Δυτική Αττική: Ξεσηκωμός ενάντια στη νέα χωματερή στη Φυλή

Χέρι-χέρι κυβέρνηση ΝΔ – Δούρου – Πατούλης και Δημοτική Αρχή Φυλής συνεχίζουν το ΕΓΚΛΗΜΑ! Μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα Νέα Λιόσια και σε άλλους δήμους.

Σωματεία και μαζικοί φορείς καλούν σε γενικό ξεσηκωμό ενάντια στα σχέδια για νέα χωματερή στη Φυλή. Σωματεία και μαζικοί φορείς του δήμου Φυλής καλούν σε μαζικό ξεσηκωμό και κινητοποίηση στο δημαρχείο στα Άνω Λιόσια, την ώρα της ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής, που εκλέχτηκε με στήριξη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ από κοινού. Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:

«Τα Σωματεία και οι Φορείς του Δήμου Φυλής καλούμε το λαό και τη νεολαία της περιοχής σε μαζικό ξεσηκωμό για να μην περάσει το νέο έγκλημα που ετοιμάζουν στη Φυλή και συνολικά στη Δυτική Αττική η κυβέρνηση της ΝΔ, παλιά και νέα Περιφερειακή Αρχή καθώς και η Δημοτική Αρχή της Φυλής που εκλέχτηκε με την από κοινού στήριξη ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον ΑΓΩΝΑ μας, μπορούμε να τους ματαιώσουμε τα σχέδια, μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα διαρκείας που γίνεται εις βάρος της ζωής της δικής μας και των παιδιών μας.

ΧΕΡΙ – ΧΕΡΙ κυβέρνηση ΝΔ – Δούρου – Πατούλης και Δημοτική Αρχή Φυλής συνεχίζουν το ΕΓΚΛΗΜΑ!

Η Περιφερειακή Αρχή της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) λίγες μέρες πριν αποχωρήσει, σε απόλυτη συνεννόηση και σε συμφωνία με το νέο Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη και την κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε στον ΕΔΣΝΑ την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Μάλιστα τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, την πραγματοποίησαν στα μουλωχτά, μέσα στο κατακαλόκαιρο (1η Αυγούστου) για να μην έρθουν αντιμέτωποι με το λαό της Φυλής και συνολικά της Δυτικής Αττικής. Στη συνεδρίαση πήρε μέρος και ο νυν δήμαρχος Φυλής κ. Παππούς όπου υπερψήφισε κι αυτός τη συγκεκριμένη απόφαση.

Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την κατασκευή νέας μεγάλης χωματερής, δίπλα ακριβώς στην υπάρχουσα υγειονομική βόμβα της Φυλής και σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό Γεννηματά 2 των Άνω Λιοσίων.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει ήδη δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και σύμφωνα με τον οποίο η νέα χωματερή σχεδιάζεται να φιλοξενήσει ακόμα 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών για τα επόμενα τουλάχιστον 3,5 χρόνια!

Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε τα χειρότερα 

Είναι η ώρα να φωνάξουμε, να διαδηλώσουμε, να παλέψουμε για τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Αυτοί που μας καταδικάζουν στη φτώχεια, την ανεργία, την κακοπληρωμένη δουλειά, στην υποβάθμιση, θέλουν να μας καταδικάσουν να ζούμε μόνιμα δίπλα στο σκουπιδαριό, αδιαφορώντας ακόμα και για την υγεία μας, καθώς μελέτες που υπάρχουν δείχνουν την τρομακτική άνοδο εμφάνισης καρκίνου στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της Δυτικής Αττικής.

Διεκδικούμε:

– Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις.

– Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. ΟΥΤΕ να το σκέφτεστε για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή!

– Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι.

– Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΣΔΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.

– Όχι στην καύση των απορριμμάτων.

– Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

– Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ολοι στο δρόμο!

Ολοι την Παρασκευή 30 Αυγούστου και ώρα 7.30 μμστην τελετή ορκωμοσίας της Δημοτικής Αρχής Φυλής που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Φυλής (Κεντρική Πλατεία , Άνω Λιόσια)».

Αντίστοιχη κινητοποίηση διαμαρτυρίας για τη δημιουργία νέας χωματερής στο παλιό λατομείο του Μουσαμά -που συνορεύει με Καματερό και Πετρούπολη- γίνεται αύριο το μεσημέρι στις 2.30 μ.μ. στα γραφεία του ΕΣΔΝΑ. Στην κινητοποίηση καλούν η ΛΑΣΥ Πετρούπολης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-Πετρούπολης – Αγ. Αναργύρων – Ιλίου, και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, που σημειώνει:

«Αυτό το έγκλημα ούτε θα το ανεχθούμε, ούτε θα το επιτρέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να εμπορεύονται την υγεία και την ίδια μας τη ζωή, για το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται το χώρο των απορριμάτων και να κερδοσκοπούν στις πλάτες μας, αδιαφορώντας ακόμα και για την υγεία μας, καθώς μελέτες που υπάρχουν δείχνουν την τρομακτική άνοδο εμφάνισης καρκίνου στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της Δυτικής Αττικής».

Παράλληλα, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει το σχέδιο βόμβα για το λαό της περιοχής.

«Στις 27 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκήρυξη για τη δημοπράτηση νέου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, του 3ου στη σειρά μέσα στην ΟΕΔΑ Φυλής, με αναθέτουσα αρχή τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Ποιά είναι η ουσία της μελέτης, που δεν μπορεί να κρύψει ο παραπλανητικός τίτλος της; Η κατασκευή νέας χωματερής, δίπλα στην υγειονομική βόμβα της ήδη υπάρχουσας, με ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικά μέτρα και με δυνατότητα διπλασιασμού της. Η άθλια αυτή απόφαση πάρθηκε, με τον ίδιο παραπλανητικό τίτλο, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, που έγινε στα μουλωχτά την 1η Αυγούστου και έστρωσε έτσι το χαλί στη νέα διοίκηση Πατούλη, που εκλέχτηκε με τις ευλογίες της κυβέρνησης της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής και θα αναλάβει τη διοίκηση στον ΕΔΣΝΑ.

Σαν να μην έφτανε στο λαό που ζει και εργάζεται στο Θριάσιο και στη Δυτική Αθήνα η φτώχεια και η ανεργία, οι μεγάλες ελλείψεις σε Παιδεία και Υγεία, η απουσία υποδομών για την προστασία της λαϊκής οικογένειας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον καταδικάζουν να ζει για χρόνια ακόμα δίπλα στα σκουπίδια. Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία που περιγράφουν την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει πάνω από μισό αιώνα τώρα η χωματερή. Δεν τους καίγεται καρφί για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, αδιαφορούν για την ίδια τη ζωή τους. Αυτό που απασχολεί τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου διαχρονικά και τους εκλεκτούς τους σε Περιφέρεια και δήμους είναι να εξυπηρετήσουν την πολιτική που αντιμετωπίζει τα σκουπίδια ως πεδίο κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η επίκληση της ασφυκτικής κατάστασης με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο από τους ίδιους τους υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή, προμηνύει νέα έκτακτα μέτρα εις βάρος των κατοίκων του Θριάσιου και του Γραμματικού.

Καλούμε το λαό της περιοχής σε ξεσηκωμό! Να μην επιτρέψει να του καταστρέφουν τη ζωή. Να αξιοποιήσει την εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος από τον αγώνα σωματείων και φορέων της περιοχής. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει αυτός ο αγώνας, να οργανωθεί η λαϊκή αντίδραση με αιτήματα:

– Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων ή επέκταση υφιστάμενης στην ευρύτερη περιοχή, να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

– Καμία σκέψη για νέα χωματερή στο Θριάσιο.

– Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου, σχεδόν, των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

– Όχι στην καύση των απορριμμάτων.

– Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία

– Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, η προστασία και η αναβάθμιση της ζωής μας, κάνουν επιτακτικό η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: