Χίος: Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση – μήνυμα συλλογικής αγωνιστικής αντίστασης (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Η πανεκπαιδευτικη συγκέντρωση ΕΛΜΕ, Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου και άλλων συνδικαλιστικών φορέων, με επί κεφαλής το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ έστειλε συμβολικό μήνυμα συλλογικής αγωνιστικής αντίστασης στην πολιτική των κυβερνώντων, πού τσακίζουν τα δικαιώματα της νέας γενιάς και του εκπαιδευτικού.

Η πανεκπαιδευτικη συγκέντρωση ΕΛΜΕ, Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου και άλλων συνδικαλιστικών φορέων, με επί κεφαλής το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ έστειλε συμβολικό μήνυμα συλλογικής αγωνιστικής αντίστασης στην πολιτική των κυβερνώντων, πού τσακίζουν τα δικαιώματα της νέας γενιάς και του εκπαιδευτικού.

Το πλαίσιο της κατάληψης των μαθητών από τα 15μελή:

Με βάση την απόφαση της κυβέρνησης τα σχολεία άνοιξαν στις 10/1. Σε μια περίοδο όπου τα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν  την ραγδαία μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Ο και η χώρα μας πέρασε δεύτερη στον κόσμο σε κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό (πλην πολύ μικρών χωρών), τα σχολεία ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει στο ακέραιο την αδιέξοδη πολιτική που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα αγνοώντας τις προτάσεις της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και των φορέων που από την έναρξη της πανδημίας ανέδειξαν την ανάγκη για εφαρμογή πολιτικών που θα εγγυηθούν την μείωση της διασποράς του ιού στη σχολική κοινότητα και την ασφαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Ενδεικτικές προτάσεις που είχαν διατυπωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να ληφθούν  μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις οπως η μείωση μαθητών/τριών ανά σχολική τάξη και η θέσπιση πρωινών και απογευματινών ζωνών διδασκαλίας, μέτρα για τις ασφαλείς υγειονομικά μετακινήσεις των μαθητών, για την ασφαλή λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, τη βελτίωση των συνθηκών καθαριότητας των σχολείων, τον προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, μέτρα που δεν εισακούστηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία.

 Είναι αυτονόητο ότι τα  σχολεία συμμετέχουν στην αλυσίδα εξάπλωσης της νόσου, γι’ αυτό το λόγο ορισμένες χώρες τα έκλεισαν πρόωρα πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.                        

Στη χώρα μας όμως,  στα “ασφαλή ” σχολεία της κυβέρνησης, τους τρεισήμισι μήνες που ήταν ανοιχτά, σημειώθηκαν 100.000 κρούσματα, περισσότερα από τα 80.000 που είχαν υπάρξει τους προηγούμενους 18 μήνες της πανδημίας.  Χάρη στην απαράδεκτη ρύθμιση του “50%+1, η κυβέρνηση έκλεισε μόνο το 0,2% των τμημάτων.

Η ιχνηλάτηση πρακτικά έχει εγκαταλειφθεί, αφού το τελευταίο 10ήμερο, το 99,3% των κρουσμάτων χαρακτηρίζονται “ορφανά” λόγω άγνωστης προέλευσης.

 Τις τελευταίες 10 μέρες οι μολύνσεις στην ηλικία 0-17 ετών έχουν αυξηθεί κατά 165%.

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων και την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία, θέλουμε να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας τόσο για τη μη ασφαλή επαναλειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και την πρόθεση μας να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας

Διεκδικούμε:

1)Τροποποίηση και επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων

2)Αραίωση ή μείωση των μαθητών ανά τμήμα (σύμφωνα με τα  ευρωπαϊκα πρότυπα).

3) Πρόσληψη όσων αναπληρωτών καθηγητών χρειαστούν και προσωπικού καθαριότητας

4) πιθανή επίταξη χώρων του δήμου για τις ανάγκες στέγασης των τάξεων που θα προκύψουν

5) Δωρεάν χορήγηση ειδικών μασκών σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

6) Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στα σχολεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο την διενέργεια αξιόπιστων τεστ

7) Κατάργηση του 50%+1 και αναστολή λειτουργίας από το πρώτο κρούσμα και διενέργεια δωρεάν PCR test για όσους έρθουν σε επαφή με το κρούσμα

8)Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής , για την ελαχιστοποίηση της ψυχικής κόπωσης των μαθητών λόγω της πανδημίας και των κενών από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

***

Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου «O Αδαμάντιος Κοραής»

Προς:

ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ,

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ 

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Πρώτη βδομάδα ανοίγματος των σχολείων και η πραγματικότητα ήταν  αποκαλυπτική. Δεκάδες κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών και σημαντικός αριθμός απουσιών μαθητών από αγωνία και φόβο των γονιών για την προστασία της υγείας των  οικογενειών τους. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου ζητά από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να πράξουν τα δέοντα ώστε να προστατευτούν όσο καλύτερα γίνονται τα σχολεία.

Οι όροι ανοίγματος των σχολείων με αυτά τα μέτρα όχι μόνο δεν απαντούν στις τεράστιες ανησυχίες γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών αλλά τις αγνοούν προκλητικά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας είναι εγκληματικές. Η πολιτική της, οι συνεχείς επικλήσεις στην ατομική ευθύνη, η απόρριψη όλων των δίκαιων διεκδικήσεων μας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, όχι απλά δεν υπηρετούν την προστασία της υγείας του λαού αλλά την υπονομεύουν. Πέντε μέρες από το άνοιγμα των σχολείων και ήδη μετράμε δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς που νοσούν. Στα δεκάδες υφιστάμενα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, ακόμη και από την αρχή του σχολικού έτους, ήρθαν να προστεθούν και νέα. Το Υπουργείο Παιδείας, παρά τις εξαγγελίες για άμεσες προσλήψεις, δεν κάλυψε ούτε στο έπακρο τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Μπαίνοντας στη δεύτερη βδομάδα λειτουργίας το πρόβλημα που έχει δημιουργεί με τις ελλείψεις των σελφ τέστ ακόμη δεν έχει λυθεί. Τα αποθέματα των σχολείων και της Πρωτοβάθμιας τελειώνουν και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξυπηρετήσουν γονείς και παιδιά. Παράλληλα, καθώς χρειάζεται σε περίπτωση κρούσματος οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τεστ, γίνεται κατανοητό ότι θα πρέπει άμεσα να σταλεί μεγάλο απόθεμα στα σχολεία.

Επίσης, μπροστά στο κύμα της Όμικρον, μεγάλο θέμα δημιουργείται και με τις μάσκες υψηλής προστασίας στα σχολικά λεωφορεία και τα σχολεία. Το προσωπικό των σχολείων και οι γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά για ακόμη μία φορά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν για τα αυτονόητα.  Όπως είναι αντιληπτό το κόστος είναι τεράστιο και για πολλές οικογένειες αβάσταχτο. Αρκετά πλήρωσαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μέσα στην πανδημία για τάμπλετ και εξοπλισμό. Παράλληλα, τα σχολεία παραμένουν ανοχύρωτα με ελλείψεις ακόμη και βασικών ειδών. Το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί, όπως είχαμε τονίσει και στην αρχή της χρονιάς, ώστε να καθαρίζονται επαρκώς οι χώροι, ενώ σε πολλά σχολεία λείπουν ή τελειώνουν τα αντισηπτικά, με αποτέλεσμα να επωμίζονται τα ίδια το βάρος της αγοράς τους.  

Γι’ αυτούς τους λόγους σας ζητάμε να πάρετε όλα τα μέτρα ώστε:

  • Να μοιρασθούν άμεσα μάσκες υψηλής προστασίας σε μαθητές και προσωπικό καθώς και αντισηπτικά χεριών. 
  • Να προγραμματιστούν με ευθύνη του ΕΟΔΥ επαναλαμβανόμενα τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για το τι μέτρα θα πάρετε σε σχέση με τα αιτήματα που εκθέσαμε παραπάνω.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: