Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Να σταματήσει η  καταστροφή του Παλίγκρεμνου Πλακιά, Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου

Συντριπτικά αρνητική είναι η θέση των κατοίκων και φορέων της περιοχής του Πλακιά και της ευρύτερης περιοχής στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου  στη σχεδιαζόμενη επένδυση για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος στον Παλίγκρεμνο, ενός από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, στην ανατολική πλευρά της παραλίας του Πλακιά.  

Ψήφισμα για να σταματήσει η  καταστροφή  του Παλίγκρεμνου Πλακιά, Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, ενός από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, πρότεινε  η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης στο περιφερειακό συμβούλιο, στις 17 Μάη. 

Συγκεκριμένα, ο Αλέκος Μαρινάκης κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να  εξασφαλιστεί η προστασία της περιοχής, να ανακληθεί άμεσα η Άδεια Οικοδόμησης για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος και να κηρυχτεί ο Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενο τοπίο – μνημείο. 

Η περιφερειακή αρχή δήλωσε άγνοια του θέματος (!) προκειμένου να αποφύγει να πάρει θέση το περιφερειακό συμβούλιο για το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα και να συσκοτιστεί  η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης για την παράδοση του Παλίγκρεμνου  στους επενδυτές. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιφερειακή αρχή  λειτουργεί σαν «Πόντιος Πιλάτος», για την πολιτική του κράτους, διαχρονικά την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ,  που θυσιάζει το περιβάλλον, συνολικά τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.  Η περιφερειακή αρχή διάλεξε να στηρίζει στην πράξη αυτή την πολιτική και να την ενισχύει.  Και για να θολώνει το τοπίο στηρίζει τάχα, στα λόγια, τις διεκδικήσεις του λαού της Κρήτης . 

Επιβεβαιώνεται,  για άλλη μια φορά, ότι και για το περιβάλλον, όπως συνολικά για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, δεν υπάρχουν «σωτήρες» και λύσεις έξω από την αγωνιστική διεκδίκηση του οργανωμένου εργατικού- λαϊκού κινήματος. Λύσεις  που είναι υπέρ του λαού υπάρχουν μόνο με τη δική του σφραγίδα.

Παρακάτω το σχέδιο ψηφίσματος για να σταματήσει η  καταστροφή  του Παλίγκρεμνου Πλακιά, Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου,  που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: 

«Συντριπτικά αρνητική είναι η θέση των κατοίκων και φορέων της περιοχής του Πλακιά και της ευρύτερης περιοχής στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου  στη σχεδιαζόμενη επένδυση για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος στον Παλίγκρεμνο, ενός από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, στην ανατολική πλευρά της παραλίας του Πλακιά.  

Οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων εκφράστηκαν με τη μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση που έγινε στις 15/5/2022 ενάντια στα σχέδια καταστροφής.

Μάλιστα, προκειμένου να προχωρήσει η συγκεκριμένη τουριστική επιχειρηματική δραστηριότητα παρακάμφθηκαν η αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Ρεθύμνου, αλλά και πλήθος μελετών και υπουργικών αποφάσεων  που καθορίζουν την περιοχή του Παλίγκρεμνου και παραλίας ως «αδόμητη» για λόγους προστασίας τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. 

Επίσης, με ευθύνη κεντρικού και τοπικού κράτους δεν έχει προχωρήσει η κήρυξη του χώρου ως προστατευόμενου τοπίου και φυσικού σχηματισμού – μνημείου της φύσης, παρά την επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλων φορέων.

 Το έγκλημα της καταστροφής του Παλίγκρεμνου, η παράδοσή  του στους επενδυτές, καταδεικνύει ότι ο σχεδιασμός με κριτήριο το κέρδος θυσιάζει το περιβάλλον, συνολικά τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.  

Με βάση τα παραπάνω, η Λαϊκή Συσπείρωση, προτείνει το περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα, με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. (Για το θέμα αυτό το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή.). 

Ψήφισμα

 Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης επισημαίνει την ευθύνη της Κυβέρνησης για να σταματήσει η  καταστροφή  του Παλίγκρεμνου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, ενός από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης. 

Ζητούμε:

  • Να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής όπως και η Άδεια Οικοδόμησης για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος στον Παλίγκρεμνο. 
  • Να κηρυχτεί ο Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενο τοπίο – μνημείο και να  εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και της περιοχής. 

 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ- ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ- ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: