Avanti Ragazzi

Η αρχή έγινε. Το μικρόβιο της αμφισβήτησης και του αγώνα μεταδίδεται απο πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα. Η γενιά η οποία μεγάλωσε μέσα στη βαρβαρότητα της οικονομικής κρίσης φωνάζει ξανά παρούσα. Η φλόγα του νεανικού ξεσηκωμού άναψε το φιτίλι της μάχης και ακόμα αναμένουν πολλοί μπαρουτοκαπνισμένοι σε όλη την Ευρώπη…

Ένα πολύ αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα έφθασε την προηγούμενη Παρασκευή από τη γειτoνική Ιταλία. Πάνω απο 100.000 μαθητές βρέθηκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης, ύψους 4 δις. Αμέσως μετά την ψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού που προέβλεπε νέες μειώσεις στη χρηματοδότηση, οι μαθητές πέρασαν στην αντεπίθεση. Συγκλήθηκαν μαθητικά συμβούλια σε όλη τη χώρα, πάρθηκαν αγωνιστικές αποφάσεις και την επόμενη μέρα το πρώτο κουδούνι βρήκε τους μαθητές στους δρόμους. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και σε πάνω απο 50 πόλεις της Ιταλίας οι δρόμοι γέμισαν από παιδιά, που πίσω απο τα πανό και κάτω απο τις σημαίες τους φώναζαν «bocciamo il governo» δηλαδή «απορρίπτουμε την κυβέρνηση».

Από τη Ρώμη μέχρι το Λιβόρνο και από την Μπολόνια μέχρι την Κατάνια οι μάθητές ένωσαν φωνές και γροθιές και έδωσαν ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση. Με κεντρικό σύνθημα «Μια εξοντωτική τελική εξέταση και 4 δις περικοπές στην Παιδεία», οι μαθητές θέλησαν να καταγγείλουν τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές τόσο της κυβέρνησης Ρέντσι όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες όπως λένε, είναι κατα παραγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων στις πλάτες των μαθητών και των φοιτητών.

Στην πρώτη γραμμή βρέθηκε το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, το οποίο στήριξε δημόσια τη μέρα της κινητοποίησης. «Οι μαθητές σε όλη την Ιταλία απορρίπτουν την κυβέρνηση. Η αλλαγή που ανακοίνωσαν Σαλβίνι και Ντι Μάιο είναι μια τεράστια κοροϊδία… Σήμερα οι δρόμοι που είναι γεμάτοι με μαθητές κάνουν ξεκάθαρο: Αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρός της νεολαίας», δηλωσε ο Αλεσάντρο Φιορούτσι, επικεφαλής του Τμήματος για τα Σχολεία του ΜΚΝ.

Ρώμη

 

Λιβόρνο

 

Portogruaro

 

Νάπολι

Το νερό έχει μπει στ’ αυλάκι και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω…

Όσο και αν κάποιοι θέλουν τη νέα γενιά στο περιθώριο,στην ανασφάλεια και στην απόγνωση, η νεολαία θα βγαίνει μπρόστα και θα αποδεικνύει στη πράξη ότι με οδηγό τα ιδανικά της, τις ιδέες της και τους αγώνες της δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω στη διεκδίκηση των συχρονών αναγκών της. Όλο το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα έγιναν τεράστιες μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις με αφορμή το Νόμο Γαβρόγλου. Οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς μέσα απο τα 15μελή τους οργανώθηκαν και στις 29 Οκτώβρη βγήκαν σε όλους τους δρόμους της χώρας με το σύνθημα «σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», απαιτώντας το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία να μην κατατεθεί στο κοινοβούλιο.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν και οι φοιτητές απο όλη τη χώρα οι οποίοι με τα δικά τους συλλαλητήρια αγωνίστηκαν για να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου της κυβερνησης για την Ανωτατη Εκπαιδευσή και απαίτησαν κρατική χρηματοδότηση για τον τομέα της Παιδείας στο ύψος των αναγκών τους. Ταυτόχρονα με τις δράσεις τους διεκδίκησαν δωρεάν σίτηση, στέγαση, βιβλία και μετακινήσεις για όλους. Δεν έμειναν μόνο σε αυτά.Έδωσαν δυναμική απάντηση και στο φασισμό που με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, προσπάθησε να εισχωρήσει στα σχολεία. Άνοιξαν συζητήσεις, έγιναν ημερίδες, προβλήθηκαν αντιφασιστικές ταινίες, οργανώθηκαν πορείες και καταλήψεις με κεντρικά συνθήματα:

«ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ»

«ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»

«ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»

«ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ»

«ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ»

Στην Αλβανία εδώ και δύο εβδομάδες οι φοιτητές έχουν κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα δίδακτρα που μπαίνουν στα δημόσια πανεπιστήμια δηλώνοντας ότι αυτό το γεγονός θα υψώσει φραγμούς και θα δημιουργήσει σπουδαστές πολλών ταχυτήτων. Οι νέοι στην Αλβανία, όπως και στην Ελλάδα, ζητάνε το αυτονόητο. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία, μείωση των διδάκτρων, αντιμετώπιση της κακής κατάστασης των εστιών και αντιπροσώπευση στα διοικητικά συμβούλια των πανεπιστημίων.

Στη Γαλλία τον Δεκέμβρη που μας πέρασε, μαζί με την αναζωπύρωση των κινητοποιήσεων απο τα «κίτρινα γιλέκα», ξεσηκώθηκαν και χιλιάδες μαθήτες από 100 σχολεία της χώρας, απαντώντας στις αντιδραστικές πολιτικές της κυβέρνησης Μακρόν στο χώρο της Εκπαίδευσης. Οι κινητοποιήσεις των μαθητών εντάθηκαν και κράτησαν περίπου 3 βδομάδες. 450 σχολεία τέθηκαν υπο κατάληψη και οι μαθητές βγήκαν μαζικά στους δρόμους. Από την αρχή ξεκαθάρισαν ότι ήταν αντίθετοι στη μεταρρύθμιση του μπακαλορεά, αφού καταργεί ώρες γενικής εκπαίδευσης από τους νέους για να τους μετατρέψουν σε υπάκουους εργαζόμενους αντί σε πολίτες. Η αντιμετώπιση της «δημοκρατικής» γαλλικης κυβέρνησης στις κινητοποιήσεις των μαθητών ήταν η ακραία καταστολή και οι εικόνες ντροπής που έφθασαν σε όλο τον κόσμο και ξεσήκωσαν πλήθος αντιδράσεων. Οι εικόνες από την γαλλική πόλη Μαντ-λα-Ζολί, που δείχνουν συλληφθέντες μαθητές, ακόμα και 12χρονους, μετά από κινητοποίηση, να είναι γονατισμένοι ή με το πρόσωπο στραμμένο στον τοίχο και με τα χέρια στο κεφάλι, περιτριγυρισμένοι από πάνοπλους αστυνομικούς θυμίζουν φυλακές υψηλού κινδύνου η στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Μηνύματα αλληλεγγύης στους μαθητές της Γαλλίας κατέφθαναν απο παντού, ενώ μια ξεχωριστή κίνηση έκλεψε τις εντυπώσεις. Οι μαθητές του λυκείου του Μοντρέιγ αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν με συγκλονιστικό τρόπο για τη σύλληψη των συμμαθητών τους στο Μαντ-λα-Ζολί. Συγκεκριμένα, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο τους και πήραν θέση γονατιστή, όπως τα παιδιά στο Μαντ-λα-Ζολι, σηκώνοντας ένα πανό που έγραφε: «Πέρνα το δρόμο, πάρε το πιστόλι σου».

Όπως φαίνεται η αρχή έγινε. Το μικρόβιο της αμφισβήτησης και του αγώνα μεταδίδεται απο πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα. Η γενιά η οποία μεγάλωσε μέσα στη βαρβαρότητα της οικονομικής κρίσης φωνάζει ξανά παρούσα. Η φλόγα του νεανικού ξεσηκωμού άναψε το φιτίλι της μάχης και ακόμα αναμένουν πολλοί μπαρουτοκαπνισμένοι σε όλη την Ευρώπη…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: