτηρίσει τις περιοχές αυτές, με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ως Περιοχές Αμέσου Προτεραιότητας για την ανάπτυξη αιολικών έργων. Απόφαση, για την οποία ουδείς φορέας της περιοχής έφερε αντίρρηση.

Από το 2010 ακολουθήθηκε το ισχύον νομικό πλαίσιο αδειοδότησης, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2018 με την έκδοση των Αδειών Εγκατάστασης. Σε όλο αυτό το διάστημα ενημερώθηκαν και γνωμοδότησαν ή αποφάσισαν θετικά όλες οι αρμόδιες δημόσιες αρχές, μεταξύ άλλων οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τα Δασαρχεία Καρπενησίου και Καρδίτσας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολισμού και Τουρισμού.

Οι άδειες των έργων δημοσιεύτηκαν στον εθνικό και τοπικό ημερήσιο τύπο και αναρτήθηκαν αρμοδίως από τις Υπηρεσίες, ενώ συζητήθηκαν με θετικές αποφάσεις στα Περιφερειακά Συμβούλια Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, καθώς και στα Δημοτικά Συμβούλια.

Όλα αυτά τα χρόνια είναι βέβαιο πως η τοπική κοινωνία γνώριζε για τα έργα αυτά. Στο διάστημα αυτό κανένας φορέας ή σύλλογος δεν έφερε αντίρρηση ή εμπόδιο στην αδειοδότηση των έργων.

Μετά το πέρας της δεκαετίας και φτάνοντας στο τελικό στάδιο αδειοδότησης των αιολικών σταθμών τον Απρίλιο του 2018 εκδόθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας οι αντίστοιχες Άδειες Εγκατάστασης των αιολικών σταθμών, κατά των οποίων κατατέθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι υπ’ αριθμ. 1684/2018 και 1683/2018 αιτήσεις ακυρώσεως, οι οποίες απορρίφθηκαν από το ΣτΕ σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 1007/2019 και 1008/2019 Αποφάσεις.

Η ανωτέρω άσκηση του δικαιώματος φορέων και πολιτών ενώπιον του ΣτΕ αποτέλεσε την πρώτη κίνηση ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών σταθμών μετά από δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας μας στην περιοχή.

Πέρα, όμως, από την οποιαδήποτε έκφραση νόμιμης αντίδρασης, η οποία είναι απολύτως αποδεκτή, εκείνο που μας προκαλεί έντονο σκεπτικισμό, με σημάδια ανησυχίας, είναι ενέργειες μη σύννομες που προκαλούνται ως απόρροια είτε δηλώσεων με παραπλανητικό ή εμπρηστικό χαρακτήρα, είτε συντονισμένες δράσεις που παρεκκλίνουν της νομιμότητας.

Πραγματικά είναι δύσκολο για τον καλοπροαίρετο αναγνώστη να καταλάβει τους λόγους που υπάρχει τέτοια εναντίωση στην κατασκευή των δυο συγκεκριμένων αιολικών πάρκων, φτάνοντας ακόμη και σε σημείο καταστροφής εξοπλισμού μας, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, νύχτα από κουκουλοφόρους.

Ακόμα και ο κ. Νάνος Παναγιώτης, Δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα προ ημερών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η εταιρία, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες από Δασαρχείο, Υπουργείο και Δήμους προέβη παράνομα στην εγκατάσταση των μηχανημάτων έργων», με “επίπλαστες εγκρίσεις”, παραπληροφορώντας, όπως κατά καιρούς κάνουν και διάφοροι επίσημοι και ανεπίσημοι φορείς ότι:

«Θα εγκατασταθούν εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, με σοβαρές ελλείψεις μελετών που εγκυμονούν κινδύνους»,
Πρόκειται για «δήθεν επενδυτές»
«οι ανεμογεννήτριες αποτελούν μια αποτυχημένη τεχνολογία»,
«σε “κάποια” μέρη του κόσμου οι ανεμογεννήτριες “χαλάνε “ή “παρατώνται”».
Για την πληροφόρηση όλων και την αποκατάσταση της αλήθειας, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε ότι:

Οι εταιρείες διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες για την υλοποίηση του έργου και είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα ακραίες και παράνομες ενέργειες ή δηλώσεις θα καταδικαστούν από την κοινωνία και την πολιτεία.
στα συγκεκριμένα βουνά, μόνο αυτά τα δύο έργα είναι πλήρως αδειοδοτημένα και έτοιμα προς κατασκευή,
-η μελέτη και η αδειοδότησή τους διήρκησε δέκα χρόνια και η νομιμότητά τους κρίθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το ΣΤΕ.
-σύμφωνα με την υφιστάμενη μελέτη, πρόκειται για εγκατάσταση 40 συνολικά ανεμογεννητριών που συνδέονται με υπόγεια δίκτυα, και όχι εξακοσίων, όπως διαδίδεται.

Το έργο είναι ιδιοκτησίας και θα υλοποιηθεί από τον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας, τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που έχει σε λειτουργία/κατασκευή αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 580 MW. Έναν όμιλο με μεγάλη εμπειρία και άρτια τεχνογνωσία, αρκεί να θυμίσουμε ότι –μεταξύ άλλων- ήταν η κατασκευάστρια εταιρεία της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, ενός από τα δυσκολότερα έργα στον κόσμο σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.

-Οι ανεμογεννήτριες δεν «παρατώνται», αντίθετα αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς η εγκατάστασή τους σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως τώρα που η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη μετάβασης προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας αποτελούν βασικό ζήτημα της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας.

Στη χώρα μας, τα εν λειτουργία έργα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία, ενώ διαπιστώνονται αντίστοιχα πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη στην περιοχή και θετικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.

Κατά την διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας των έργων θα απασχοληθεί μεγάλο μέρος του ντόπιου δυναμικού (τεχνίτες, εργάτες, μηχανικοί και άλλες ειδικότητες) και θα αξιοποιηθούν τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός που υπάρχει στην περιοχή. Θα τονωθεί, επίσης, σημαντικά η τοπική αγορά με τις αγορές υλικών και υπηρεσιών.

Κατά την κατασκευή των έργων, οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε δασοτεχνικά έργα και αναδασώσεις εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Με την κατασκευή των εσωτερικών δασικών οδών και οδών πρόσβασης, καθώς και με την βελτίωση των υφιστάμενων οδών, θα αυξηθεί κατά πολύ η επισκεψιμότητα και οι τουριστικές δραστηριότητες στην περιοχή, εφόσον όλοι οι οδοί, και εντός των έργων, θα είναι σε δημόσια χρήση.

Η σημαντική βελτίωση της οδοποιίας της περιοχής θα επιτρέπει την πρόσβαση, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

Πολλά από τα έργα υποδομής που θα κατασκευαστούν, συμπεριλαμβανομένης και της οδοποιίας, αποτελούν αντισταθμιστικά έργα προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Πέραν των θετικών επιπτώσεων και της προφανούς ωφέλειας από την κατασκευή και λειτουργία των δυο αιολικών πάρκων, θα αποδίδεται από τις εταιρείες ειδικό τέλος, το οποίο συνολικά εκτιμάται στις 700.000 ευρώ ετησίως προς τους Δήμους Αγράφων, Λίμνης Πλαστήρα και Καρδίτσας.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, οι εταιρίες μας έχουν αποφασίσει την υλοποίηση έργων στις περιοχές των ανωτέρω τριών Δήμων. Συγκεκριμένα, προς τον Δήμο Καρδίτσας έχουμε δεσμευτεί για την υλοποίηση έργων, ύψους 400.000€ και ήδη έχουν καταβληθεί 80.000€ για μελέτες (του Δήμου).

Ως εταιρείες, στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη, συνδράμοντας τα μέγιστα στην μείωση της ανεργίας –ένα από τα καίρια και μεγάλα προβλήματα που απασχολεί τους Έλληνες-, με βασική κατεύθυνση την τήρηση της νομιμότητας και προτεραιότητά μας τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στο δημόσιο συμφέρον όλης της περιοχής.

Για τις εταιρείες,

ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.

ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε.

ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: