Θανάσης Παφίλης – “Δεν το σβήνετε καλύτερα το “Δωρεάν παιδεία” από το Σύνταγμα; Ποιον κοροϊδεύετε;” (VIDEO)

“Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο με χέρια και με πόδια”, πρόσθεσε ο Γιάννης Δελής, στη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο – έκτρωμα του Υπουργείου Παιδείας.

Καταπέλτης υπήρξαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη και Γιάννη Δελή, στη συζήτηση για το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την παιδεία. Απαντώντας στο βουλευτή Χήττα της Ελληνικής Λύσης, που αναπαρήγαγε τις φασιστικές λογικές του “έξω τα κόμματα και οι παρατάξεις”, του υπενθύμισε πως αυτό “είναι η πρόταση της Χρυσής Αυγής”.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που γίνεται περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, σημείωσε πως: “Δεν καταθέσαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας -αν και υπάρχει τέτοιο ζήτημα- γιατί το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Ποτέ κανείς νόμος δεν απορρίφθηκε για λόγους αντισυνταγματικότητας, γιατί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία κάνει ό,τι θέλει. Όταν αλλάζει η κυβέρνηση, αλλάζουν και οι ρόλοι με τις ενστάσεις, στήνοντας ένα γαϊτανάκι-κοροϊδία, που υποτιμά τον λαό.”

Υπενθύμισε επίσης πως καμιά κυβέρνηση δεν κατάργησε νόμους που είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματικούς ως αντιπολίτευση, ενώ το “Σύνταγμα το κάνετε λάστιχο. Κάθε κυβέρνηση, το ερμηνεύει όπως θέλει.”

Αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, μίλησε για τις απολύσεις φυλάκων και το ότι τόσα χρόνια η αστυνομία δεν συλλαμβάνει τους ποινικούς παραβάτες, αντ’ αυτού στοχοποιεί τις κινητοποιήσεις:

“Γιατί δεν κρατούσατε τους φύλακες, τους απολύσατε; Γιατί βάζετε αστυνομία μες στο Πανεπιστήμιο; Λέτε παρεμπόριο, ναρκωτικά. Γιατί δεν το έπιασε η αστυνομία; Αντί να χτυπά το έγκλημα, χτυπά τις κινητοποιήσεις.”

Στη συνέχεια, σε έντονα δηκτικό ύφος, ο Θανάσης Παφίλης διάβασε το άρθρο του Συντάγματος που προβλέπει πως “Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες”, για να απευθύνει το ερώτημα στην κυβέρνηση “Δεν το σβήνετε καλύτερα; Κοροϊδεύετε τον κόσμο. Όλες οι γενιές πληρώνουν τα μαλλιά της κεφαλής τους.Κόβετε 30 χιλιάδες φτωχόπαιδα από το Πανεπιστήμιο, γιατί έτσι θέλετε.”

 

 

Ιδιαίτερα οξύς ήταν στην παρέμβασή του και ο Γιάννης Δελής, επισημαίνοντας πως: “Η κυβέρνηση χτυπά σαν τον κλέφτη μες στην πανδημία για τρίτη φορά, μετά την Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο και με τον νόμο για την επαγγελματική εκπαίδευση” ο οποίος μέσω της πρόβλεψης εργασίας ανηλίκων κάνει χατίρι στο ΣΕΒ.

Τόνισε πως όλα αυτή γίνονται στη μέση της εκπαιδευτικής χρονιάς, με τα σχολεία να ανοιγοκλείνουν, τέσσερις μήνες πριν τις Πανελλαδικές, προσθέτοντας μεγαλύτερο άγχος στα παιδιά από αυτό που ήδη έχουν. Έκανε λόγο για “αλλαγές σκέτο φαρμάκι”, με το διπλό μηχανογραφικό και τη θέσπιση κατώτατης βάσης εισαγωγής, διαφορετικής ανά τμήμα.

Στηλίτευσε επίσης την υποκρισία των βουλευτών της ΝΔ για τα τοπικά τμήματα που κλείνουν, “γιατί εδώ το σηκώνετε το χεράκι σας”, τονίζοντας πως με το νέο σύστημα δε θα επιλέγουν οι υποψήφιοι τις σχολές, αλλά το αντίστροφο, σε ένα σύστημα που θα θυμίζει ρουλέτα.

Απαντώντας στη γνωστή παραφιλολογία για “εισακτέους με λευκή κόλλα”, επισήμανε πως το επίπεδο των εισακτέων είναι καθρέφτης του σχολείου από το οποίο έρχονται, το οποίο “είναι δημιούργημα των δικών σας κυβερνήσεων κ. Κεραμέως και κ. Φίλη, όλο και πιο εξοντωτικό, ψυχοφθόρο για τους μαθητές του”. Χαρακτηριστικά υπενθύμισε πως ο νόμος Γαβρόγλου μετέτρεψε Β και Γ Λυκείου σε φροντιστηριακές τάξεις. Εκεί πάτησε η Κεραμέως και η κυβέρνηση, φέρνοντας την Τράπεζα Θεμάτων, που πιέζει τους εκπαιδευτικούς να δουλεύουν μόνο με τα SOS των εξετάσεων. “Πάει πολύ λοιπόν να μιλάτε για το επίπεδο των υποψηφίων. Αυτοί που μας κλέψανε το βιβλίο από το χέρι να μας κατηγορούν πως μείναμε αδιάβαστοι”, σημείωσε με νόημα ο βουλευτής.

Ανασκεύασε και το επίσης πολυχρησιμοποιημένο επιχείρημα πως “δε γίνεται να πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο”, λέγοντας πως είναι υποκρισία να τους δείχνουν τα δημόσια ΙΕΚ, αφού αυτοί ψήφισαν τη μείωση της χρηματοδότησης και το κλείσιμο αν δεν είχαν επαρκή αριθμό σπουδαστών. “Θα απομένουν λοιπόν τα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα κολέγια, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ τη φωλίτσα του την έχει λερωμένη”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

“Κλαίγεστε για το brain drain, αλλά δεν κάνετε τίποτα για να αξιοποιήσετε τους επιστήμονες, να διδάξουν” σημείωσε, ενώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ανέφερε πως “Δεν ανοίγετε τις σχολές, ανοίγετε αστυνομικά τμήματα μες στις σχολές.”

Όσο για το όριο σπουδών ν+2 στα ΑΕΙ, κατέδειξε το σαφή ταξικό χαρακτήρα του μέτρου, διερωτώμενος αν  “νομίζετε πως όλα τα παιδιά έχουν στρωμένα χαλιά στη ζωή τους; Λες και αυτά δε θέλουν να τελειώσουν νωρίς τις σπουδές τους. Λες και μπορούν, αλλά δεν το κάνουν.”

Καυστικός υπήρξε και απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα διατείνεται πως θα καταργήσει το νόμο. Λέγοντας πως ” Το πολύ-πολύ να αλλάξει το χρώμα στις στολές των αστυνομικών και να τους υπαγάγει στον Πρύτανη.”

Τόνισε πως ο μόνος που μπορεί να τα καταργήσει όλα αυτά είναι ο λαός και η πάλη του, ενώ κλείνοντας, ξεκαθάρισε πως: “Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο με χέρια και με πόδια”, καταθέτοντας παράλληλα αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

 

Επανερχόμενος ο Θανάσης Παφίλης, χαρακτήρισε “το λιγότερο ανήθικο”, αυτό που γίνεται. “Δεν μπορεί να έρχονται εν μέσω πανδημίας τέτοια νομοσχέδια” , σημείωσε, προσθέτοντας πως “είναι πρόκληση να λέτε πως η δημοκρατία είναι μόνο μες στο κοινοβούλιο. Ο λαός δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί και να διαδηλώνει; Έρχεστε με μια δημοσκόπηση με στημένα ερωτήματα και λέτε πως συμφωνεί μαζί σας η κοινωνία, ενώ αντιδρά όλη σχεδόν η εκπαιδευτική κοινότητα.”

Αναρωτήθηκε ρητορικά αν “Όταν ανατρέπεται η ζωή όλων, δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί ο λαός; Γιατί βιάζεστε τόσο πολύ; Γιατί δεν το αφήνετε αργότερα;

Υπενθύμισε πως όλες οι κυβερνήσεις έφερναν καλοκαίρι και Πάσχα νομοσχέδια, αλλά αυτό ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Μιλώντας για τις πραγματικές εστίες διασποράς, δηλαδή τα παστωμένα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς, καταδίκασε τη σκόπιμη κυβερνητική ολιγωρία, λέγοντας “Σε πόσα εργοστάσια επιβάλατε πρόστιμα, σε πόσα ΜΜΕ κάνατε ελέγχους;”

Κλείνοντας, ξεκαθάρισε πως το σχέδιο φίμωσης και σιγής νεκροταφείου στην κοινωνία δε θα περάσει: “Αν νομίζετε ότι θα μας βουλώσετε τα στόματα, κάνετε λάθος.”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: