Μετά το εκλογικό στραπάτσο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η Κεραμέως καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις!

Αν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών δε βολεύει την κυβέρνηση, τόσο το χειρότερο για τις εκλογές. Η Κεραμέως ανακοίνωσε νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που ουσιαστικά καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις και εισάγει ενιαίο ψηφοδέλτιο…

Ήταν τέτοια η χαρά της κυβέρνησης για τον κατά φαντασίαν θρίαμβο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές, που απ’ ό,τι φαίνεται επέσπευσε το σχέδιό της για τον νέο νόμο-πλαίσιο των ΑΕΙ, όπου ουσιαστικά καταργεί τις παρατάξεις και τα καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων, επιβάλλοντας εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο!

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δε θα επιτρέπεται η συμμετοχή παρατάξεων και οι φοιτητές δε θα καλούνται να επιλέξουν πολιτικές προτάσεις, αλλά πρόσωπα: τον Γιάννη, τον Πέτρο, την Ελένη, τη Μαρία… Με άλλα λόγια κολλητούς, ερωτικούς συντρόφους, δημοφιλή άτομα ή… influencers -όπως στο σχήμα-καρικατούρα ΠΑΝΚΣ στις πρόσφατες εκλογές. Ο θεσμός των φοιτητικών εκλογών υποβαθμίζεται, οι μαζικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος αποπολιτικοποιούνται και η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί από πιο ισχυρές θέσεις να περάσει τον στρατηγικό της σχεδιασμό, χωρίς οργανωμένο και μαζικό αντίλογο.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος “Αλφαβήτα” και το ρεπορτάζ του τεκμηριώνεται από τον παρακάτω πίνακα, με το σχέδιο της κυβέρνησης για “συμβούλιο φοιτητών”, που προκύπτει από ενιαίο ψηφοδέλτιο -συνεπώς χωρίς παρατάξεις.

Η απάντηση της Κεραμέως ήταν εμμέσως επιβεβαιωτική διά της διάψευσης…

Απάντησε ότι η σύσταση παρατάξεων προστατεύεται από το Σύνταγμα και τον αστικό κώδικα και πως αυτό που αλλάζει με το ενιαίο ψηφοδέλτιο αφορά την εκπροσώπηση φοιτητών στα όργανα των ΑΕΙ… Στην πράξη, δηλαδή, επιβεβαίωσε την ουσιαστική κατάργηση των παρατάξεων και της συμμετοχής τους στα όργανα των ΑΕΙ, καθώς αυτό ακριβώς αφορούν οι φοιτητικές εκλογές -την εκλογή οργάνων, με τη συμμετοχή φοιτητικών παρατάξεων και ξεχωριστών ψηφοδελτίων. Και αυτό επιτάσσουν οι στοιχειώδεις δημοκρατικοί κανόνες, για να προστατευτεί η πολυφωνία και το δικαίωμα των φοιτητών να συγκροτούν παρατάξεις και να μην τσουβαλιάζονται σε ένα ψηφοδέλτιο με άτομα που πρεσβεύουν τελείως διαφορετικές λογικές.

Όσο για την κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ θα μπορεί να καμαρώνει μόνη της, με βάση τα δικά της αποκλειστικά αποτελέσματα -που κανείς άλλος δεν επιβεβαιώνει- πως έμεινε πρώτη ως το τέλος. Όσο για τις εκλογές, αν δε βγάζουν τα “σωστά αποτελέσματα”, τόσο το χειρότερο για αυτές. Μπορούν να καταργηθούν…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: