Η ΑΓΕΤ βρωμάει καρκίνο! Ο Βόλος γίνεται επίσημος αποτεφρωτήρας της χώρας – Να μη συνηθίσουμε τον θάνατο!

Ξέρω τι έκανες φέτος το καλοκαίρι… Ο Βόλος επίσημα αποτεφρωτήρας της χώρας
Η ανακύκλωση στον κάδο των αχρήστων και από εκεί στον κλίβανο της ΑΓΕΤ για καύση

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συνέλευσης κατά της καύσης των σκουπιδιών σχετικά με το ΕΣΔΑ 2020

Εν μέσω καλοκαιριού, τίθεται για διαβούλευση με χρονική διάρκεια μόνο δύο εβδομάδων, ο σημαντικότερος νόμος για τη διαχείριση των σκουπιδιών της χώρας (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, ΕΣΔΑ). Συγκεκριμένα, μέσα από τις 729 σελίδες(!) του σχεδίου, ορίζονται τα εξής:

– Η καύση σκουπιδιών θα αποτελεί πλέον τη βασική μέθοδο διαχείρισης των σκουπιδιών στη χώρα μας, και το βασικό μέσο για την απαλλαγή μας από αυτά.

– Η ανακύκλωση αν και αναφέρονται τρόποι προώθησης της, ουσιαστικά απαξιώνεται για να εξασφαλιστεί η πρώτη ύλη για την καύση σκουπιδιών. Οι δύο αυτές πρακτικές λειτουργούν αντιπαραθετικά.

– Τα υλικά, που θα καίγονται, θα προέρχονται είτε από τον μπλε είτε από τον πράσινο κάδο. Επιπλέον θα χρησιμοποιείται και η λυματολάσπη από τους βιολογικούς καθαρισμούς.

Το αχανές του σχεδίου, η χρονική περίοδος στην οποία κατατέθηκε, και ο ωραιοποιημένος/υποκριτικός τρόπος με τον οποίο συντάχθηκε (τα σκουπίδια ονομάζονται εναλλακτικά καύσιμα, οι αποτεφρωτήρες χαρακτηρίζονται ως μονάδες θερμικής αξιοποίησης) αποκρύπτουν τα εξής:

– Η καύση σκουπιδιών αποτελεί δοκιμασμένη μέθοδο πανευρωπαϊκά, και έχει αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών, και οικονομικά ασύμφορη για το κοινωνικό σύνολο. Σαν πρακτική εξυπηρετεί μόνο τις τσιμεντοβιομηχανίες, οι οποίες αποκτούν πρώτη ύλη, είτε επιδοτούμενη είτε με μηδενικό κόστος, και τους εργολάβους που αναλαμβάνουν την κατασκευή και τη διαχείριση των εργοστασίων καύσης.

– Στην Ελλάδα θα κατασκευαστούν 4 εργοστάσια καύσης απορριμμάτων, εκτός των ήδη υπαρχόντων τσιμεντοβιομηχανιών. Επίσης σκουπίδια θα καίγονται και στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς. Θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, θα ρυπάνουν τη γη, και θα δηλητηριάσουν τα αγροτικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα των γύρω περιοχών.

– Στη σύνταξη αυτού του ογκώδους, αποπροσανατολιστικού και προχειρογραμμένου σχεδίου συντέλεσε η ENVIROPLAN. Αποτελεί ιδιωτική εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα, η οποία εμπλέκεται σε σκάνδαλο με μίζες και παράνομες δοσοληψίες σε πολιτικούς και δημοσίους υπαλλήλους στην Κύπρο. Στο ίδιο σκάνδαλο εμπλέκεται και η ΗΛΕΚΤΩΡ, συμφερόντων επίσης Μπόμπολα, η οποία είναι ο βασικός μεταφορέας σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ- LAFARGE σε εγχώριο επίπεδο.

–  Στο ΕΣΔΑ λαμβάνεται ως δεδομένη όχι μόνο η δημιουργία του εργοστασίου του Δήμου Βόλου (το οποίο αποτελεί προσωπική επιδίωξη και ίσως παιδικό όνειρο του Αχ. Μπέου), αλλά και η δεματοποίηση σκουπιδιών για την τσιμεντοβιομηχανία, ενώ η περιφέρεια απέρριψε το δεύτερο στη γνωμοδότησή της.

Να μη συνηθίσουμε το θάνατο

Οι αντιδράσεις της κοινωνίας του Βόλου έχουν αντιμετωπιστεί με πολιτική αδιαφορία και ακραία καταστολή, για να καμφθεί κάθε μορφή αντίδρασης. Η υποβάθμιση της ζωής σου, η πληροφορία που σε αφορά και ποτέ δε θα φτάσει στα αυτιά σου, η φίμωση της φωνής σου, θέτουν ένα συνεχές ερώτημα: θα σιωπήσεις ή θα περάσεις στην αντεπίθεση;

Δεν υπάρχει θεσμικός ή πολιτικός φορέας που να σε ξελασπώσει από αυτό το τερατούργημα, καθώς οι ρόλοι τους είναι πλέον ουσιαστικά αντικοινωνικοί και αντιδημοκρατικοί.

Έλα στις λαϊκές συνελεύσεις κατά της καύσης σκουπιδιών, ενημερώσου, συσπειρώσου, και δράσε συλλογικά απέναντι σε αυτούς που σου βροντοφωνάζουν ότι είναι εδώ για να σε σκοτώσουν με κάθε τρόπο.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η ΑΓΕΤ ΒΡΩΜΑΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ

Λαϊκή Συνέλευση κατά της καύσης σκουπιδιών, 14/8
https://www.facebook.com/synelefsiplateiaeleftherias
https://sinelefsiplateiaseleftherias.blogspot.com/
e-mail: [email protected]

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: