Έλα στο σχολείο μας φαντάρε – Στρατιώτες πτυχιούχοι πληροφορικής στην Κάσο

Ανοίγει μια επικίνδυνη κερκόπορτα, όπου τα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης, στα σχολεία, αλλά γιατί όχι αύριο και στα νοσοκομεία και τα ιατρεία της υπαίθρου θα κρύβονται κάτω από το χαλί με την εμπλοκή κληρωτών ή σε δεύτερο χρόνο και αξιωματικών στα τεράστια αντίστοιχα κενά.

Οι παλιότεροι μπορεί να θυμούνται την εποχή που ένστολοι αναλάμβαναν διδακτικά καθήκοντα ένστολοι, την εποχή που κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα επί εθνοσωτηρίου. Μπορεί πια να μην έχουμε χούντα, ωστόσο φαίνεται πως η εξοικείωση του πολίτη με την παρουσία του στρατού σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας είναι κάτι που επιδιώκουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Η αρχή είχε γίνει πριν λίγα χρόνια, με τον Πάνο Καμμένο να ανακοινώνει την ανασύσταση της ΜΟΜΑ, φαίνεται όμως πως επί ΝΔ τα βήματα προχωρούν πιο αποφασιστικά. Μετά το διορισμό απόστρατου αξιωματικού στη θέση διοικητή νοσοκομείου, έρχεται η σειρά της τοποθέτησης δυο φαντάρων πτυχιούχων Πληροφορικής για να διδάξουν μαθητές της Κάσου που επί μήνες είναι χωρίς καθηγητής.

Έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα της χρονιάς, με πολλές χαμένες διδακτικές ώρες, ώστε να δοθεί μια λύση που στην πραγματικότητα δεν επιλύει το ουσιαστικό πρόβλημα, που είναι η τραγική έλλειψη καθηγητών όλων των ειδικοτήτων, ειδικότερα σε παραμεθόριες περιοχές. Η έλλειψη διορισμών, αλλά και το δυσβάσταχτο κόστος που συνεπάγεται για τους αναπληρωτές η μετακίνηση και στέγαση στις απομακρυσμένες περιοχές, αφού δεν υπάρχει καμία κρατική οικονομική στήριξη, παρά μόνο κάποια κίνητρα στον τομέα της προϋπηρεσίας, οδηγούν στην αποψίλωση των σχολικών μονάδων σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλουμε ότι οι δυο άντρες που επελέγησαν θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους μαθητές έστω και στο παρά πέντε σχεδόν των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το κάνουν όμως επειδή διατάχθηκαν, χωρίς καμία αποζημίωση και χωρίς καμία διασφάλιση ότι θα βρουν μόνιμη δουλειά ως εκπαιδευτικοί στο μέλλον. Στην πραγματικότητα, ανοίγει μια επικίνδυνη κερκόπορτα, όπου τα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης, στα σχολεία, αλλά γιατί όχι αύριο και στα νοσοκομεία και τα ιατρεία της υπαίθρου θα κρύβονται κάτω από το χαλί με την εμπλοκή κληρωτών ή σε δεύτερο χρόνο και αξιωματικών στα τεράστια αντίστοιχα κενά. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε παραπέρα τσάκισμα των προοπτικών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των αντίστοιχων κλάδων, με μια μορφή έμμεση εκβιασμού, που μπορεί να πάρει τη μορφή “κάτσε φρόνιμα γιατί θα στείλω το φαντάρο”.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: